Home / Politic / UDMR a blocat proiectul Theodorei Benedek pentru Spitalul Municipal!

UDMR a blocat proiectul Theodorei Benedek pentru Spitalul Municipal!

Distribuie

Este clar că nu putem avea, deocamdată, un Spital Regional! Dar Târgu Mureșul va avea un spital complet nou, construit de municipalitate. Va fi un spital modern, cu circuite funcționale și confort sporit pentru bolnavi.

În proiectul pentru Târgu Mureș, Theodora Benedek propune construcția unui spital nou, de 500 de paturi, cu săli de operații, terapie intensivă, sistem ambulator, imagistică avansată și centru de telemedicină. Va fi un spital în care vor lucra 2.000 de angajați (medici, asistente medicale, infirmiere, brancardieri, personal administrativ), fiind astfel create 2.000 noi locuri de muncă. Toate saloanele vor avea grup sanitar propriu și grad sporit de confort, cu condiții igienice la standarde europene.

Theodora Benedek explică DE CE este necesar un spital municipal, CUM, CÂND și UNDE se va construi și care sunt SURSELE DE FINANȚARE.

THEODORA BENEDEK:

De ce? Pentru că, de 35 de ani, în Tîrgu Mureș nu s-a mai construit nici un spital nou, iar cele existente nu corespund standardelor actuale de siguranță și confort, nu au circuite funcționale eficiente pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale și pentru a asigura izolarea cazurilor, în caz de risc epidemiologic. Imaginile recente cu animale mișunând în subsolurile spitalului județean sau cele care au arătat starea avansată de degradare a infrastructurii spitalicești târgumureșene confirmă că este nevoie mai mult ca oricând de un spital nou.

Cum? Din fondurile proprii ale municipalității se poate demara proiectul și se pot da în folosință treptat nivelele finalizate. În pasul următor, continuă construcția la nivelul următor, așa cum se face în multe spitale europene pe care le-am vizitat. Nu departe de noi, în Brașov, un mare spital privat, cu 6 săli de operație și 150 de paturi, a presupus o investiție de 23 milioane de euro. Conform studiilor realizate de echipa mea, un spital de 500 de paturi va costa 100 milioane de euro,  bani care pot fi atrași atât printr-o investiție în parteneriat public-privat cât și prin fonduri europene prin programul operațional Sănătate 2021-2027 – prioritatea de investiții în infrastructura spitalelor cu impact teritorial major. A nu se confunda acest spital municipal cu spitalele regionale, proiectul de spital regional fiind pierdut de Târgu Mureș din cauza indolenței politicienilor locali. Acest spital va aparține municipalității, fiind în primul rând pentru târgumureșeni.

Când? În primul meu mandat!

Din ce va fi asigurată finanțarea pentru funcționarea spitalului? Finanțarea va fi asigurată de Casa de Asigurări de Sănătate, care decontează costul serviciilor medicale pe caz rezolvat. Primăria nu va trebui să aloce nici un leu pentru funcționarea spitalului, urmând să asigure exclusiv investiția.

Unde? Există multe soluții, cea mai plauzibilă fiind în imediata proximitate a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, pe terenul aflat de mulți ani în dispută între Primărie și Consiliul Județean. Odată ce vom sta la masa dialogului, eu fiind un om deschis către orice negociere și identificare de soluții, vom găsi soluția cea mai bună pentru a depăși disensiunile dintre cele două instituții, în folosul comunității.

Istoric: Încă din ședința de Consiliu Local din 24 aprilie 2019 am propus alocarea inițială, pentru acest proiect, a unei sume de 199.431 de lei, reprezentând 1,5% din bugetul de festivaluri al Târgu Mureșului pe anul 2019, pentru finanțarea studiului de prefezabilitate care ar fi permis demararea acestui proiect. La propunerea UDMR, această sumă necesară studiului de prefezabilitate s-a redus însă la jumătate, ceea ce a făcut imposibilă deocamdată demararea acestuia.

(Advertorial preelectoral)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.