Home / Religie / Săracia de bună voie

Săracia de bună voie

Bogăția este o piedică în calea mântuirii. Pentru agonisirea, sporirea și păstrarea ei, omul este împins la o mulțime de păcate: lăcomie, furt, nedreptate, zgârcenie. Averea pricinuiește apoi multe griji și tulburări. Rari de tot sunt cei ce știu să folosească averea pentru înnobilarea sufletului lor și pentru ajutorarea aproapelui. Mântuitorul spune: ”Mai lesne este a trece cămila prin urechile acului, decât să intre un bogat în împărăția lui Dumnezeu”. (Matei 19,24). De aceea, Mântuitorul sfătuiește pe cei ce doresc să ajungă mai repede la desăvârșire să se despartă de avere și să trăiască în sărăcie. Aceasta a spus-o Mântuitorul tânărului bogat, care venise să întrebe ce bine să facă spre a avea viață veșnică. Când Mântuitorul i-a răspuns că trebuie să păzească poruncile legii, acela a spus că le-a păzit pe toate din tinerețe. Atunci Mântuitorul i-a zis: ”Dacă voiești să fii desăvârșit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor și vei avea comoară în cer, după aceea vino și urmează-mi (Matei 19,21). Reiese limpede de aici că împlinirea poruncilor este de ajuns pentru mântuire, dar că sărăcia de bunăvoie, creștinul o poate ridica la scara desăvârșirii. Sărăcia de bunăvoie nu înseamnă lene, ci înlăturarea lăcomiei de avere. Împlinirea acestui scop îndulcește lupta pentru existență și face mulți oameni să capete mijloace de trai, primind din cele dăruite de cei ce se leapădă de averi.

Părintele Ștefan Sloată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

ÎPS Irineu și ÎPS Andrei, la înmormântarea Părintelui Arhimandrit Ghelasie

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și …