Reghinul bifează încă o investiție finalizată: asfaltarea Străzii Prunului Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1373 Vizualizări

Reghinul bifează încă o investiție finalizată: asfaltarea Străzii Prunului

Primăria Municipiului Reghin a finalizat zilele trecute cea mai recentă investiție în domeniul infrastructurii rutiere, prin încheierea lucrărilor de asfaltare a părții carosabile și de pavare a trotuarelor pe Strada Prunului.

În urma avizului favorabil primit din partea Consiliului local, în 14 februarie anul curent, bugetul propus pentru investiții de către conducerea Primăriei Municipiului Reghin părea extrem de favorabil pentru investițiile propuse spre realizare în 2020. A fost cifrat la 57,3 milioane de lei, sumă record având în vedere că în anul precedent bugetul total s-a situat la aproximativ 56 de milioane de lei. Totodată, și bugetul instituției a crecut considerabil, suma propusă pentru anul 2020 fiind de 111,5 milioane de lei.

Potrivit primarului Municipiului Reghin, Maria Precup, explicația creșterii spectaculoase a bugetului destinat investițiilor s-a datorat numărului mare de proiecte finanțate fie din surse guvernamentale,fie din fonduri europene.

Edilul localității a specificat în cadrul unui interviu acordat cotidianului Zi de Zi, în cursul lunii mai 2020, că pandemia cu noul coronavirus și instalarea stării de urgență a afectat, din păcate, nu doar investițiile din România, ci din întreaga lume. Inevitabil, această pandemie a influențat viața de zi cu zi sub toate aspectele ei. Maria Precup afirmă că încă de la începutul stării de urgență consiliul local a fost nevoit să facă o rectificare de buget, prin care sumele alocate sectorului cultural au fost mutate la fondul de urgență, prioritate având Spitalul Municipal. Pe lista de priorități a investițiilor dorite în acest an pentru Reghin, au fost operate unele modificări sau amânări în timp, din cauza diminuării ratei de încasare a veniturilor, date fiind reglementările venite odată cu starea de urgență.

Principalele investiții preconizate pentru anul 2020, incluse în bugetul adoptat, au cuprins:

– Asigurare a mobilității în Municipiul Reghin (27.779.000 de lei);

– Reabilitarea și schimbarea rețelelor de apă și canalizare (2.000.000 de lei);

– Modernizarea unor străzi (1.800.000 de lei);

– Achiziționarea a două automăturătoare moderne pentru salubrizare (300.000 de lei).

– Reamenajarea Pieței Centrale (852.000 de lei);

– Finalizarea halei agro-alimentare (500.000 de lei);

– Construirea unui bloc de locuințe sociale pe strada Salcâmilor (7.580.000 de lei);

– Achiziționarea de aparatură medicală pentru Spitalul Municipal Reghin și realizarea unui sistem de canalizare pluvială la Secția Obstretică-Ginecologie (1.483.000 de lei);

– Construirea clădirii pentru Computer Tomograf (760.000 de lei; CT finanțat de Ministerul Sănătății, împreună cu două EKG-uri noi);

– Construire Container Centru de Primiri Urgențe – CPU (741.000 de lei);

– Modernizarea creșei „Spiridușii veseli” (1.707.000 de lei);

– Modernizarea și dotarea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 3 din Iernuțeni (4.156.000 de lei);

– Extinderea și reabilitarea a două corpuri de clădire la Școala Gimnazială „Alexandru Ceușeanu” (2.844.000 de lei);

– Igienizări și reparații în școli (536.000 de lei);

– Modernizarea și amenajarea terenului de sport „Metalul” (1.930.000 de lei din buget local și 900.000 de lei de la FRF);

– Reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Cinematografului „Patria” (500.000 de lei);

Primarul Maria Precup a menționat că în cadrul proiectului „Asigurarea mobilității în Municipiul Reghin, Județul Mureș” instituția se afla în cursul lunii mai la momentul elaborării documentațiilor pentru demararea procedurilor de achiziții. Au fost demarate două proceduri de achiziție: licitația pentru servicii de întocmire a documentației tehnice, adică Proiectul tehnic privind modernizarea străzilor Axente Sever, Salcâmilor, Ierbuș și Câmpului și licitația pentru achiziționarea de material rulant – autobuze.

Prima prioritate a municipiului, conform afirmației edilului Maria Precup, este asigurarea unei infrastructuri de transport adaptată nevoilor actuale precum și o adaptare a infrastructurii de transport în comun astfel încât să devină o alternativă viabilă, la îndemâna oricărui reghinean. Contractul de finanțare care prevede achiziționarea de autobuze moderne pentru transportul local în Reghin este semnat deja cu ADR Centru.

Maria Precup a trecut în revistă câteva din lucrările de reparații și întreținere  realizate în primăvara acestui an la nivelul municipiului Reghin,  realizate din fonduri proprii ale municipalității. Pentru siguranța pietonilor a fost reamenajată trecerea de pietoni de la intersecția Str. Terasei cu Str. Mihai Viteazu. Au fost refăcute trotuarele la Grădinița nr. 2, situată pe Str. George Coșbuc și Grădinița de pe Str. Toamnei, dar și cele de pe Str. Pădurii, Str. Cardinal Todea și Str. Zorilor, iar curtea Școlii nr. 4 din Apalina a fost reparată cu mixtură asfaltică. La zidul de protecție de pe Str. Sării s-au efectuat lucrări de reparație și au fost înlocuite 11 segmente de lanțuri lipsă. Lucrări s-au efectuat și la zidul de sprijin de pe Str. Verzei, alături de lucrări de consolidare a șanțului de scurgere a apei pluviale. S-au reparat zonele degradate pe carosabil precum și căile de acces la proprietăți pe Str. Carpați și Str. Trandafirilor, iar parcarea din zona Bisericii Sf. Ioan Botezătorul de pe Str. Ierbuș a fost renovată. În Piața Mică au fost realizate lucrări de curățare și betonare a șanțului și reparații cu mixtură asfaltică a platformei și a parcării..

Printre lucrările subliniate se numără și cele privind protecția mediului, respectiv asfaltarea platformelor de depozitare a deșeurilor în cartierele orașului. Astfel, au fost asfaltate platformele necesare pentru depozitarea deșeurilor în Cartierul Iernuțeni, pe Str. Pomilor și au fost confecționate garduri de protecție pentru acestea și pentru platformele de pe Str. Livezilor. De asemenea, în Cartierul Rodnei a fost asfaltată platforma de depozitare a deșeurilor, iar scurgerea de apă pluvială a fost refăcută.

În ceea ce privește modernizarea infrastructurii rutiere, odată cu finalizarea asfaltării părții carosabile și a pavării trotuarelor pe Strada Prunului, Primăria Reghin a anunțat că începând cu data de 20 iulie 2020, Strada Călărașilor din municipiul Reghin a intrat în reabilitare totală, circulația fiind închisă în zonă pentru o perioadă de 60 de zile. Pe Strada Călărașilor va fi înlocuită conducta de apă, se vor reface branșamentele, iar ulterior se va trece la reabilitarea (asfaltarea) totală a părții carosabile. Pe durata celor două luni de reabilitare, circulația rutieră va fi deviată pe străzile Apalinei, Bujorului, Râului, Aurel Vlaicu, Izvorului, Libertății, Apelor, Brândușei și Sării.

I.S.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE