Premieră în România în ceea ce privește protecția animalelor! Stiri nationale
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 310 Vizualizări

Premieră în România în ceea ce privește protecția animalelor!

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a anunțat marți, 25 august, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că la nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-a finalizat proiectul Ordonanței de Urgență pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, precum și stabilirea unor măsuri organizatorice.

,,Noul proiect, care propune modificarea și completarea Legii nr.205/2004, are ca scop stabilirea unui mecanism potrivit căruia polițiștii pot constata că un animal se află într-o situație de pericol și emit un ordin de plasare a animalului în adăpost. Concret, situațiile care prezumă existența unui pericol pentru animale sunt: rănirea sau schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor”, menționează ministrul afacerilor interne, Marcel Vela.

De asemenea, consiliile județene și Consiliul General al Municipiului București au obligația de a asigura permanent servicii publice de adăpostire a animalelor care fac obiect al ordinului de plasare în adăpost. Un alt obiectiv al proiectului este încadrarea pentru funcțiile de polițist din structura Poliției Române cu atribuții în protecția animalelor, prin transferul, fără examen sau concurs, al personalului specializat în medicină veterinară din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, cu acordul acestuia, sau, din sursă externă, în numărul și structura de posturi stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne.

O altă prevedere importantă este faptul că ,,se instituie dreptul polițiștilor de a pătrunde în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informațiile aflate la dispoziția polițiștilor indică faptul că în acele spații se află un animal în situație de pericol. O altă noutate, introdusă în spiritul transparenței, este că acțiunile polițiștilor pot fi fotografiate sau înregistrate, fără consimțământul persoanelor care dețin animalul”, menționează sursa citată.

Cetățenii, rugați să se implice

Proiectul a fost lansat în dezbatere publică, iar timp de 10 zile, oamenii pot trimite sugestii referitoare la acest act normativ. Prin intermediul unei postări pe pagina oficială de Facebook a MAI, românii sunt încurajați să prezinte sugestiile lor pentru îmbunătățirea proiectului.

,,Ne adresăm ție, cel care iubești animalele și care îți dorești ca acestea să fie respectate. Astăzi, 25 august, în prezența lui Șuier și a lui Max, am prezentat public proiectul de act normativ pentru modificarea Legii pentru Protecția Animalelor. Nu avem pretenția că este un proiect perfect, dar știm că împreună cu tine îl putem face să fie așa cum trebuie, astfel încât în România animalele să fie cu adevărat protejate. Este un moment extrem de important pentru acest demers și de aceea te rugăm să lași în comentariu propuneri pentru îmbunătățirea textului proiectului în care am prevăzut, printre altele, și înființarea Poliției Animalelor”, au transmis reprezentații MAI în cadrul unei postări pe pagina de Facebook.

Propunerile și opiniile persoanelor interesate să să se implice, pot fi transmise atât pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne, cât și la adresa de email: dgj_transparenta@mai.gov.ro.

Andreea ȚIȚIU

Foto: Ministerul Afacerilor Interne

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE