Darie Ducan, câştigătorul bursei Ierunca-Lovinescu Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1503 Vizualizări

Darie Ducan, câştigătorul bursei Ierunca-Lovinescu

La 17 iulie 2020 s-a încheiat evaluarea dosarelor de candidatură pentru bursa „Ierunca-Lovinescu” 2020-2021. Comisia, alcătuită din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Culturii, a procedat la evaluarea preliminară a documentelor depuse la dosar, urmată de evaluarea portofoliului științific și a proiectului de cercetare în cazul dosarelor complete, pe baza unei grile de punctare, informează www. www.stiridiaspora.ro

În urma evaluării portofoliului științific și a proiectului de cercetare pentru cele patru dosare care au îndeplinit condițiile de eligibilitate au rezultat următoarele punctaje totale, reprezentând media punctajelor acordate de membrii Comisiei: Darie Ducan – 85,66 puncte; Ana-Maria Szilagyi – 67,33 puncte; Irina-Elena Ioniță – 64,66 puncte; Tatiana Laura Moise – 52 puncte.

Având în vedere cele de mai sus, Comisia a decis acordarea bursei „Ierunca-Lovinescu” pentru anul 2020-2021 domnului Darie Ducan, student doctorand în anul IV la Universitatea Sorbona, Facultatea de Litere, specializarea Literatură Comparată.

În valoare de 500 euro lunar, bursa se atribuie pentru 10 luni consecutive de stagiu

Bursa „Ierunca-Lovinescu”, reglementată prin Hotărârea de Guvern nr. 392/2016, are ca scop recuperarea și promovarea valorilor aparținând patrimoniului material și imaterial al românilor din străinătate. Bursa este acordată anual începând cu anul universitar 2016-2017, procedura de selecție, acordare și monitorizare a utilizării bursei fiind coordonată de către Ministerul Afacerilor Externe, în cooperare cu Ministerul Culturii. Înființarea bursei reprezintă una dintre principalele dorințe testamentare ale Monicăi Lovinescu, personalitate marcantă a exilului postbelic românesc care a donat statului român locuința sa din Paris pentru a fi pusă în serviciul comunității românești din Franța. Bursa, în valoare de 500 euro lunar, se atribuie pe o perioadă de stagiu de 10 luni consecutive.

Darie Ducan (n. 10 mai 1988) este un poet român din tânăra generaţie. S-a născut la Târnăveni, judeţul Mureş, unde a urmat gimnaziul şi liceul. În această perioadă a activat ca membru al cenaclului literar local Elena din Ardeal. A debutat cu poezie în anul 2000.

La doar 19 ani, a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, gest controversat şi bulversant pentru precocitatea sa. Între 2004 şi 2005 a realizat, la Radio Târgu-Mureş, emisiunea săptămânală de poezie Tineri poeţi. În 2010, a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, cu lucrarea de teorie şi critică literară Spaţiul bacovian.

În perioada 2007-2009, a participat, numărându-se printre fondatori, alături de alţi studenţi, la cenaclul Facultăţii de Litere, Atelier postmodern.

A urmat masteratul de Teorie a Literaturii şi Literatură Comparată al aceleiaşi universităţi și al Universității din Burgundia, Dijon, Franța. În prezent e doctorand în cadrul Universității Paris IV- Sorbonne, Paris, Franța, cu o teză despre teatrul lui Eugen Ionescu și al lui Harold Pinter.

Publică poezie, dramaturgie, critică literară, eseu în publicaţii din România, Canada, SUA, Germania, Italia, Spania, Franța. De asemenea, susţine spectacole de performance poetic în diverse oraşe din ţară şi din străinătate (Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Cernăuți, Paris, Dijon, Madrid, Montréal etc.).

În 2013, la Paris, scrie Manifestul negativist și pune bazele Artei Imunitare și ale negativismului, o teorie proprie asupra receptării poeziei. Susține rubrica de critică literară Colțul negativist în revista Vatra veche. redactor /corespondent de la Paris pentru revista Vatra veche.

Debutează în volum în anul 2003, cu Funingine pe rană, Editura Tipomur, urmând Zeii de carton, Tipomur, 2004, poemul Trilogia lapidară, Editura Ansid, 2004, Acordorul de tărgi, Editura Ansid, 2005, Lungi plantaţii de singular, Editura Nico, 2007, Cartea dintre doi tâlhari, Editura Nico, 2008, Aprilie aseptic, Editura Nico, 2010, 2011, Spirt (scurtmetraj), Editura Nico, 2011, 2012 (ediție bilingvă română-engleză), Câteva feluri de cancer, Editura Nico, 2012, Colindeion, Editura Nico, 2012, Dopamină în alexandrini, Editura Nico, 2013, Çavraj, Editura Nico, 2013, Poezii noi, Editura Nico, 2014, Poezii.Vectori, Editura Nico, 2014, Vedeșicredele, Editura Nico, 2014, O rafie de lumesc, Editura Nico, 2015, Iarna de-ale gurii, Editura Vatra Veche, 2015, Marielnic urmat de 33 de Variațiuni pe teme din Pripealele lui Filothei de la Cozia, Editura Vatra Veche, 2016, Martiriul Sfântului Sofronie de la Cioara, Editura Vatra Veche, 2018

Zcrie, de asemenea, teatru, publicând mai multe volume: Dreptunghiul leproşilor, Editura Nico, 2008, Prerogativele lui Dumnezeu, Editura Nico, 2010, Republica de cenuşi aruncate în mare, Editura Tracus Arte, 2012, Trilogia burgundă, Editura Nico, 2013

Sursă: www.stiridiaspora.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE