Home / Invatamant / INTERVIU ”Magna Cum Laude”. Adriana Țintar consideră că ingineria nu mai este un domeniu doar al bărbaților

INTERVIU ”Magna Cum Laude”. Adriana Țintar consideră că ingineria nu mai este un domeniu doar al bărbaților

Distribuie

Cotidianul Zi de Zi vă propune o serie de prezentare a șefilor de promoție din cadrul unor instituții de învățământ superior din județul Mureș, promoția 2020. În vârstă de 22 de ani, Adriana Cristina Țintar este șefa de promoție a specializării Automatică și Informatică Aplicată, din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ,,George Emil Palade” din Târgu Mureș, iar în interviul următor ne împărtășește factorii care au motivat-o să exceleze în domeniul ales.

Reporter: Pentru început, te rog să ne spui câteva lucruri despre tine.

Adriana Țintar: Sunt o fire ambițioasă, perseverentă, dinamică, dornică de a evolua și de a învăța mereu lucruri noi. Îmi place să citesc, să interacționez cu oamenii și să călătoresc, iar de curând am descoperit și o nouă pasiune: cofetăria.

Rep.: Ce te-a determinat să alegi acest domeniu de studiu?

A.Ț.: Un lucru care a contribuit mult la alegerea domeniului de studiu a fost faptul că am fost atrasă încă din copilărie de științele exacte, în special de matematică.

Rep.: Ce ți-a plăcut cel mai mult în anii studenției?

A.Ț.: Consider că lucrurile care mi-au făcut anii studenției mai frumoși sunt experiențele pe care le-am avut prin programul Work and Travel în America, dar și evenimentele din cadrul organizației studențești Estiem LG. Mureș.

Rep.: Ce presupune domeniul automaticii și informaticii aplicate?

A.Ț.: Domeniul automaticii si informaticii aplicate face parte din domeniul ingineriei sistemelor, ceea ce presupune studiul sistemelor, managementul și organizarea lor, proiectarea cât și automatizarea acestora. Rolul automaticii este acela de a asigura toate mijloacele necesare astfel încât, procesele tehnice să funcționeze fără participarea directă a omului sau cu o intervenție cât mai redusă a acestuia.

Rep.: Ați beneficiat de laboratoare de la diferite firme? Cum ți s-au părut?

A.Ț.: Da, de curând au fost inaugurate în cadrul Facultății de Inginerie și Tehnologia Informației trei laboratoare de la firmele Bosch, Hirschmann și Azomureș. Aceste laboratoare sunt foarte benefice, deoarece astfel se creează o legătură mai strânsă între firme și studenți, iar integrarea studenților în cadrul companiilor se face mai ușor în acest mod.

Rep.: Înveți mai ușor prin teorie sau prin practică în acest domeniu?

A.Ț.: Ca și în orice alt domeniu, teoria își are locul ei și aici, însă este mult mai ușor să asimilezi informații atunci când implementezi și vizualizezi practic lucrurile, când te lovești de anumite situații sau probleme pe care teoria nu ți le prezintă și când încerci să cauți soluții pentru rezolvarea acestora.

Rep.: Care crezi că va fi o dificultate pe care o vei întâmpina în cadrul acestei meserii?

A.Ț.: Consider că o dificultate va fi să să rămân mereu activă, sa fiu capabilă să mă adaptez schimbărilor din industrie și nevoilor societății, dar și faptul de a demonstra că acest domeniu nu mai este unul doar pentru bărbați.

Rep.: Ce planuri de viitor ai?

A.Ț.: În momentul de față, principalul scop este să îmi continui studiile printr-un program de studii universitare de masterat în domeniul Ingineriei Sistemelor și mă gândesc și la posibilitatea de a profesa în cadrul unei firme.

Rep.: Dacă ar fi să o iei de la început, ai alege să urmezi din nou această facultate sau te-ai îndrepta spre alt domeniu?

A.Ț.: Dacă la început, când am pășit prima dată pe poarta facultății aveam anumite dubii asupra domeniului pe care l-am ales deoarece nu știam dacă mi se potrivește sau dacă așteptările mele o să fie atinse, acum, la final, pot să afirm că aș face din nou aceeași alegere.

Rep.: Ce te-a motivat cel mai mult pe parcursul anilor de studiu?

A.Ț.: Factorii care m-au motivat pe parcursul anilor de studiu sunt firea mea, tendința de a excela din bine în mai bine, ambiția, dar și dorința de a învăța mereu lucruri noi.

Rep.: Cum au afectat cursurile online ultimul an de studiu pentru tine?

A.Ț.: A fost o provocare pentru că a trebuit să mă adaptez rapid unor schimbări pe care nu mi le-am dorit, toate planurile pe care le aveam s-au dat oarecum peste cap, ultimele luni de facultate nu au mai fost ce mi-am imaginat, cursurile, laboratoarele, întâlnirile cu colegii, susținerea licenței, absolvirea toate au fost înlocuite de un ecran. Fiind un domeniu în care laboratoarele și practica predomină, imposibilitatea de a ajunge la facultate și de a realiza lucrările practice în spațiile special amenajate a făcut să fie mai greu de asimilat anumite informații.

Rep.: Ce mesaj le-ai transmite absolvenților de liceu care doresc să devină ingineri automatiști?

A.Ț.: Mesajul meu este să țină cont că acesta este un domeniu care evoluează continuu, este un domeniu real unde procesul de învățare nu se oprește niciodată. Materiile de studiu se învârt în jurul matematicii și informaticii și din acest motiv este foarte important să fie pasionați de acestea și să își dorească o carieră care implică utilizarea lor.

A consemnat Andreea ȚIȚIU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferința de diseminare și promovare a Proiectului Correctional la Penitenciarul Târgu Mureș

Distribuie Penitenciarul Târgu Mureș a organizat joi, 28 martie, conferința de diseminare și promovare a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.