Gheja (Luduș): Se caută o nouă locație pentru Monumentul Eroilor Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 419 Vizualizări

Gheja (Luduș): Se caută o nouă locație pentru Monumentul Eroilor

În această vară fierbinte în care se desfășoară o mulțime de evenimente, febra asfaltărilor a ridicat, la propriu, temperatura în cartierul Gheja al Ludușului. Pe 18 străzi se execută săpături, nivelări, tasări și așterneri de covor asfaltic. Este în derulare un proiect mult așteptat de cetățeni și chiar dacă uneori apar disfuncționalități în rutina zilnică pe care o știu de ani mulți, oamenii trec peste acestea știind că după praful de acum, în curând vor circula pe o panglică nouă de asfalt. Dar, la fel ca la orice construcție de mari proporții, apar și situații inedite pentru rezolvarea cărora este nevoie de soluții care să fie acceptate de întreaga comunitate.

Monumentul Eroilor din 1934

Cu ocazia lucrărilor de asfaltare a străzilor se corectează, atât cât se poate, traseul vechilor ulițe în limita admisă de proiectele de execuție pentru o sistematizare modernă. Nu s-au înregistrat modificări de substanță și totul este acceptat de riverani. O situație deosebită s-a înregistrat la intersecția străzilor Liniștei și Eroilor, în apropierea Bisericii „Sfântul Ioan Gură de Aur”, acolo unde este poziționat Monumentul Eroilor.

Despre acesta, Gheorghe Baghiu în vârstă de 94 de ani spune că: „Monumentul a fost înălțat în anul 1934 cu o mare sărbătoare la care am participat și eu alături de elevii însoțiți de învățătorii noștri. Mai târziu am aflat că au fost prezenți și domni mari de la Luduș și oameni din satele apropiate”. Monumentul este construit din beton, înconjurat de un gard de fier și este stăjuit de conifere în cele patru colțuri. Pe cele patru încadramente sunt înscrise numele a 41 de eroi căzuți pe câmpul de luptă în anii 1914-1918 și patru dedicații: „E dulce și frumos a muri pentru patrie”; „Amintirea lor din neam în neam”; „Urmașii se vor ruga pentru voi”; „Sufletele lor întru bunătăți se vor așeza”. O placă de marmură consemnează jertfa la Revoluție a tânărului Man Leonte Nicolae, originar din Gheja.

Adunarea cetățenească

Nevoia de sistematizare a intersecției celor două străzi, Liniștei și Eroilor conduce la ideea de schimbare a amplasamentului monumentului. Fiind o soluție sensibilă, primarul orașului Luduș Cristian Moldovan a inițiat o întâlnire a Executivului Primăriei cu locuitori ai cartierului Gheja. În apropierea bisericii și a Monumentului au fost prezenți primarul, administratorul public al orașului, Marius Dudilă, directorul DITZV, Liviu Popa, consilierul local Gelu Puia, cel care supervizează din partea Primăriei lucrările din cartier și preotul paroh Valeriu Moldovan.

„În acest spațiu în care ne aflăm acum vom amenaja un scuar mărginit de locuri de parcare, cu ronduri de gazon și flori în care dorim să amplasăm actualul monument sau unul mai mare pe care să înscriem și numele eroilor care au căzut în luptă în ultimul război mondial, eroi care nu sunt consemnați pe actualul monument”, a spus Cristian Moldovan care a adăugat că noul Monument al Eroilor va fi amenajat anul viitor cu fonduri de la bugetul local al orașului.

„Vom lua legătura cu un proiectant, vom lua toate avizele necesare, vom contacta un sculptor pentru execuția lucrării”, a spus primarul. Cetățenii prezenți la întâlnire au făcut propuneri, cele mai interesante și importante vor fi luate în discuție la momentul potrivit.

Pentru chestiuni organizatorice a fost propus un comitet de inițiativă din care fac parte consilierul local Gelu Puia, preotul paroh Valeriu Moldovan, prof. universitar Paul Blaga și pensionarii col. (r) Gheorghe Popa, Gheorghe Baghiu, Cornel Nicoară, cei care întocmesc tabelul cu eroii căzuți, pe cele două fronturi, spre Est și spre Vest în ultimul război mondial. La aceștia ar putea fi adăugat și dr. în istorie Antoniu-Ioan Berar, un cunoscător avizat al istoriei locale.

Discuțiile s-au purtat într-un consens deplin, oamenii fiind convinși de prezentarea situației existente și de soluțiile găsite. Pentru a vedea schimbarea peisajului în zonă nu mai avem prea mult de așteptat. Lucrările se desfășoară în grafic și în curând utilajele ajung la intersecția străzii Eroilor cu Liniștei din cartierul Gheja al Ludușului.

Ioan A. BORGOVAN

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE