Home / Cultură / „Adormirea Maicii Domnului”, prin intermediul icoanei pe sticlă

„Adormirea Maicii Domnului”, prin intermediul icoanei pe sticlă

Distribuie

Muzeul Etnografic „Antoin Badea” din Reghin prezintă o nouă pagină de tradiție și spiritualitate, respectiv  icoana pe sticlă având în centrul atenției „Adormirea Maicii Domnului”, operă semnată de artistul plastic Emilia Manole.

„Scena este redată în două registre – privegherea Mariei de către apostoli şi ridicarea sufletului Mariei la cer. Pe un catafalc de formă patrulateră este întinsă Maria, adormită, cu capul sprijinit pe o pernă, cu mîinile pe piept, este vegheată de apostoli – Petru la picioare, binecuvîntînd şi tămîind. În registrul superior, Iisus primeşte sufletul Mariei copil. Personajele au aureolă în jurul capului, în foiţă de aur. În partea superioară a icoanei, apare o inscripţie cu caractere latine, încadrată de elemente florale, în roşu şi verde. Fondul icoanei este albastru închis.Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria. În conformitate cu Sfânta tradiție, Maica Domnului , înainte cu trei zile de moarte, a fost înștiințată de Sfântul Arhanghel Gavril , că va trece din lumea aceasta la viața veșnică. Apostolii aflați în acel moment în diferite zone ale lumii, au fost adusi pentru a fi prezenți la acest eveniment, mai puțin Apostolul Toma ,el ajungând,cu trei zile mai târziu. Întristat de acest lucru, a cerut să fie deschis mormântul, pentru a săruta mâinile Născătoarei de Dumnezeu, dar intrând în mormânt, l-a găsit gol. Maica Domnului urcase la ceruri, cu Trup cu tot fiind purtată de îngeri, ca o pârgă a întregii omeniri, iar acolo în ceruri se roagă de-a pururi pentru noi. Maica Domnului este ocrotitoarea și ajutătoarea familiei creștine, a unității și a armoniei dintre soți , dintre părinți și copii. Chiar dacă Fecioara Maria s-a mutat de pe pământ la cer, întru Adormirea ei nu ne-a părăsit, nu ne-a lăsat orfani”, se arată în prezentarea făcută de Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin.

Foto: Adormirea Maicii Domnului”

Autor: Emilia Manole;

Datare: 1996;

Arhiva Muzeului Etnografic „Anton Badea” Reghin

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Cosmin Podar pe podium

Distribuie Reșița a găzduit un eveniment important în acest sfârșit de săptămână, Finala Campionatului naţional …