Incendii în serie, celule pline și deșeuri ale nimănui, la Sighișoara Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2962 Vizualizări

Incendii în serie, celule pline și deșeuri ale nimănui, la Sighișoara

În cursul serii de ieri, în jurul orei 19:30, Inspectoratul pentru situații de urgență Mureș a fost solicitat să intervină la stingerea unui incendiu produs la groapa de gunoi din Municipiul Sighișoara.

La locul incendiului s-au deplasat pompierii militari de la Detașamentul Sighișoara, Detașamentul Târgu Mureș, SVSU Daneș și 3 cisterne de apă a unor operatori economici.

Incendiul s-a extins pe o suprafață de 400 metri pătrați, manifestându-se violent, cu degajări mari de fum, fapt pentru care au fost transmise două mesaje RO-ALERT pentu avertizarea populației din zonă asupra producerii evenimentului.

Pentru intervenție a fost activată parțial grupa operativă. Au intervenit în total 30 de cadre militare din cadrul ISU Mureș cu patru autospeciale de stingere cu apă și spumă și o mașină de teren, doi reprezentanți de la SVSU Daneș, cu o autospecială de stingere, 5 angajați de la diverși operatori economici cu trei cisterne de apă. Nu au existat victime, însă la 14 ore de la anunțarea incidentului se lucra încă pentru lichidarea incendiului, acesta manifestându-se pe mai multe focare ascunse și degajări de fum.

Referitor la cele întâmplate ieri, dar și la alte situații de acest gen (incendii) care au mai avut loc la Depozitul de deșeuri menajere Sighișioara, primarul municipiului, Ovidiu Mălăncrăvean, a comentat pe pagina personală de socializare:

„ Am solicitat închiderea celulelor 1 și 2 din Depozitul de deșeuri menajere Sighișoara pentru siguranța populației.
Rugăm instituțiile abilitate să ia măsurile ce se impun.

Având în vedere repetatele incendii la Depozitul de deșeuri, Municipiul Sighișoara a făcut demersuri la instituțiile și organismele abilitate pentru a lua măsurile necesare pentru prevenirea unor astfel de evenimente, pentru siguranța populației.
Comitetul Local pentru Situații de Urgență Sighișoara a fost convocat luni 20.07.2020, pentru a analiza situația și modul de intervenție a operatorului care administrează depozitul, făcându-se referire și la lipsa unor măsuri de prevenire.
În ședință s-a specificat că s-a solicitat în mai multe rânduri administratorului Depozitului de deșeuri menajere să ia măsurile de prevenire dar și de intervenție în situația unor incendii, precum aducțiune de apă, tuburi de izolare, achiziționarea unei autospeciale de stingere a incendiului și alte măsuri propuse de I.S.U. Mureș, fără ca acestea să fie puse în aplicare de către administrator până în prezent.
S-a propus adoptarea unei rezoluții prin care C.L.S.U. Sighișoara să ceară Consiliului Local Sighișoara analizarea acestor aspecte și punerea în vedere a administratorului a respectării prevederilor contractului de administrare a Depozitului.
La data de 27 iulie 2020 am solicitat ISU Horea Mureș, în calitate de autoritate competentă, să verifice modul în care administratorul Depozitului respectă normele PSI.
La începutul acestei luni, mai precis în 04.08.2020, am solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Mureș să stabilească operațiunile de închidere a celulelor 1 și 2 din cadrul Depozitului pentru deșeuri menajere, să emită decizia motivată de închidere a celor două celule și să o comunice operatorului depozitului, SC Schuster Ecosal SRL, care este și titularul Autorizației Integrate de Mediu.
Celulele 1 și 2 au atins de mult capacitatea maximă de depozitare, fiind aproape imposibilă o delimitare a acestora de celula 3.
Cu toate acestea, operatorul depozitează în continuare, inclusiv pe aceste celule, cu încălcarea Hotărârilor Consiliului Local, ale Contractului de administrare pentru depozitul de deșeuri menajere, precum și ale Autorizației Integrate de Mediu, autorizație ce a fost emisă doar pentru celula 3 a depozitului și doar pentru deșeurile ce provin din localități aparținând județului Mureș.
Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, precum repetatele incendii la Depozitul de deșeuri Sighișoara, este necesară implicarea tururor organismelor abilitate, responsabilitate și măsuri urgente de prevenire.
Problemele la Depozitul de deșeuri menajere Sighișoara vin din ultimii mulți ani dar trebuie să dăm toți mâna pentru rezolvarea lor pentru că lucrurile nu mai pot să treneze.”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE