Pregătiri pentru începerea programului ”Casa Eficientă Energetic” Stiri nationale
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 393 Vizualizări

Pregătiri pentru începerea programului ”Casa Eficientă Energetic”

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis miercuri, 5 august, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că programul ”Casa Eficientă Energetic” va începe în data de 15 septembrie. Scopul acestui program este reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

,,Aproximativ 9000 de proprietari de case din România își vor putea eficientiza energetic locuințele prin intermediul acestui program, al cărui buget total este de 430 de milioane de lei. Aceștia pot beneficia de o primă energetică în valoare de maximum 15.000 de euro, sumă pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor o finanțează prin Administrația Fondului pentru Mediu. Finanțarea nerambursabilă decontează 60% din costul unor astfel de lucrări, dar nu mai mult de suma menționată, respectiv 15.000 de euro. Cheltuielile eligibile vizează: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperișului, a pereților exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare, robineți și conducte noi. Condiția eligibilității proiectului este ca eficiența energetică a locuinței să crească cu cel puțin o clasă energetică”, a transmis Direcția de Comunicare, Transparență și IT din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Proprietarii de locuințe care sunt interesați de acest proiect vor putea depune online cererea pentru prima energetică, alături de un certificat de performanță energetică inițial și un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea. ,,Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare și au la dispoziție 60 de zile pentru a pregăti dosarul investiției. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe și se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni. La final, Administrația Fondului pentru Mediu decontează 60% din investiție, după un nou audit energetic al casei”, informează sursa citată.

În ceea ce privește instituțiile publice, precum școlile și grădinițele, acestea vor putea beneficia prin intermediul programului de lucrări pentru izolația termică, încălzire centralizată, tâmplărie cu geam termopan, sisteme de încălzire a apei care utilizează energia solară și multe alte lucrări menite să reducă pierderile de energie.

,,Peste 400 de școli din România vor putea fi eficientizate energetic prin intermediul acestui program, care are un buget de 384 de milioane de lei. Fiecare primărie primește 90% din valoarea acestor investiții, dar nu mai mult de 1,5 milioane de lei. Localitățile cu mai mult de 4.000 de locuitori, pot depune două proiecte și pot obține astfel până la 3 milioane de lei”, se menționează în comunicat.

Andreea ȚIȚIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE