Start la asfaltări în Gheja (Luduș) Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1323 Vizualizări

Start la asfaltări în Gheja (Luduș)

Una dintre cele mai mari realizări ale actualei echipe de la Primăria orașului Luduș este, fără îndoială, realizarea obiectivului de investiții „Modernizare străzi, aproximativ 9 kilometri în orașul Luduș etapa I”. Adică, mai exact, asfaltarea cartierului Gheja, o fostă localitate rurală, acum cartier al orașului. Conform devizului, valoarea totală a investiției din etapa I este de 9.106.846 de lei.

În 4 octombrie 2019 a fost semnat contractul de finanțare inclus în Programul Național de Dezvoltare Locală prin care s-a propus asfaltarea străzilor Livezilor, Pomilor, Dumbravei, Castelului, Șoimilor, Șesului, Dezrobirii, Măgurei, Liniștii, Eroilor, Înfundată, Teilor, Horei, Orizontului, Baladei, Narciselor, Busuiocului și Tonorog.

Ultima a devenit prima

După lucrări de organizare a șantierului și de pregătire a „obiectului muncii”, a străzilor, vineri, 31 iulie, s-a așternut primul strat de asfalt pe strada Tonorog aflată la marginea cartierului, dar locuită de oameni gospodari, de toată isprava. Cu ocazia acestui eveniment am consemnat câteva declarații succinte ale celor care au asistat la mult așteptatul moment.

Alexandru Pintican, șef de șantier, a declarat că ”asistăm la așezarea stratului de legătură, primul covor de asfalt după ce drumul vechi a fost nivelat, compactat și s-a făcut stabilizarea cu un liant”, respectiv că ”strada are o lungime de 341de metri cu o lățime de 5 metri, iar înainte de asfaltare s-a făcut determinarea capacității portante și nu au fost probleme.”

„După realizarea canalizării pe stradă, Primăria a promis și asfaltarea, ceea ce oamenii nu credeau că va fi posibil. Și totuși, Primăria s-a ținut de cuvânt. În continuare urmează asfaltarea celorlalte străzi cuprinse în program, acestea fiind în prima fază de frezare și consolidare. Pe strada Măgurei, începând de la dig, au început să se facă șanțuri, poduri și podețe. În faza a doua urmează consolidarea străzilor Livezilor, Pomilor, Castelului până la Capela mortuară, Dumbravei și Șoimilor”, a declarat Gelu Puia, consilier local.

„Avem o bună relație contractuală cu executantul lucrării, firma Astor Com din Târgu Mureș, cea care a câștigat licitația de execuție a lucrării. Termenul de finalizare al proiectului este luna iulie 2021, dar după cum se lucrează sperăm la o devansare a acestui termen. Evident, totul depinde și de condițiile atmosferice”, a precizat Marius Dudilă, administrator public al orașului Luduș.

După încheierea tuturor lucrărilor rămân patru străzi neasfaltate în Gheja: Lungă, Pârâului, Nucilor și Păcii, aceasta din urmă fiind cu asfaltul degradat. Despre această realitate, Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș, a declarat: „Urmează și etapa a II-a pentru care s-au întocmit documentațiile care vor fi valorificate de un nou Program Național de Dezvoltare lansat de Guvernul anilor următori.”

Vocea străzii:

„Locuiesc de o viață pe strada Tonorog și nu mi-am imaginat vreodată că voi avea asfalt pe strada noastră. La fel de minunate sunt electricitatea, apa curentă și canalizarea menajeră, semne că am intrat și noi în lumea civilizată”, a declarat Tănăsie Deteșan, în vârstă de 80 de ani, fost șef al sectorului de apă din cadrul Întreprinderii Comunale din Luduș.

„M-am mutat pe strada Tonorog atunci când nu aveam aici nicio utilitate. Asta era în anul 1985. Acum, ultimii ani ne-au adus multe realizări edilitare, ultima fiind asfaltul mult așteptat. Ce mai doresc pentru mine și pentru vecini? Sănătate!”, a precizat Viorel Mureșan.

„Asistăm la o realizare istorică, evident la nivelul cartierului. Suntem martori la nașterea istoriei, la scrierea unei pagini frumoase din istoria cartierului. Personal, nu am crezut în viabilitatea acestui proiect al Primăriei orașului Luduș. Am greșit, îmi cer scuze, îi felicit pe cei care au făcut posibilă această realizare”, a afirmat Paul Blaga, profesor universitar la Cluj-Napoca, născut pe strada Tonorog cu 54 de ani în urmă.

Ioan A. BORGOVAN

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE