Home / Politic / Managementul pandemiei COVID-19, prioritate PSD în programul de guvernare

Managementul pandemiei COVID-19, prioritate PSD în programul de guvernare

Distribuie

Implementarea unui Program de Management profesionist în criza COVID-19 și susținerea accesului echitabil la sistemul de sănătate printr-o serie de programe și măsuri concrete pentru creșterea capacității sistemului sanitar prin investiții în personalul medical și infrastructura de sănătate sunt măsuri ce se doresc a fi realizate pe termen scurt, mediu și lung de către Partidul Social Democrat în perioada de guvernare până la alegerile generale din decembrie, dacă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va trece și PSD va trece la guvernare.

Obiectivul privind accesul echitabil la sistemul de sănătate cuprinde 9 programe prioritare, dintre care patru sunt dedicate unui management profesionist în criza COVID-19.

Comunicare transparentă către populație

Primul program, ”Comunicare transparentă în criza COVID-19” prevede crearea site-ului ”Informare COVID-19 România” care va cuprinde toate actele normative, toate recomandările către populație, de la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății  etc, răspuns la cele mai frecvente întrebări, după modelul Marii Britanii;  comunicarea pe fiecare localitate a persoanelor infectate și a localizării focarelor mai mari de 3-5 persoane dacă acestea nu fac parte din aceeași familie; constituirea unui call center cu număr unic național care să răspundă la “cele mai frecvente întrebări” de natură administrativă, care să preia întrebările și să răspundă inclusiv la întrebări de natură medicală adresate de populație; redactarea și difuzarea unor materiale specifice categoriilor de vârstă, de la grădiniță la studenți,  de conștientizare a bolii, măsurilor necesare de protecție, nevoii de protejare a persoanelor la risc ”ce vor fi transmise obligatoriu cu ocazia începerii anului școlar, la începutul fiecărei zile”.

Programe de testare COVID-19

”Programe privind Testarea populației în timpul crizei COVID-19” prevede stabilirea unui protocol de testare obligatorie, voluntară, care va fi asumat și publicat, respectiv testarea va fi urmată de izolare pentru persoanele pozitive dacă sunt asimptomatice și nu internare forțată pentru o perioadă de 48 de ore. Testarea prin metoda de verificare Real Time PCR a persoanelor suspecte, respectiv contacții persoanelor pozitive, dar și contacții contacților, inclusiv cei care nu au simptome și care sunt excluși de la testare, în prezent fiind doar obligați să stea în izolare 14 zile, este o altă măsură trecută în programul de guvernare. Totodată, se dorește și decontarea integrală a testelor pentru categoriile de persoane menționate anterior.

În plus, se prevede decontarea parțială a testelor efectuate la cerere, similar decontării parțiale a medicamentelor și introducerea posibilității de efectuare la cerere, contra cost, a testelor de către persoanele care solicită acest serviciu, persoane internate/carantinate. ”Astfel persoanele care intră în țară din zone roșii și sunt obligate să intre în carantină sau izolare pot avea posibilitatea de a face test la cere pentru a ieși din carantină”.

Totodată, se introduce obligativitatea testării pentru categorii profesionale, astfel încât activitatea economică să se poată desfășura în condiții de siguranță pentru beneficiari.

În cadrul Programului se dorește și introducerea posibilității de deducere fiscală a testărilor în urma stabilirii unui cost maximal/ testare, acordarea unui stimulent pentru donatorii de plasmă cu anticorpi COVID-19, dar și stabilirea unui protocol de realizare a testelor pe zi care să asigure raportare constantă și coerentă, deoarece ”variațiile mari ale numărului de teste efectuate în weekend vs zile lucrătoare nu permit o evaluare corectă a evoluției pandemiei, mai ales că multe dintre testele colectate în zilele de weekend sunt procesate la începutul săptămânii, indicând în mod fals o creștere a numărului de cazuri pozitive. Ideal ar fi să se mențină același nivel de testare și procesare în toate zilele săptămânii”. În plus, se dorește raportarea numărului de persoane care au dezvoltat anticorpi, respectiv câte persoane s-au imunizat în fața virusului în total și în fiecare zi.

Materiale de protecție pentru personal medical, decontate de CNAS

Creșterea capacității de răspuns în situații de risc epidemiologic/ biologic este al treilea Program ce vizează Obligativitatea Autorităților Publice Locale (APL) privind constituirea Planului de intervenție în situație de risc epidemiologic și ”care va cuprinde simulare de intervenție cu identificarea resurselor necesare procedurilor, pașilor de urmat în cazul apariției la nivelul fiecărei comunități a persoanei suspecte, persoanei confirmate, focar familial, focar extins.

Modelul va fi furnizat de MAI fiecărei APL care va completa datele specifice comunității. Pe verticală, planurile fiecărei APL vor fi integrate în planuri similare la nivelul fiecărui județ, regiune de dezvoltare, național. La nivel național, simulările vor cuprinde metodologiile de urmat pe fiecare categorie din următoarele: suspect, confirmat, pacient ATI, izolați. De asemenea, planurile vor cuprinde standardizarea aplicării măsurilor necesare de luat de fiecare APL (măsuri de dezinfecție) în cazul apariției tipurilor de cazuri suspecți, confirmați, izolați)”.

Programul prevede creșterea capacității de îngrijire a pacienților pe fiecare din categoriile: suspect, confirmat asimptomatic, confirmat simptomatic, confirmat grav, astfel încât ”la nivelul fiecărui județ să fie identificate și publicate transparent spațiile în care se poate face carantinarea persoanelor suspecte care nu se pot izola în condiții de siguranță la domiciliu, numărului de paturi și indicația acestora pentru internarea persoanelor cu simptomatologie ușoară, simptomatologie medie, simptomatologie gravă. Pentru pacienții cu simptomatologie gravă care nu pot fi tratați la nivel județean sau este depășită capacitatea la nivel județean vor fi identificate și centrele de la nivelul euroregiunii care vor prelua acești pacienți”. Se prevede creșterea numărului de paturi ATI cu dotarea aferentă, de la aproximativ 1500 în prezent la 4000, organizarea examenului de specialitate în cel mai scurt timp și încadrarea specialiștilor ATI, Infecțioase, Epidemiologie, Igienă, Sănătate publică, asigurarea materialelor de protecție necesare personalului medical, inclusiv la nivelul cabinetelor de medicină de familie, stomatologie, laboratoare aflate în activitate, ambulatorii de specialitate aflate în contract cu CNAS prin stabilirea unei sume forfetare pe lună, pe medic sau tură decontate din CNAS.

Raport de autopsie obligatoriu pentru pacienții decedați de COVID-19

Creșterea capacității de răspuns a Rețelei de sănătate publică de la nivel național, regional, județean, dar și creșterea sistemului de anatomie patologică și medicină legală de a efectua autopsiile, inclusiv la cerere, în cazul pacienților decedați, diagnosticați sau suspecți COVID-19 sunt alte măsuri vizate.

”Este foarte important ca numărul de decese COVID-19 să se stabilească doar pe baza unui raport de autopsie. Circulă foarte multe povești și relatări despre decedați din alte cauze pentru care medicii ar fi oferit familiilor lor sume de bani pentru a fi declarați decedați COVID-19. Acest lucru afectează foarte mult credibilitatea în datele Guvernului. Cea mai vehiculată sumă este de 3.000 de lei. Pentru recâștigarea încrederii privind numărul de decese, ar trebui să se dispună o procedură care să nu permită astfel de falsificări. Deci raportul de autopsie pentru decedații COVID-19 ar trebui să fie obligatoriu, nu la cerere”, se arată în Programul de guvernare.

Alte măsuri vizează asigurarea măștilor pentru persoanele defavorizate prin distribuție de către autoritățile publice locale, furnizate de către Ministerul Sănătății; organizarea de cursuri intensive de scurtă durată pentru nevoia de personal care să lucreze în call center, DSP, CSP, INSP, APL; asigurarea standardului de tratament pentru toți pacienții, indiferent de locul internării la nivel național prin distribuția echitabilă, la nivelul tuturor centrelor regionale și județene a medicamentelor, materialelor sanitare, echipamentelor necesare.

”Vor fi definite la nivelul fiecărei euroregiuni centre de coordonare reprezentate de clinicile de Infecțioase, ATI, Pneumologie, de la nivelul centrelor universitare care vor coordona această activitate”.

Sprijin pentru mediul privat

Pentru a veni în sprijinul agenților economici se dorește suportarea din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate ”a tuturor cheltuielilor efectuate de către agenții economici cu materialele specifice pentru prevenirea răspândirii virusului în limita unui plafon de 5% din cifra de afaceri anuală aferentă anului precedent”.

”Majoritatea firmelor pot să își continue activitatea dacă există protecție adecvată pentru angajați, fiind mai eficient pentru stat să pună la dispoziție măști care să conducă la reluarea activității economice decât să suporte 75% din salarii ca șomaj tehnic”, se motivează în programul de guvernare.

Facilități pentru medici

Este inclusă măsura de acordare de facilități la deschiderea cabinetelor medicale ale medicilor de familie și ale medicilor din ambulatoriul de specialitate, centrelor multifuncționale, inclusiv diminuarea redevențelor la nivel acceptabil și coplata la utilități etc și dezvoltarea de centre de sănătate ambulatorii multifuncționale unde să funcționeze specialități medicale, specialități paraclinice, servicii de imagistică, laborator, explorări funcționale.

Medicamente și echipamente produse în România

Pentru stimularea producției de medicamente și echipamente sanitare fabricate în România, PSD a inclus în programul de guvernare posibilitatea de dezvoltare a capacităților de producție de materiale sanitare, reactivi, dezinfectanți, echipamente de protecție, echipamente medicale prin înființarea a câte unei fabrici din fiecare tip la nivelul fiecărei euroregiuni, precum și acordarea unei ”scheme de ajutor de stat de 300 de milioane de lei pentru producătorii de medicamente din România, inclusiv repornirea accelerată a producției la Institutul Cantacuzino și sprijin specific acordat Antibiotice Iași pentru dezvoltarea producției de medicamente inovative pentru tratamentul infecției cu COVID-19”.

Investiții în infrastructura sanitară

În programul de guvernare este cuprins și programul prioritar de investiții în infrastructura sanitară, ce prevede construcția clinicii multifuncționale Dr. Calistrat Grozovici în cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Dr. Matei Balș” prin parteneriat public-privat; construirea unui centru de arși și reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului pentru o mai bună poziționare și conectare a Departamentelor Urgență, ATI și chirurgie pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” București; construirea unui centru de arși și reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului pentru o mai bună poziționare și conectare a Departamentelor: Urgență, ATI și chirurgie pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș – 72 paturi specializare, 25 săli de operație;  construcția în parteneriat public privat a unui spital nou în cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare “C.C. Iliescu” cu 325 paturi.

Acces la servicii medicale în medii defavorizate

“Servicii medicale de bază pentru toți românii” prevede înființarea, în comunitățile unde nu este acoperit necesarul de servicii de medicină de familie, medicină dentară și servicii farmaceutice, de cabinete de medicină de familie, cabinete de medicină dentară și farmacii comunitare, iar „personalul din cabinet (medic de medicină de familie, asistentă medicală, medic dentist, farmacist) fiind angajat al comunității cu salarizare conform Legii salarizării unitare 153/2017. Fiecare din acest centru va fi dotat cu un automobil de tip SUV cu tracțiune integrală de producție autohtonă.

Similar spitalelor care au acum posibilitatea să solicite scoaterea la concursul de rezidențiat a posturilor pentru medici în alte specialități, spitalele orășenești, municipale, chiar Autorități Publice Locale vor putea solicita Ministerului Sănătății prin intermediul DSP scoaterea la concursul de rezidențiat a posturilor de medicină de familie”.

Până la sfârșitul anului 2020, prin programul “Servicii medicale de urgență pentru toți”, PSD dorește să îmbunătățească accesul populației la serviciile de urgență prin asigurarea unor centre, la nivel regional, sub forma policlinicilor, dotate cu ambulanță și o mașină de stins incendii, care să acopere o rază de maximum 30 de kilometri și fiecare centru ar urma să primească un ajutor nerambursabil de 200.000 de euro pentru o ambulanță și mașina de stins incendii și dotarea lor.

Arina TOTH

 

 

 

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.