Home / Politic / Dorim foarte mult ca municipiul Târgu Mureș să devină cât mai curând un oraș inteligent!

Dorim foarte mult ca municipiul Târgu Mureș să devină cât mai curând un oraș inteligent!

Distribuie

Dorim foarte mult ca municipiul Târgu Mureș să devină cât mai curând un oraș inteligent!

 

Candidatul independent la Primăria din Târgu Mureș, Soós Zoltán, a prezentat detaliile  unui concept pentru transformarea municipiului în Smart City, obiectiv aflat în planul de reconstrucție a orașului.

În cadrul unei dezbateri pe tema conceptului Smart City (Oraș Inteligent), la care au participat experți în domeniul inteligenței artificiale,  candidatul independent la Primărie a subliniat faptul că, toate evaluările și clasamentele recente plasează Târgu Mureșul pe ultimele locuri și în acest domeniu.

„La sfârșitul lunii iunie, au fost publicate clasamentele Smart City pentru orașele din România. Târgu Mureș se află pe locul 22. De exemplu, Abla Iulia a lansat 106 proiecte inteligente, în timp ce Târgu Mureș a prezentat doar 7. Ne-au depășit orașe precum Focșani sau Botoșani. Rezutatul este lamentabil”.

În acest context, candidatul Soós Zoltán a prezentat câteva elemente din programul său despre ceea ce înseamnă, în viziunea sa, un oraș modern, format avizat de experți în domeniu.

Astfel, domnul W. Szabó Péter, cercetător în domeniul inteligenței artificiale, a explicat pe larg planurile viitorului parc tehnologic, care ar da un impuls deosebit dezvoltării și inovării sectorului IT precum și  atragerii unor investitori importanți, care să se alăture celor implicați în acest proiect pe plan local.

Domnul Ungvári Csongor, inginer software, a detaliat modul în care se poate acoperi nevoia de informații actualizate într-un Oraș Inteligent, prin dezvoltarea unui nou portal de informații al orașului, prin crearea a unei aplicații performante care rulează cu ajutorul unui un smartphone.

La rândul său, Domnul Farkas András, directorul PONT Cluj-Napoca, care a avut o intervenție online, a prezentat utilitatea dispozitivelor inteligente într-un oraș modern și a explicat cum  pot fi folosite băncile inteligente din Cluj-Napoca.

O altă temă de discuție a fost amenajarea, la Târgu Mureș, a primului  incubator de afaceri destinat  tinerilor antreprenori, un concept care să contribuie la sprijinirea și dezvoltarea  start-up-urilor pentru infrastructură și servicii, în acest fel simplificîndu-se procesul de intrare pe piață.

De exemplu, în acest moment, închirierea unui spațiu de 15 metri pătrați, destinat activităților de birou, începe de la 150 de euro, însă, în multe cazuri, poate să ajungă chiar la suma de 350 de euro lunar. Un tânăr aflat la începutul carierei sale nu își poate permite această investiție. De aceea dorim să le oferim o mână de ajutor, ca să își poată porni afacerea.

În plus, incubatorul de afaceri oferă consultanță juridică și contabilă, precum și programe de pregătire profesională, o sală de ședințe și o sală pentru conferințe. Aceste spații pot fi și închiriate, ceea ce ar aduce profit orașului.

Conform programului propus de Soós Zoltán, tinerii atreprenori vor putea folosi serviciile incubatorului de afaceri în primii 3 ani de activitate. După această perioadă, ei pot rămâne membri și pot participa la formări profesionale.

“Trebuie să transform Târgu Mureșul într- un oraș care să sprijine tot mai mult antreprenorii. Prin dezvoltarea mediului de afaceri vom atrage mai mult tinerii motivați, iar acest lucru va fi posibil  prin acordarea unui sprijin constant, transparent și asumat, nicidecum prin marginalizarea lor. Pentru asigurarea unui viitor sigur cetățenilor  este nevoie de dezvoltarea orașului, iar acest obiectiv nu poate fi realizat fără afaceri prospere.

Candidatul independent, Soós Zoltán,  a subliniat faptul că nu promite minuni, doar muncă determinată și parteneriat. “Nu vom putea face totul peste noapte. Un Târgu-Mureș modern și de succes, să avem în vedere faptul că digitalizarea trebuie să reprezinte o prioritate absolută“.

 

 

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

„Turismul în județul Mureș își revine”. Vezi care sunt principalele evenimente culturale din 2024

Distribuie Anul 2024 pare un an extrem de promițător pentru toți turiștii care își doresc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.