Plutonierul Rad Radu de la ISU Mureș, decorat de ministrul Marcel Vela Recomandări zi de zi
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 974 Vizualizări

Plutonierul Rad Radu de la ISU Mureș, decorat de ministrul Marcel Vela

Cu prilejul Zilei Ministerului Afacerilor Interne, plutonierul Rad Radu din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” Mureș a fost decorat  de către Ministrul M.A.I., Marcel Vela, cu Emblema de onoare, pentru salvarea vieții unei persoane.  În cadrul ceremoniei organizate joi, 16 iulie 2020, ora 10:00, la sediul central al Ministerului Afacerilor Interne, ministrul Vela a acordat cele mai importante distincții ale M.A.I. pentru profesionalismul și devotamentul cu care angajații și-au îndeplinit atribuțiile și pentru faptul că prin acțiunile lor au salvat vieți omenești sau au prevenit producerea unor situații cu urmări grave.

ISU Mureș se mândrește cu plutonierul Rad Radu, decorat cu Emblema de onoare pentru salvarea vieții unei persoane, deși se afla în afara timpului de serviciu.

Rad Radu a fost șef de promoție în anul 2013 la Şcoala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești. Numele lui este inscripționat pe “Placa de Onoare” a școlii. Distincția importantă i-a revenit după doi ani grei de implicare, devotament, seriozitate, antrenamente, studiu și examene luate cu note foarte mari, în cadrul școlii de salvator.

Înșiruirea secvențială a evenimentului pentru care plutonierul Rad Radu a fost decorat cu medalia de onoare, este reprodusă narativ în comunicatul ISU Mureș:

„Pentru un salvator nu există timp liber

În data de 20.05.2020, ora 11:41, o echipă de muncitori executa lucrări de asfaltare a unui drum pe raza localității Gâmbuț, județul Mureș. Pe timpul lucrărilor s-a produs o defecțiune la șenila excavatorului, iar în încercarea de a repara defecțiunea, unui muncitor i-a fost amputat membrul inferior drept.

Aflat în timpul liber, pompierul militar Rad Radu, a auzit un strigăt disperat de ajutor. Salvatorul a luat trusa de prim ajutor din mașina personală și a alergat spre locul de unde s-a auzit strigătul.

Ajungând la locul evenimentului, din instinct profesional, plutonierul a evaluat rapid gravitatea accidentului. Era vorba despre o victimă de sex masculin, de aproximativ 28 de ani, care avea pierderi masive de sânge din cauza membrului inferior drept, amputat. Colegii tânărului aflați la fața locului erau marcați emoțional de starea victimei, nereușind în starea de agitație creată să-i acorde primul ajutor sau cel puțin să solicite ajutorul forțelor de intervenție prin numărul de urgență. Plutonierul Radu i-a acordat de urgență primul ajutor calificat victimei, legându-i rapid un garou compus din cureaua de la pantalonii operatorului de pe excavator, deasupra membrului amputat pentru a stopa hemoragia, i-a aplicat pansament din trusa de prim ajutor a mașinii personale și i-a imobilizat membrul inferior afectat, deoarece victima era foarte agitată. Concomitent cu liniștirea, stabilizarea și menținerea în stare de conștiență a victimei, a sunat la numărul unic de urgență 112, anunțând clar locația evenimentul și oferind date concrete despre starea victimei.

După solicitarea forțelor de intervenție, Rad Radu a continuat să acorde primul ajutor calificat victimei și să comunice continuu cu aceasta, pentru a nu își pierde starea de conștiență până la sosirea forțelor de intervenție. Datorită informațiilor corecte primite de la fața locului, s-au deplasat de urgență o ambulanță SMURD și elicopterul SMURD. Plutonierul a oferit date exacte operatorului 112 privind locul în care ar putea ateriza elicopterul SMURD, în proximitatea locului intervenției.

Mulțumită intervenției prompte a plutonierului Rad Radu și a șansei că s-a întâmplat să se afle în zona în care a avut loc nefericitul eveniment, victima nu și-a pierdut viața, fiind transportată la spital în stare de conștiență.

Plutonierul Rad Radu este comandant de echipaj la Punctul de Lucru Luduș, din cadrul Secției de Pompieri Târnăveni. Are o vechime de 7 ani în rândul pompierilor.

Radu este cunoscut drept un model de decență, modestie și seriozitate. Plutonierul Rad Radu constituie un model și un motiv de mândrie deplin justificat pentru ISU „Horea” al Județului Mureș.

Potrivit faptelor constituite, relatate mai sus, plutonierul Rad Radu a fost citat prin ordin de zi pe unitate.”

I.S.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE