Home / Cultură / O nouă viață pentru cinematograful „Flacăra” Luduș?

O nouă viață pentru cinematograful „Flacăra” Luduș?

Distribuie

Cu doar trei decenii în urmă, cinematograful „Flacăra” Luduș era principalul mijloc de distracție pentru locuitorii orașului. În condițiile în care televiziunea avea un program redus la minimum, cu programe puțin atractive, cele două filme difuzate săptămânal umpleau sala de spectacol. Dar, a venit iarna lui 1989 care a adus românilor multe noutăți din lumea spectacolului și încet, încet, fidelii spectatori de altă dată au trădat vechiul și bătrânul „ecran mare”. Așa se face că ultimele filme au rulat la Luduș până prin anii 2000, când „Flacăra” s-a stins. Pentru că nu mai existau surse de finanțare pentru întreținerea clădirii, Întreprinderea Cinematografică București, filiala județeană Mureș a predat întregul inventar administrației locale care s-a trezit cu o grijă în plus, cu o cheltuială nouă pentru bugetul local.

Primarul Cristian Moldovan spunea la vremea respectivă că administrația locală nu are voie să schimbe destinația clădirii, aceea de cinematograf: „Ar trebui să găsim o sursă de finanțare cu care să reabilităm clădirea care începe să se degradeze și să procurăm instalații la standardele actuale”.

O rază de speranță

Pentru cinefilii nostalgici se pare că viitorul este promițător datorită unei noi viziuni a administrației publice locale care a solicitat Companiei Naționale de Investiții – „CNI” SA includerea obiectivului de investiții „Cinematograf Flacăra Luduș” în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul „Săli de cinema”, în vederea realizărilor lucrărilor de reabilitare, modernizare și dotare ce se impun pentru asigurarea funcționalității imobilului.

În cursul anului 2020, Primăria orașului Luduș a achiziționat servicii de elaborare a expertizei tehnice, a studiului geotehnic și a auditului energetic precizează Anca Năsăudean, șeful Serviciului „Investiții, Achiziții, Domeniu Public” din cadrul Primăriei orașului Luduș care adaugă că „Unul din documentele pe care beneficiarii trebuie să le depună pentru înscrierea unui obiectiv de investiții în cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIPS) este nota conceptuală aprobată de Consiliul Local”.

Conform Notei conceptuale prezentate Legislativului local „se preconizează executarea următoarelor lucrări minime, pentru reabilitarea/consolidarea imobilului și amenajarea acestuia într-un centru multifuncțional, în cadrul căruia va fi redată publicului sala de cinematograf: îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii, șarpantelor și învelitoarelor, inclusiv măsuri de consolidare a clădirii; lucrări de reparații la fațade; recompartimentări și reorganizarea funcționalului clădirii; reabilitarea și modernizarea instalațiilor pentru prepararea și transportul agentului termic, apei calde menajere și a sistemelor de ventilare și climatizare, inclusiv sisteme de răcire pasivă, precum și de achiziționarea și instalarea echipamentelor aferente și racordarea la sistemele de încălzire centralizată, după caz; înlocuirea circuitelor electrice, precum și achiziționarea și instalarea echipamentelor aferente; utilizarea surselor regenerabile de energie pentru asigurarea necesarului de energie termică pentru încălzire și prepararea apei calde de consum; dotarea imobilului pentru a putea fi utilizat ca centru multifuncțional.

În ședința Consiliului Local din 28 iulie 2020 a fost aprobată tema de proiectare și predarea către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Compania Națională de Investiții „CNI” SA, a amplasamentului și asigurarea condițiilor în vederea executării obiectivului de investiții „Cinematograf Flacăra din Luduș”.

În plus, Primăria orașului Luduș se obligă să asigure, în condițiile legii, suprafețele de teren necesare pentru depozitare și pentru organizarea șantierului; să asigure finanțare pentru racordurile la utilități (energie electrică, alimentare cu apă și canalizare, gaze naturale, etc.);  se obligă ca, după predarea amplasamentului și a obiectivului realizat, să mențină destinația acestuia și să-l întrețină pe o perioadă de minimum 15 ani.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.