Se înființează Colegiul Dieteticienilor din România, cu sediul la Târgu Mureș Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3026 Vizualizări

Se înființează Colegiul Dieteticienilor din România, cu sediul la Târgu Mureș

În Monitorul Oficial din data de 29 iulie 2020 a fost publicat Statutul Colegiului Dieteticienilor din România, un pas important pentru ca dieteticienii din România să poată profesa legal în meseria lor. Dieteticianul va putea profesa în cadrul unei echipe medicale, completând astfel veriga lipsă din sistemul sanitar românesc, iar pacientul va putea beneficia de o îngrijire completă.

După opt ani de la primul demers pentru ca profesia de dietetician să fie reglementată și recunoscută de către autorități prin Legea Dieteticianului, dieteticienii din România, absolvenți ai programului de studiu de licență Nutriție și Dietetică din cadrul Facultăților de Medicină, vor putea să profeseze în meseria lor. Prin aprobarea Statutului Colegiului Dieteticienilor din România încep demersurile pentru înființarea Colegiului Dieteticienilor din România, cu sediul la Târgu Mureș. Ulterior, va începe în primul rând munca pentru ridicarea standardelor de pregătire profesională a dieteticienilor, după modele europene.

”După un an de așteptare, există Statutul Colegiului Dieteticienilor din România, aprobat și publicat în Monitorul Oficial. Este un pas deosebit de important pentru că de aici și până la înființarea efectivă a Colegiului Dieteticienilor din România nu mai este chiar atât de mult de parcurs. Colegiul Dieteticienilor se adresează dieteticienilor din toată țara. Va avea sediul principal, conform Statutului, în Târgu Mureș, dar vor fi și filiale teritoriale”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Florina Ruța, președinte al Asociației Române de Nutriție și Dietetică (ARoND) și șef de lucrări la disciplina Nutriție comunitară și igiena alimentelor în cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu-Mureș și unul dintre inițiatorii demersului pentru recunoașterea profesiei de dietetician.

Potrivit Statutului Colegiului Dieteticienilor din România ”Colegiul Dieteticienilor din România are ca obiect de activitate controlul, supravegherea și modul de exercitare a profesiei de dietetician, ca profesie liberală, în domeniul sănătății umane, furnizoare de servicii conexe actului medical”.

În continuare, este nevoie de elaborarea și aprobarea regulamentului electoral și alegerea reprezentanților care vor demara înființarea Colegiului.

”Suntem în fața unui efort foarte mare pentru că startul unui astfel de Colegiu implică un mare efort, în special financiar. Ar fi bine ca fiecare dietetician să înțeleagă cât este de important să se implice. Până acum au fost reprezentați de cele două asociații profesionale ARoND  din Târgu Mureș și ADR din Cluj Napoca care, printr-un număr foarte mic de voluntari, au reușit să ajungă până în acest punct. Fac un apel către toți dieteticienii din țară, să susțină activitatea asociațiilor profesionale, astfel încât să se poată finaliza procesul de înființare al Colegiului Dieteticienilor”, a precizat președintele ARoND.

Beneficii pentru dieteticieni

În România sunt în jur de 1.000 de dieteticieni, absolvenți de Nutriție și Dietetică, din 2011 și până în prezent, însă o parte dintre ei nu și-au găsit un loc de muncă și s-au reorientat din punct de vedere profesional, o parte dintre ei profesează pe baza unui PFA, cu anumite limite, iar alții ca asistent dietetician cu autorizare din partea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR).

Potrivit Statului Dieteticienilor din România, pentru a exercita profesia de dietetician cu liberă practică absolventul de Nutriție și Dietetică va trebuie să devină membru al Colegiului Dieteticienilor din România prin obţinerea autorizaţiei de liberă practică, în cel mult 5 ani de la absolvirea studiilor de licenţă.

”Ne dorim locuri de muncă pentru dieteticieni și în sistemul de stat, obiectiv pe care sperăm să îl realizăm mai ușor odată cu înființarea Colegiului Dieteticienilor din România. În sistemul privat, pentru autorizarea unui cabinet de nutriție și dietetică, se cere autorizație de liberă practică, pe care, deocamdată, dieteticienii licențiați nu pot să o primească. În absența Colegiului Dieteticienilor din România, în prezent există doar posibilitatea eliberării autorizației de liberă practică din partea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România pentru acei dieteticieni care doresc să profeseze ca asistenți medicali de dietetică. Această adeverință este necesară atât în sistemul de stat, dacă apar posturi pentru dieteticieni, dar și în privat acolo unde se dorește autorizarea unui cabinet particular individual de dietetică. Mai sunt multe alte beneficii în exercitarea profesiei odată cu înființarea Colegiului Dieteticienilor din România”, a explicat Șef de lucrări Florina Ruța.

Domenii de activitate

Există trei domenii mari în care dieteticianul ar putea să activeze în România: terapia clinică dietetică sau dietetica clinică, aici este zona de spital, de cabinete medicale; dietetica administrativă – administrare de blocuri alimentare de spital; și dietetică comunitară care se referă la programe adresate populației, politici de îmbunătățire a sănătății nutriționale și de influențare a alegerilor alimentare, la nivel populațional.

Beneficiarul final este pacientul.

”În momentul în care pacientul ajunge la dietetician cu un diagnostic medical acesta va trebui să completeze îngrijirea, respectiv să își aducă aportul la îngrijirea pacientului din punct de vedere al alimentației, oferind recomandările nutrițional-dietetice cele mai adecvate, în contextul patologiei stabilite de către medicul specialist”, a explicat președintele ARoND.

Legea 256, Legea Dieteticianului, a fost adoptată în anul 2015, după trei ani de la demararea procesului legislativ, inițiatorul legii fiind Conf. Dr. Florin Buicu, deputat PSD și președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților. Următorul pas a fost aprobarea Normelor Metodologice, lucru care s-a întâmplat la începutul anului 2019, iar acum s-a aprobat și Statutul Colegiului Dieteticienilor, ultimul pas pentru completarea cadrului legal necesar pentru înființarea și funcționarea Colegiului Dieteticienilor din România și începerea demersurilor pentru ca dieteticienii din România să poată să profeseze legal în domeniul lor.

Arina TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE