Primari mureșeni la raport. Simon István milioane de euro pentru comuna Sânpaul Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3201 Vizualizări

Primari mureșeni la raport. Simon István milioane de euro pentru comuna Sânpaul

Sânpaul, noul pol industrial al judeţului Mureş

Una dintre cele mai importante zone economice a judeţului Mureş este cea din jurul Aeroportului Transilvania Târgu Mureş. Zeci de companii, mai ales din sectorul industrial, au ales să îşi construiască fabrici în Parcul Industrial şi în localităţile limitrofe. Cel mai bun exemplu este Sânpaul, unde exista un avânt investiţional care a transformat comuna într-un exemplu de urmat la nivel naţional.

Comună săracă… comună bogată

Dacă în urmă cu 20 de ani comuna Sânpaul era una dintre cele mai sărace unităţi administrative din judeţ, astăzi la nivel bugetar întrece majoritatea comunelor şi chiar unele oraşe. “În momentul în care am devenit primar al comunei Sânpaul depindeam aproape exclusiv de fonduri guvernamentale. Eram o comună săracă, fără infrastructură sau investiţii, cu probleme sociale deosebite. Din anul 2000 am început o transformare reală a localităţii noastre, bazată pe investiţii publice în principal pe bani europeni dar şi pe alte surse de finanţare, guvernamentale, judeţene sau locale.”, a declarat primarul Simon István. Vorbim aici de asfaltarea majorităţii străzilor comunale, de introducerea de apă şi canalizare, construirea şi reabilitarea de şcoli, grădiniţe, cămine culturale, construirea unui nou sediu al administraţiei locale, terenuri de sport. Un alt proiect important este cel realizat în cadrul Programului Operaţional Resurse Umane (POCU) prin care vor fi finanţate noi mici afaceri locale, se vor specializa zeci de persoane în funcţie de necesităţile de ocupare a forţei de muncă din zonă. „Primăria comunei Sânpaul, în parteneriat cu Școala Gimnazială Dosa Daniel şi Asociația Centrul Comunitar de Resurse Sânpaul-Mureş implementează proiectul care vizează comunități marginalizate prin POCU, cu titlul Măsuri de optimizare a sistemului de intervenție integrată comunitară în comuna Sânpaul, județul Mureş (finanțat prin FSE). În cadrul acestui proiect, în 2019 au fost organizate mai multe sesiuni de formare profesională, a început implementarea programului after school, şansa a doua şi educație timpurie, respectiv au fost acordate servicii medicale pentru beneficiar.”,a declarat edilul local.

Administraţia locală din Sânpaul a înţeles că doar prin atragerea de fonduri nerambursabile şi aducerea de investitori private se poate asigura dezvoltarea sănătoasă a comunei. “Încă din mandatul 2004-2008 am înţeles că doar rezolvarea problemelor de infrastructură, învăţământ, sociale nu este suficientă. Avem nevoie de o zonă economică care să aducă locuri de muncă pentru locuitori dar şi venituri la bugetul local prin taxe şi impozite. Am luat măsuri de sprijinire a investitorilor care au decis să îşi deschidă firme pe raza comunei, au găsit mereu în noi un partener onest şi corect. Astăzi avem zeci de firme care îşi desfăşoară activitate în Sânpaul care oferă mai multe locuri de muncă decât locuitori activi, iar bugetul local a ajuns la 17 milioane de lei.”, mai adăugat edilul local.

Proiect: un nou parc industrial pe raza comunei Sânpaul

Având avantajul poziţionării strategice lângă obiective de infrastructură naţională, Aeroportul Internaţional Transilvania, calea ferată şi mai recent tronsonul finalizat Ungheni-Iernut, din cadrul Autostrăzii Transilvania, comuna Sânpaul a devenit un magnet pentru investitori. “În 2019 a fost finalizată şi inaugurate investiția UBM Feed România care a construit cea mai mare fabrică de furaje pentru păsări din România în Sânpaul. Investiția româno-maghiară se ridică la 15 milioane de euro. Unitatea de producție este cea mai mare fabrică de furaje independentă cu o capacitate de producție de 30 tone/oră şi un flux tehnologic de ultimă generație, fiind una dintre cele mai moderne fabrici din Europa de Est. SC Euro Gas Systems România SRL, unul dintre investitorii din Parcul Industrial Mureş care produce prefabricate din beton s-a extins cu încă o hală de producție. Firma SC Oprea Avicom a început construcția unui abator de păsări şi a dat start demersurilor pentru realizarea unei unități de producere a energiei din resurse regenerabile.”, ne-a explicat Simon István. Planurile nu se opresc aici; administraţia locală va finaliza în următoarea perioadă demersurile de creare a unui nou parc industrial pe o suprafaţă de aproximativ 70 ha. „Primăria comunei Sânpaul a elaborat un Plan Urbanistic Zonal în anul 2018 pentru introducerea în intravilan a unei suprafețe de 68 de ha de teren, cu potențial de a fi transformat într-un parc industrial, iar noile investiții se vor realiza în această zonă.

Mai multe companii sunt interesate de realizarea de investiții în această zonă, astfel că sperăm că în decurs de câțiva ani vom avea un nou parc industrial pe teritoriul comunei Sânpaul.”, a declarat în exclusivitate pentru Transilvania Business, primarul Simon István.

Cine sunt companiile din Sânpaul

Compania Hirschmann România este cel mai mare investitor din comuna Sânpaul şi unul dintre cei mai importanţi angajatori din judeţul Mureş. Hirschmann deţine pe raza comunei două fabrici de producţie, prima în Parcul Industrial şi cea mai noua la E60 la intrarea în comună dinspre Târgu Mureş. O altă companie importantă este şi SC Eurogas Systems SRL care deţine două hale de producţie funcţionale şi o a treia în proiectare. AKSD România, specializată în Special Waste Management şi Vertisa Enviromental România completează investitorii din Sânpaul de pe raza parcului industrial. Pe teritoriul comunei, în afara Parcului Industrial Mureş, activează o serie de companii româneşti şi străine. M Real Estate şi Elmas, cele două reprezentanţe John Deere, cu birouri si service utilaje agricole, sunt situate pe E60, reprezentând cel mai mare producător mondial din domeniu. Una dintre cele mai noi si mai importante investiţii de pe raza comunei Sânpaul este cea făcută de UBM Fabrica împreună cu East Grain şi SC Oprea Avicom SRL, unde se produc de furaje pentru păsări în noul parc industrial al comunei.

În acelaşi timp SC Oprea Avicom SRL, firma care produce şi comercializează cunoscutul brand Puiul de Crăieşti, va finaliza în 2020 un abator de păsări şi o unitate de producere a energie din resurse regenerabile tot în noua zonă industrială a comunei.

Pe lângă investiţiile existente, în comună vin, în continuare, o serie de noi firme importante din diferite domenii. Vorbim aici de Silodep SRL, centru depozitare şi colectare cereale, aflat în construcţie, de Diadrag SRL care se află în proces de obținere autorizație construire pentru silozuri şi de Biogaz, firmă de producere energie electrică şi termică din biomasa aflată în proces de obținere autorizație de construcţie.

3.2 milioane de euro pentru drumuri, rețea de apă și canalizare

Comuna Sânapul are una dintre cele mai modern infrastructuri rutiere din județul Mureș. Aproape 90% din drumurile comunale sunt deja asfaltate, urmând ca în perioada următoare să se termine alte reabilitări de străzi, rigole, șanțuri, podețe de acces. Singurul drum comunal care va rămâne neasfaltat, este cel care leagă DN15 de satul Chirileu, până la trecerea de cale ferată (pietruit acum în foarte bune condiții). Motivul este proiectul de extindere al Aeroportului ”Transilvania” Târgu Mureș, care va duce la relocarea acestuia. În total, nu mai puțin de 2 milioane de euro au fost alocați pentru investiții în infrastructura rutiră a comunei în acest mandat.

Proiect PNDL1 pentru modernizare drumuri locale în comuna Sânpaul

Proiect finanțat prin fonduri guvernamentale, prin PNDL1, în valoare totală de 5.437.018 lei. Principalele lucrări executateprin proiect sunt: modernizare drumuri Valea Izvoarelor 1703 ml, modernizare drumuri Chirileu 728 ml, modernizare drumuri Sânpaul 1533 ml, modernizare drum acces Dileu Nou 580 ml, modernizare drum acces Sânmărghita 2013 ml, podețe 18 buc. Lucrările de execuție sunt aproape de finalizare. ”Am dorit prin acest proiect să reabilităm ultimele drumuri comunale care rămăseseră neasfaltate în mandatele anterioare. Cu excepția drumului spre Chirileu, unde suntem blocați de Aeroport, vom avea după finalizarea lucrărilor TOATE drumurile comunale asfaltate. Cred că suntem printre puținele comune din România care poate spune că a rezolvat infrastructura rutiră, mai ales că acum 20 de ani cât am ajuns pentru prima dată primar al comunei, nu avem deloc drumuri asfaltate.”, a declarat primarul Simon István.

Proiect PNDL2 pentru modernizarea infrastructurii rutieră în comuna Sânpaul

Proiect finanțat prin fonduri guvernamentale, prin PNDL2, în valoare totală de 3.685.905 lei.

Lucrările de execuție au fost începute în anul 2019 și vor fi finalizate la sfârșitul anului 2020.

Principalele lucrări executate în cadrul proiectului : Amenajare șanțuri betoane: 5101 ml, rigolă carosabilă: 2031 ml, trotuare din pavele prefabricate: 4667 ml, podețe de acces la proprietăți: 341 buc, modernizare drum comunal 900 m, modernizare străzi 0,63 km.

1.2 milioane de euro pentru rețeaua de apă și canalizare comunei

Un alt proiect foarte important pentru locuitorii comunei este cel de racordare la rețeaua de apă a comunei a satelor Dileu Nou și Sînmărghita și de extindere a rețelei de canalizare în în satele

Chirileu, Sânpaul și Valea Izvoarelor ( cartierul nou ) „Valoarea proiectului este de 1.200.000 euro, proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile. Principalele lucrări realizate au fost alimentarea cu apă a două sate care nu erau anterior racordate la rețeaua de apă potabilă a comunei, respectiv Dileu Nou și Sînmărghita, localități care sunt situate dincolo de râul Mureș. Sistemul de alimentare cu apă este compus din stație de pompare, rezervor de compensare și rețea de distribuție.

Deasemenea, prin acest proiect s-a extins rețeaua de canalizare existentă în satele Chirileu, Sânpaul și Valea Izvoarelor (cartierul nou). Proiect finalizat 100%.”, a declarat Simon István.

Buldoexcavator complet dotat pentru comuna Sânpaul

Întreținerea infrastructurii comunei Sânpaul a dus la achiziționarea unui ulilaj modern de tip buldoexcavator, prin care s-au reușit mai multe intervenții și lucrări pe toată raza comunei.

”S-a reușit achiziție unui utilaj și accesorii pentru dotarea serviciului public de Gospodărire comunală în comuna Sînpaul, județul Mureș. Prin programul LEADER autoritatea locală a achiziționat un buldoexcavator în valoare de 376.278 lei. Buldoexcavatorul este dotat cu cupă de excavare, cupă de taluzare, cupă trapez și tocător vegetație.”, a declarat primarul Simon István. Prin această investiție important pentru comună s-a reușit asigurarea unui flux de lucruri extrem de necesare funcționării administrației locale.

Grădiniţă cu programe prelungit la standarde europene pentru Valea Izvoarelor

Autorităţile administraţiei locale din comuna Sânpaul au inaugurat duminică 12 mai 2019 o noua investiţie importantă pentru învăţământul din localitatea Valea Izvoarelor, o grădiniţă la standarde europene, construită cu o finanţare europeană de 500 mii de euro. La eveniment au participat, alături de copii, părinţi, membri ai comunităţii locale, numeroase autorităţi locale, judeţene, naţionale și europene.

Ziua inaugurării grădiniței din Valea Izvoarelor pentru cetăţenii comunei Sânpaul, mai precis pentru părinţii și copiii satului Valea Izvoarelor.

Mult așteptata grădiniţă cu program prelungit, construită pe fonduri europene de administraţia comunei, în frunte cu primarul Simon István , a fost inaugurată. Directorul școlii din localitate, consilierul judeţean Kedei Pál Elöd, ne-a vorbit de sprijinul pe care instituţia pe care o conduce îl are din partea autorităţilor publice locale. „Ca director de școală pot să afirm cu toată tăria că toate eforturile ale Primăriei și

Consiliului Local Sânpaul s-au îndreptat către una dintre cele mai importante componente ale vieţii comunităţii locale, sistemul educaţional. Avem o nouă clădire de grădiniţă aici la Valea Izvoarelor finanţată din fonduri europene în valoare de aproape 500 mii de euro. Suntem mândri că tot din fonduri europene, în valoare totală de 1.8 milioane de euro în viitorul apropiat se vor reabilita extinde sau dota toate clădirile școlare din comună”, a precizat Kedei Pál Elöd.

Simon István: „Nu sunt un om al vorbelor, ci al faptelor”

Primarul comunei Sânpaul, Simon István ne-a vorbit despre importanţa investiţiilor în învăţământ pentru comunitatea locală și pentru viitorul cetăţenilor: „în urma discuțiilor cu domnul director, Kedei Pál Elöd și colegii din Consiliul Local am decis că trebuie să investim în construcţia unei noi grădiniţe în Valea Izvoarelor, pentru că vedeam că e nevoie să creăm condiţii europene pentru acești copii minunaţi. Ei trebuie să se simtă ca acasă sau poate mai bine ca acasă. Am făcut eforturi să scriem proiecte europene, din fericire câștigătoare, astfel încât, din cele 10 milioane de euro proiecte câștigate de comuna Sânpaul în această sesiune de finanţare, aproximativ 4 milioane de euro înseamnă învăţământ și modernizare a acestuia”.

Edilul local a mai vorbit de strategia de dezvoltare a comunei, din care reiese că peste 35% din bugetul comunei pleacă către învăţământ. „Educând copii, investind în învăţământ, asigurăm dezvoltarea comunei și viitorul comunităţii noastre. Dacă nu facem eforturi să investim în învăţământ cred că nu avem șanse de dezvoltare reală. Am reușit într-un an și două luni să finalizăm acest proiect, ne bucurăm că arată acum așa de modern și primitor și sper că și părinţii copiilor care frecventează această grădiniţă cred la fel”, a mai adăugat Simon István.

Péter Ferenc: „Comuna Sânpaul va avea mereu sprijinul nostru”

Președintele Consiliului Judeţean Mureș, Péter Ferenc a vorbit despre cercul complet de dezvoltare al comunei Sânpaul, care are atât inaugurări de unităţi de producţie industrial cât și sedii de grădiniţe sau școli. „Am fost în comuna Sânpaul la inaugurarea unei, putem spune uzine, care este cea mai mare din sudestul Europei pe producţia de furaje pentru păsări. Dacă participăm la astfel de inaugurări, unităţi de producţie dar și unităţi de învăţământ, înseamnă că există viaţă în această comunitate.

Cred că domnul primar Simon István și echipa lui, dacă a reușit să realizeze până acum atât de multe, și de acum încolo va reuși pentru că va avea un sprijin și din partea noastră. Eu îmi doresc ca acest locaș să fie mereu plin de viaţă, să aveţi mulţi copii care să înveţe aici și am speranţa că ne vom mai revedea cu astfel de ocazii.”, a declarat Péter Ferenc.

Dotările Grădiniței Valea Izvoarelor

Proiectul s-a finanțatprinprogramul FEADR, Măsura 7.2, contract de finanțare în valoarea totală de 2.235.32 lei. Prin acest proiect s-a construit o grădiniță modernă cu program prelungit, parter+etaj. La parter sunt 2 săli de clasă, o sală de masă, hol, cancelarie, vestiar, oficiu, grup sanitar, izolator, centrală

termică, spălătorie veselă, grup sanitar cancelarie, baie și depozitul de materiale curățenie, iar la etaj o sală de clasă, o sală de festivități, sală de activități comune, un birou , hol și grup sanitar, suprafața utilă a clădirii fiind de 581 mp. Clădirea este racordată la toate utilitățile necesare, respectiv apă potabilă, canalizare, rețea de gaze naturale și energie electrică, încălzirea făcându-se printr-o centrală termică pe gaze. Clădirea este conectată la internet și dotată cu mobilier nou și echipamente IT de ultimă generație ( 5 calculatoare, 2 multifuncționale, tablă magnetică de scris, 5 display interactiv ), sonerie automată, alarmă și dispozitiv de alungat păsări. De asemenea s-a amenajat loc de joacă pentru copii în curtea grădiniței, cu bănci, tobogane, balansoare și joc de nisip. Grădinița nouă oferă posibilitatea de program prelungit pentru părinții care lucrează. Grădinița din Valea Izvoarelor este unul dintre cele mai moderne și dotate din județul Mureș.

TOATE școlile din comuna Sânpaul vor fi reabilitate pe bani europeni

Din primăvara anului 2021 elevii care frecventează cursurile a cinci școli gimnaziale din comuna Sânpaul vor beneficia de clădiri complet modernizate și de dotări noi pentru derularea cursurilor. Acest fapt va fi posibil ca urmare a implementării proiectelor finanțate în cadrul Axei Prioritare 10.1 a Programului Operațional Regional 2014-2020. Este vorba despre proiectele ”Modernizarea unităților de învățământ din comuna Sânpaul”, semnate de directorul general Simion Crețu, din partea ADR Centru, și de primarul Simon Istvan din partea comunei Sânpaul. Valoarea totală a cumulată a celor două proiecte prin care se vor moderniza șase școli este de peste 13,8 milioane lei, din care fondurile nerambursabile reprezintă 98%, adică aproape trei milioane euro.

Peste 500 de elevi, beneficiarii investiției de la Sânpaul

Proiectul ”Modernizarea unităților de învățământ din comuna Sânpaul” prevede lucrări de modernizare a clădirilor de la școlile gimnaziale „Dosa Daniel” din satul Valea Izvoarelor, din satul Chirileu și din satul Sânpaul, precum și a școlilor gimnaziale din satul reședință a comunei și din satul Sânmărghita. În toate aceste cinci unități de învățământ studiază peste 500 de elevi și lucrează 65 de cadre didactice și personalul auxiliar.”, a declarant primarul din Sanpaul. Lucrările de modernizare a celor cinci clădiri ale unităților de învățământ de pe raza comunei Sânpaul presupun refacerea izolației și a termoizolației podului, reparații la tencuiala degradată, dar și extinderea clădirii cu corpuri noi, pentru săli de clasă și anexele tehnice, sau pentru o sală de sport – la școlile din Chirileu și la gimnaziala din Sânpaul. Se vor mai realiza lucrări pentru schimbarea ușilor si ferestrelor și refacerea finisajelor interioare (pereți, tavane, pardoseli), pentru reabilitarea instalației electrice și înlocuirea corpurilor de iluminat cu altele cu eficiență energetică ridicată, precum și pentru montarea panourilor solare pentru asigurarea apei calde menajere, pe lângă realizarea, la fiecare școală, de lucrări conexe. Bugetul cererii de finanțare este de 8.424.057,26 lei, din care 8.205.437,58 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă acordată de AMPOR (peste 1,76 milioane euro), iar lucrările se vor finaliza până la sfârșitul lunii martie 2021.

Un sistem educational performant pentru Sânpaul

Pentru aceste proiecte, finanțarea este acordată în cadrul Programului REGIO 2014-2020, pentru investiții în educație și formare, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții, prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, în conformitate cu apelul de proiecte dedicat învățământului obligatoriu. Obiectivul general al proiectelor îl reprezintă creșterea gradului de participare a populației școlare din învățământul obligatoriu la un system educațional performant, care să asigure resursele umane necesare unei dezvoltări socio-economice durabile. Pe lângă creșterea accesului, calității și atractivității educației, care contribuie astfel la creșterea ratei de participare la diferite niveluri de educație, obiectivul specific al acestui proiect include asigurarea unei oferte educaționale adecvate tuturor copiilor din mediul rural, accesibilă și de calitate, precum și asigurarea de șanse și oportunități egale pentru educație.

O nouă grădiniță în localitatea Chirileu

O altă investiție importantă pentru învățământul din comuna Sânpaul este și construirea Grădiniței din localitatea Chirileu.

”Proiectul a fost derulat prin MEN, din fonduri europene (POR 2014-2020Axa prioritară 10 Îmbunătățirea infrastructurii educaționale) cu o valoare totală a investiției de 1.118.451 lei. Proiect este în derulare, construcția grădiniței a început în anul 2019 și va fi finalizată în 2021.”, a declarat primarul Simon István.

Prin acest proiect se construiește o grădiniță nouă cu program normal în curtea școlii generale. Grădinița va avea 2 săli de grupă cu o capacitate de 20 copii/grupă, cu regim de înălțime parter, suprafața construită 456 mp. Clădirea va fi dotată cu mobilier nou și modern și echipamente electronice. Deasemenea sa va amenaja un loc de joacă pentru copii, groapă cu nisip și zonă verde.

”Satul Chirileu are nevoie de o grădiniță modernă, care să asigure copiilor condiții optime pentru educare, iar părinților siguranța că își pot educa copii acasă, la ei în comună”, a mai adăugat primarul din Sânpaul.

Investiții în Căminele Culturale din Sânpaul și Chirileu

Zona culturală și de activități civice reprezintă o preocupare continuă pentru administrația locală din Sânpaul. Astfel s-au identificat surse de finanțare pentru modernizarea Căminului Cultural din Chirileu și construcția unui nou cămin cultural la Sânpaul. În total s-au investit 3.85 milioane de lei pentru aceste investiții importante.

Modernizarea căminuluicultural Chirileu

Proiectul a fost finanțat prin FEADR, Măsura 7.6 Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural. Autoritatea locală a semnat contractual de finanțare cu AFIR în anul 2016, valoarea investiției fiind de 935.753 lei. ”În cadrul acestui proiect a fost modernizat și dotat cu mobilier nou căminul cultural din localitatea Chirileu. S-a extins clădirea existentă prin închiderea colțului nord-vestic al clădirii, s-a recompartimentat interiorul în vederea amenajării grupurilor sanitare interioare, s-a refăcut șarpanta și învelitoarea pe întreaga suprafața a căminului cultural, s-au schimbat tâmplăriile la ferestre și uși, s-au refăcut finisajele exterioare și interioare, s-a introdus apa potabilă și canalizarea în clădire.”,a explicat primarul Simon István.

După aceste lucrări de modernizare, căminul cultural are următoarele spații funcționale: sală de spectacole cu scenă cu cortină automatizată, birou, oficiu, două magazii, grupuri sanitare și hol cu suprafața clădirii de 355 mp. Proiectul a fost finalizat în anul 2019.

Construirea unui nou cămin cultural în localitatea Sânpaul

Proiect a fost finanțat prin fonduri guvernamentale, prin Compania Națională de Investiții.

”Este o investiție în implementare, lucrările de execuție au fost începute în vara anului 2020, cu termen de finalizare în 2021. Valoarea totală a investiției este de 2.922.586,69 lei. Prin acest proiect se va construi un cămin cultural nou în centrul localității Sânpaul cu regim de înălțime parter+etaj, compus din: parter, sală de spectacole cu scenă, oficiu, vestiare, grupuri sanitare, centrală termică și casa scării, iar la etaj: bibliotecă, sală de ședințe, spații administrative, grupuri sanitare, holuri și casa scării.”, a mai declarat primarul comunei Sânpaul.

Proiect POCU în valoare de peste 3 milioane de euro pe zona social

În luna martie 2018, la sala de conferințe a Primăriei comunei Sânpaul, a avut loc conferința de lansare a proiectului “Măsuri de optimizare a sistemului de intervenție integrată comunitară în comuna Sânpaul, județul Mureș” (Cod SMIS 114864).

Proiectul este co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020; Axa prioritară 4 – Incluziunea socială și combaterea sărăciei; Cod apel: POCU/138/4/1/Reducerea numărului de comunității marginalizate în care există populație aparținând minorității rome (acele comunități în care populația aparținând minorității rome reprezintă minim 10% din totalul populației la nivelul comunității) aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, prin implementarea de măsuri integrate.Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 15.409.068,62 lei, iar durata acestuia este de 36 luni. Perioada de implementare este cuprinsă între februarie 2018 – ianuarie 2021.

La eveniment au participat reprezentanți ai partenerilor de implementare a proiectului respective Primăria comunei Sânpaul, județul Mureș, Centrul Comunitar de Resurse Sânpaul (CCR Sânpaul), Şcoala Gimnazială “Dosa Daniel” Valea Izvoarelor, cât și echipa executivă de implementare și reprezentanți ai comunității locale.

Au luat cuvântul primarul comunei Sânpaul Simon István, managerul de proiect Maria Réka Kedei, directorul școlii din Valea Izvoarelor, Kedei Pál-Előd, președintele CCR Sânpaul, Bodi Diana. „Suntem în fața unei provocări unde va trebui să lucrăm nu cu betoane, nu cu asfalt, nu cu cărămidă, ci cu cetățeni din comuna Sânpaul.

Lucrând cu oameni, va trebui să avem suflete mai deschise, va trebui să fim aproape de acel om nevoiaș care va trebui integrat în societatea noastră. Prin viitorii investitori care vor construe în comuna Sânpaul se vor crea peste 500 de locuri de muncă, și ne gândim foarte serios cu ajutorul acestui proiect să înființăm o școală profesională tehnică în această comună. Dacă reușim și vom extinde aceste clădiri pe care le avem, sunt sigur că peste doi ani de zile vom discuta că nu sunt de ajuns două, ci că va trebui să deschidem trei școli profesionale în această comună” a spus primarul comunei Sânpaul Simon István. „Acest proiect câștigat este cea mai mare oportunitate pentru Comuna Sânpaul din ultimii ani. Suntem optimiști că la finalul proiectului vom atinge acele obiective și acele rezultate preconizate care vor aduce în comuna noastră oameni tineri mai educați, mai dezvoltați din toate punctele de vedere. Vreau să îi asigur pe partenerii noștri în acest proiect că partenerul Şcoala Gimnazială „Dosa Daniel” va depune toate eforturile necesare și are și resursa umană necesară pentru ca cel puțin partea noastră, dar și restul proiectului să aibă rezultate cât mai bune și să fie un câștig pentru toată comuna Sânpaul, pentru toată comunitatea care trăiește în această comună și în satele noastre.”, a declarant directorul școlii din Valea Izvoarelor,Kedei Pal Elod. „Tema proiectului, respectiv incluziunea socială și combaterea sărăciei, se încadrează în contextul politicilor și documentelor strategice care urmăresc promovarea unei dezvoltări echilibrate și coeziuni sociale la nivelul Europei. Domeniile de intervenție ale proiectului vizează reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie din localitatea de intervenție prin implementarea unui program de măsuri integrate, care să contribuie la incluziunea socială și combaterea discriminării, încadrânduse în cerințele obiectivului tematic 9, regăsit în POCU și în alte documente strategice relevante.

Cu intervenții integrate planificate în domeniul ocupării forței de muncă, a incluziunii sociale și educației, proiectul va contribui la soluționarea nevoilor specifice ale beneficiarilor și va funcționa ca un mijloc de stimulare a creșterii economice și a coeziunii sociale, contribuind astfel și la îndeplinirea obiectivelor asumate de România în contextul Strategiei Europa 2020.”,a declarat președintele CCR Sânpaul, Bodi Diana.

Obiectivul principal al proiectului este reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie din comuna Sânpaul, Jud. Mureș, prin implementarea unui program de măsuri integrate, care să contribuie la incluziunea socială și combaterea discriminării acestora.

30 de afaceri noi în comuna Sânpaul prin Proiectul POCU

În cadrul proiectului POCU intitulat ”Măsuri de optimizare a sistemului de intervenție integrată comunitară în comuna Sînpaul, județul Mureș”, implementat în comuna Sânpaul, cu parteneri Primăria comunei Sânpaul, Şcoala Generală Valea Izvoarelor, Centrul Comunitare de Resurse Sânpaul, s-au finanţat pe bază de concurs 30 de planuri de afaceri cu suma de 25.000 de euro, care vor fi implementate în perioada următoare.

Potrivit informațiilor furnizate de Simon Istvan, primarul comunei Sânpaul, atât antreprenorii cât și angajații acestora vor beneficia de suport constant în primul an de activitate, servicii de consiliere, mentorat, sprijin pentru înființarea afacerii, monitorizarea afacerilor nou create, derularea de sesiuni motivaționale și informative, precum și asistență pentru perfecționarea ideii de afacere și a planului

de afacere. Cele 30 de afaceri înfiinţate sunt din diferite domenii de activitate: alimentaţie publică – rulotă langoș, fast-food, dozatoare lapte, închirieri scule, rent a car, atelier prelucrare lemn, firmă de construcţii, sală de fitness, închirieri mini excavator, confecţii metalice, închiriere ATV, sonorizare evenimente, service auto, atelier prelucrare fier, cosmetizări auto, sablare fier, bar, închirieri schelă, închiriere remorci, creaţie artistică, activităţi fotografice, activităţi videomuzică, coafură, vopsitorie auto, instalaţii sanitare, închiriere toalete publice.

„Împreună cu partenerii noștri, Şcoala Generală Valea Izvoarelor și Centrul Comunitare de Resurse Sânpaul, ne-am propus ca pană la finalul proiectului, să reușim să îmbunătățim situația familiilor care trăiesc acum sub limita sărăciei, să avem servicii sociale și medico-sociale care să funcționeze și, nu în ultimul rând, să dezvoltăm economia locală prin întreprinderile noi înființate și prin calificarea forței de muncă”, a declarant Simon Istvan.

Centru Social-Medical în localitatea Sânpaul

O comună cu locuitori sănătoși va fi întodeauna bogată în resursă umană. Așa a gândit și administrația locală când a obținut finanțarea pentru proiectul ”Amenajare centru socio-medical prin extinderea

și modernizarea dispensarului medical existent în localitatea Sânpaul”. ”Este un proiect depus spre finanțare prin fonduri norvegiene, proiectul a fost declarat eligibil și este în etapa de verificare financiară.

Prin acest proiect se propun următoarele de lucrări: extinderea clădirii existente cu un corp de 36 mp, refacerea acoperișului și a învelitorii, modernizarea finisajelor interioare și exterioare și amenajarea unui centru medico-social în spațiile fără funcțiune în prezent.”, a declarat edilul local din Sânpaul.

Centrul Comunitar de Resurse inaugurat în 2019 la Chirileu

Centrul Comunitar de Resurse a fost deschis vineri 11 ianuarie 2019, în satul Chirileu în prezența invitaților – reprezentanți ai IŞJ, DSP, DGASPC Mureș, a partenerilor, a beneficiarilor și a reprezentanților Primăriei și a Consiliului Local Sânpaul. Dezvoltat în cadrul proiectului cu titlul „Măsuri de optimizare a sistemului de intervenție integrată comunitară în comuna Sânpaul, județul Mureș”, centrul comunitar va funcționa ca un centru de zi pentru 40-50 de preșcolari din comună, va beneficia de un cabinet medical modern dotat, de un spațiu modern pentru dormit și joacă dar va juca și rolul de spațiu administrativ pentru echipa proiectului și nu numai. Prin acest proiect, administrația comunei Sânpaul și-a asumat ca obiectiv principal reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie din comună, prin implementarea unui program de măsuri integrate, care să contribuie la incluziunea socială și combaterea discriminării acestora.

Simplificat, centrul comunitar va funcționa ca un centru de zi pentru 40-50 de preșcolari din comună, va beneficia de un cabinet medical modern dotat, dormitor și spațiu de joacă, dar va avea și rolul de spațiu administrativ pentru echipa proiectului.

(Advertorial preelectoral)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE