Blocuri reabilitate energetic la Luduș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 309 Vizualizări

Blocuri reabilitate energetic la Luduș

În luna martie 2019, Prrimăria orașului Luduș a depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru documentele finale privind indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Creșterea eficienței energetice în clădiri rezidențiale din orașul Luduș”. „Documentația se referea la impactul bugetar adus de aplicarea dispozițiilor articolului 71 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene”, precizează primarul Cristian Moldovan.

Valoarea totală a investiției (cu TVA) este de 5.433.423 de lei, din care C+M (inclusiv TVA) este de 4.472.186 lei. Contribuția Uniunii Europene este de 2.641.975 lei, iar diferența se asigură de la bugetul de stat și bugetul local la care se adaugă și contribuția Asociațiilor de proprietari.

În acest al doilea proiect, pe această temă realizat în orașul Luduș sunt cuprinse un număr de șase blocuri pe străzile: Lăcrămioarei nr. 2 – construit în anul 1961; Bradului nr. 8 (1978); Independenței  nr. 8 (1983); Garofiței nr. 8 (1975); Garofiței nr. 3 (1974); Bulevardul 1 Decembrie 1918 nr. 19 (1986), în acest Bloc fiind constituite două Asociații de proprietari (A și B).

De ce sunt reabilitate aceste blocuri? În primul rând aceste Asociații au solicitat reabilitarea, apoi este de luat în seamă și „vârsta” lor. „Aceste blocuri, construite înainte de anul 1989, fie dispun de sisteme de izolație necorespunzătoare, fie nu dispun de sisteme de izolație  sau alte îmbunătățiri care să ducă la eficientizarea  energetică a acestora , situație care se reflectă în valorile ridicate ale cheltuielilor cu întreținerea”, se arată în descrierea investiției făcute de proiectantul general SC Hural Service SRL Luduș.

Lucrări complexe

Conform documentației  tehnice, constructorul SC Rout Stone SRL Cluj-Napoca, lucrările de intervenție pentru consolidarea elementelor, subansamblurilor sau al ansamblului structural se fac diferențiat în funcție de starea tehnică a fiecărui bloc de locuințe: „Se schimbă învelitorile din țiglă, streașinile, sistemul de colectare a apei pluviale și se reface trotuarul de protecție, unde este cazul, se termoizolează clădirea la exterior și soclul clădirii, precum și se toarna pe acoperiș beton de pantă armat cu plase sudate, se închid toate balcoanele, la exterior cu OSB pe structură metalică zincată, la interior cu plăci de rigips montate pe profile metalice. Se zugrăvesc pereții, tavanele din holuri și case de scară, se înlocuiesc corpurile de iluminat din spațiile comune și se execută și alte multe lucrări, după necesitățile fiecărui bloc”.

În ceea ce privește cheltuielile care revin proprietarilor, Anca Năsăudean de la Serviciul „Investiții, Achiziții, Domeniu Public” precizează că „Mecanismul de recuperare a cheltuielilor eligibile și neeligibile, ce revin Asociațiilor de proprietari este cel aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 27/2018, iar cheltuielile conexe care pot apărea pe durata implementării proiectului în condiții bune, se asigura din bugetul ”.

Ioan A. BORGOVAN

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE