Home / Invatamant / INTERVIU ”Magna Cum Laude”. Flavia Blaj, de la managementul afacerilor la asistență medicală

INTERVIU ”Magna Cum Laude”. Flavia Blaj, de la managementul afacerilor la asistență medicală

Distribuie

Cotidianul Zi de Zi vă propune o serie de prezentare a șefilor de promoție ai unor unități de învățământ postliceal și superior din județul Mureș, promoția 2020. Flavia Blaj este șefa de promoție din cadrul Școlii Postliceale ,,Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș, la programul de studiu Asistent Medical Generalist, iar în interviul următor ne împărtășeste despre motivația alegerii acestui drum, oferind o scurtă introspecție asupra profesiei de asistent medical.

Reporter: Pentru început, vă rog să ne spuneți câteva lucruri despre dumneavoastră.

Flavia Blaj: Sunt târgumureșeancă, sunt căsătorită și am doi copii minunați, de 12 și respectiv 8 ani. Am absolvit programul de studii postuniversitare ,,Managementul afacerilor” la Universitatea ,,Petru Maior” din Târgu Mureș și sunt economist, aceasta fiind profesia în care activez în acest moment.

Rep.: Ce v-a determinat să vă îndreptați spre domeniul de asistență medicală?

F.B.: Încă din copilărie am avut contact cu lumea medicală, mama este farmacist, iar tata medic și în cadrul liceului am absolvit profilul de biologie – chimie, considerând că ,,sămânța” interesului pentru domeniul medical exista demult.

Rep.: Care considerați că este cea mai dificilă parte în ceea ce privește această meserie?

F.B.: Pentru mine, cea mai dificilă parte este acceptarea suferinței produsă de boală. Consider că una dintre marile provocări ale profesiei de asistent medical este să reușești să empatizezi cu pacientul și să emani energie pozitivă.

Rep.: Ce v-a motivat pe parcursul anilor de studiu?

F.B.: Motivația mea a fost reprezentată de dorința de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice legate de complexitatea și diversitatea afecțiunilor cu care ne confruntăm, pentru a putea fi capabilă să acord pacienților îngrijirile adecvate la cel mai înalt nivel calitativ.

Rep.: S-a pus mai mult accentul pe teorie sau pe partea practică?

F.B.: Pregătirea unui asistent medical presupune în egală măsură parcurgerea noțiunilor teoretice și efectuarea practicii în secțiile clinice ale spitalelor. În ziua de azi, patologiile pacienților sunt de multe ori multiple, numărul de pacienți arondați unui asistent medical este mare, așadar este necesar ca aspectele practice să fie foarte bine fundamentate teoretic, întrucât una din caracteristicile rutiniere ale asistentului medical este viteza de reacție.

Rep.: Cum ați reușit să găsiți echilibru între școală și viața personală?

F.B.: Crede că mi-au fost de folos puzzle-urile pe care le-am rezolvat cu copiii când erau mici. A fost o provocare interesantă să jonglez între serviciu, familie și școală, dar aplicând principiile managementului timpului am reușit să prioritizez calendarul zilnic și să duc la bun sfârșit obiectivele propuse. Am avut parte de sprijinul soțului și al copiilor, care m-au suținut permanent în acest demers.

Rep.: În ce domeniu medical v-ar plăcea să profesați?

F.B.: Aș dori să profesez în zona de prevenție, iar prin prevenție mă refer la educația pentru sănătate la nivelul populației, în scopul prevenirii îmbolnăvirilor. O paletă largă de afecțiuni apar și se agravează din cauza lipsei de informații sau a ignoranței. Consider că este oportun ca la nivelul comunităților să fie dezvoltate programe de educație pentru sănătate, începând cu elevii din ciclul gimnazial, unde această disciplină, de educație pentru sănătate, ar trebui să facă parte din programă și să fie predată de cadre medicale, și anume asistenți medicali generaliști cu specializare psiho-pedagogică.

Rep.: Cât de importantă este legătura care se formează între asistentul medical și pacient?

F.B.: Este o legătură vitală, a cărui scop primordial este de a asigura confortul psihic al pacientului și abia apoi de a-i acorda îngrijirile specifice. Spitalizarea sau boala în sine provoacă pacientului neliniște, anxietate și astfel, asistenții medicali trebuie să stabilească o relație de încredere cu pacienții, în așa fel încât pacientul să simtă că are parte de cea mai bună îngrijire, dar că beneficiază și de suportul psihic al echipei medicale.

Rep.: Care considerați că sunt calitățile cheie pe care trebuie să le aibă un asistent medical?

F.B.: În primul rând, un bun asistent medical trebuie să fie capabil de empatie, care mai apoi, trebuie să fie dublată de responsabilitate, comunicativitate, spirit de echipă, rezistență la stres și capacitatea de a se adapta rapid la situații critice.

Rep.: Cum a afectat pandemia ultimul an de studiu pentru dumneavoastră?

F.B.: A fost o perioadă de schimbări și adaptări, întrucât în domeniul medical este dificil să studiezi online, deoarece activitatea presupune contact direct cu pacientul, însă datorită implicării și profesionalismului cadrelor didactice a Școlii Postliceale ,,Dimitrie Cantemir” am resimțit mai puțin dezavantajele predării online.

Rep.: Veți dori să profesați în țară sau în străinătate?

F.B.: Îmi este greu să dau acum un răspuns de tip ,,sau/ sau”. Fac parte dintre cei care cred că putem munci frumos și decent în țara în care ne-am format, însă versatilitatea vremurilor pe care le trăim ne-a obligat să fim adaptabili, așa că există și posibilitatea ca la un moment dat viața să ne poarte pe alte meleaguri.

Rep.: Ce sfat le puteți oferi elevilor care doresc să se îndrepte spre acest domeniu?

F.B.: Îi sfătuiesc să își facă o introspecție realistă a motivațiilor pentru care aleg acest domeniu și a resurselor, de timp și psihice, pe care sunt dispuși să le aloce atât pentru partea de școlarizare, cât și pentru exercitarea profesiei, întrucât este o meserie care cere implicare, devotament, seriozitate și responsabilitate, pentru că are în grijă însăși viața și sănătatea omului.

A consemnat Andreea ȚIȚIU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Pui drăgălaș de pavian cu mantie, noua vedetă la la Grădina Zoo

Distribuie Un pui drăgălaș de pavian cu mantie este noua vedetă a Grădinii Zoologice din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.