INTERVIU ”Magna Cum Laude”. Tatiana Coman, un viitor medic stomatolog cu mult potențial Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 939 Vizualizări

INTERVIU ”Magna Cum Laude”. Tatiana Coman, un viitor medic stomatolog cu mult potențial

Cotidianul Zi de Zi vă propune o serie de prezentare a șefilor de promoție din cadrul unor instituții de învățământ superior din județul Mureș, promoția 2020. Tatiana Coman este șefa de promoție a Facultății de Medicină Dentară, din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ,,George Emil Palade” din Târgu Mureș, iar în interviul următor ne prezintă numeroase mituri neadevărate despre igiena orală și în același timp, ne oferă și sfaturi în legătură cu modul în care ne putem păstra sănătatea dinților.

Reporter: Pentru început, te rog să ne spui câteva lucruri despre tine.

Tatiana Coman: Sunt o maramureșeancă, devreme plecată de pe acele meleaguri pentru a urma studiile Colegiului Naţional Militar ”Ştefan cel Mare” și mai târziu a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade”. Tot acest itinerariu l-am străbătut cu pasiune, perfecționism, perseverență și optimism. Ador cuvintele mici, simple, dar profunde și cu impact mare, de aceea îmi ghidez acțiunile după ceea ce spune Napoleon Hill: ,,Orice lucru pe care mintea îl poate gândi şi inima îl poate iubi, îl poţi împlini.”

Rep.: Ce te-a motivat să alegi facultatea de medicină dentară?

T.C.: Pot spune că alegerea Facultății de Medicină Dentară a fost mai mult un instinct, inițial, mă pregătisem pentru medicină generală, dar cu câteva zile înainte de înscrierea online am avut programare la o consultație pentru realizarea unei obturații. Îmi schimbasem chiar atunci medicul stomatolog și era un altfel de “mediu”, care mi-a creat această rocadă în dorință și astfel am ajuns acasă și mi-am anunțat părinții că vreau să aplic pentru medicină dentară. Deși le-a luat câtva timp până să digere informația, după admitere n-au mai avut dubii.

Rep.: Cum a fost experiența ta de studentă în acești ani? Care ar fi cea mai frumoasă amintire pe care o ai?

T.C.: Acești 6 ani au fost mai mult decât o formă de învățământ, au fost o formă de dezvoltare personală multilaterală, de cunoaștere a oamenilor, în egală măsura cu a cărților, și despre cum, de la a primi sprijin, ajungi să oferi la rândul tău. Studenția nu a însemnat doar cursuri, stagii, proiecte, sesiuni, nopți nedormite, ci a încercat să cuprindă armonios tot ceea ce era necesar pentru a ajunge aici. Un tablou al clipelor speciale petrecute în timpul studenției cuprinde schimburile de experiență în cadrul programului Erasmus de studiu și de plasament. Sunt mândră de tot ce am trăit aici!

Rep.: Care ar fi un mit neadevărat despre igiena orală?

T.C.: Sunt o sumedenie de mituri și de supoziții neadevărate după care se ghidează mulți pacienți, unele dintre acestea sunt reprezentate de: „Dacă folosesc o periuță de dinți extra-mega-ultra dură și dacă aplic o presiune mai mare asupra acesteia în timpul igenizării, curăț mai eficient!” Da, este posibil să cureți mai eficient, mai ales dacă folosești o tehnică corectă de periaj, dar o să cureți din ce în ce mai puțini dinți, pentru că aceste obiceiuri nu fac decât să lezeze gingia și smalțul dentar; „Copilul mi-a stricat dinții pentru că pe timpul sarcinii mi-a mâncat calciul!” Faaals! Sarcina, o stare fiziologică de altfel, presupune anumite modificări hormonale care se manifestă și la nivelul cavității bucale. Corelând aceste modificări cu o alimentație nesănătoasă, deficiențe nutriționale și cu o igienă deficitară sau chiar absentă, crești riscul de apariție a bolii parodontale și a leziunilor carioase; „Dacă mănânc un măr, nu mai trebuie să mă spăl pe dinți!” Greșit. Fructele conțin mult zahăr, acesta crește aciditatea mediului bucal și astfel favorizează dezvoltarea plăcii bateriene și a cariilor dentare. Mai mult, dacă acest obicei se practică seara, înainte de culcare, peste noapte cantitatea de salivă secretată este mai mică, dinții fiind astfel expuși unei cantități mult mai mari de acid.

Rep.: Cum se poate gestiona ,,frica de dentist” cu care se confruntă multă lume?

T.C.: Toată lumea experimenteză frica la un moment dat în viața lor, ceea ce îi face să amâne sau să anuleze vizitele la medicul stomalog. Puțini sunt însă pacienții care au o fobie propriu-zisă, marcată de anxietate severă. Majoritatea au numai o oarecare stare de agitație, o frică, care, de cele mai multe ori,  este indusă și se naște în principal din anturaj, din familie – „te temi pentru că și altul se teme” sau din experiențele anterioare. Cum putem preveni acestă frică încă din copilărie: nu amenințați niciodată copilul că îl duceți la dentist pentru că a făcut ceva rău; încercați să păreți relaxat în ceea ce privește subiectele stomatologice în fața copilului dumnevoastră, chiar dacă acestea vă creează o neliniște interioară; explicați copilului dumnevoastră în detaliu tot ceea ce presupune efectuarea/neefectuarea tratamentului dentar și apelați cu încredere la specialiști pentru alte îndrumări. În ceea ce îi privește pe pacienții adulți aceștia ar putea încerca anumite tehnici de relaxare, controlul respirației, ar putea asculta muzică cu ajutorul căștilor în timpul tratamentului și desigur, cel mai important este să își facă o programare la medicul stomatolog pentru a discuta îngrijorările și pentru a explora toate opțiunile posibile, de la relaxante, la hipnoză și sedare.

Rep.: Cât de importantă este comunicarea între medicul stomatolog și pacient?

T.C.: Alături de empatie, comunicarea este esențială în reușita realizării unui mediu patronat de încredere și respect reciproc între medic și pacient. O comunicare eficientă nu crește doar nivelul de satisfacție al pacientului în ceea ce privește actul medical, ci îi conferă acestuia o stare de bine.

Rep.: Cu ce tip de pacienți se lucrează cel mai greu?

T.C.: Din ceea ce am văzut în practica efectuată, pot spune că medicului stomatolog îi este mai dificil să lucreze cu pacienții care prezintă diverse patologii asociate, cum ar fi tulburările neuro-psihice, cognitive, în care lipsa unui aparținător binevoitor îngreunează atât comunicarea medic-pacient, cât și soluționarea tratamentul potrivit cazului.

Rep.: Care dintre specializările stomatologiei ți se par cele mai interesante?

T.C: Stomatologia este o artă prin toate specializările sale. Fiind atrasă de tot ceea ce presupune estetică, gândire critică și practică, chirugia și ortodonția mi se pare a fi cele mai interesante specialități.

Rep.: Pe ce specializare ai dori să te axezi?

T.C.: Aș dori să mă axez pe chirugie dento-alveolară sau ortodonție, la care aș adăuga parodontologia și protetica dentară.

Rep.: Cum a afectat pandemia ultimul an de studiu pentru tine?

T.C.: A fost o perioadă dificilă, în care nu am avut posibilitatea să practic stomatologia, stagiile fiind online și care mi-a furat multe momente unice, specifice perioadei respective. Pe de altă parte m-a învățat să apreciez altfel oamenii, sănătatea și timpul.

Rep.: Ce îți place să faci în timpul liber?

T.C.: Încerc să îmi fructific cumva timpul liber și să nu stau să scrollez, să fiu productivă, iar ca hobby-uri aș menționa cititul (da, altceva în afară de medicină), dansul, călătoriile, filmele, snowboard-ul și echitația.

Rep.: Ce sfat de igienă orală ne-ai recomanda tuturor?

T.C.: Va suna clișeic, dar „Spălați-vă pe dinți după fiecare masă și mai ales seara înainte de culcare!”. Cum prevenția este mai ușoară și mai ieftină decât tratamentul și vindecarea bolii, realizarea cu conștiinciozitatea a unei igiene oro-dentare corecte  reușește să ne țină departe de multe posibile neplăceri. Aceasta presupune efectuarea unui periaj dentar regulat, cu ajutorul unei periuțe alese în funcție de caz, folosirea apei de gură, a aței dentare și altor mijloace auxiliare de igenizare, cum ar fi dușul bucal, racleta linguală și periuța interdentară. Vizita periodică la medicul dentist, cel puțin o dată la șase luni, nu doar în momentul apariției durererii, un dinte care nu doare nu înseamnă că este sănătos, vine să completeze acest proces de prevenție.

A consemnat Andreea ȚIȚIU

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE