101 de primăveri pentru decanul de vârstă al veteranilor mureșeni Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 523 Vizualizări

101 de primăveri pentru decanul de vârstă al veteranilor mureșeni

Veteranul de război Ioan Gh. Cotîrlă a împlinit joi, 27 august, frumoasa vârstă de 101 ani, prilej cu care a fost vizitat și felicitat, la domiciliul său din comuna mureșeană Habic, de reprezentanții Garnizoanei Târgu Mureș și ai Asociației Veteranilor de Război Mureș.

Exemplu pentru familie și comunitate

Potrivit informațiilor furnizate de lt. col. Sergiu Colceriu, comandant al Comenduirii de Garnizoană Târgu Mureș, Ioan Gh. Cotîrlă este, la cei 101 de ani, decanul de vârstă al veteranilor de război din județul Mureș.

Au fost prezenți reprezentanții comandantului Garnizoanei, respectiv lt. col. Sergiu Colceriu și plt. adj. Sorin Archiudean de la Comenduirea Garnizoanei, președintele filialei Mureș a Asociației Veteranilor de Război – general-maior în retragere Gheorghe Popa, iar dintre membrii familiei, fiica Maria cu soțul Traian Tulbure și fiul Ioan Cotîrlă cu soția Maria.

”L-am găsit pe aniversatul nostru într-o formă de invidiat, pentru un om de vârsta lui, gătit cu haine de sărbătoare, așteptând cu nerăbdare sosirea noastră. La 101 ani, „Agentu’“ se consideră un om împlinit, care și-a făcut datoria față de familie, comunitate și inclusiv față de țară, în condițiile date de situația paradoxală creată ca urmare a aplicării Dictatului de la Viena, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Trecând peste toate relele provocate de situațiile inumane din timpul războiului, se consideră totuși un om norocos, pentru că, spre deosebire de alții, care și-au găsit sfârșitul pe câmpurile de luptă din țară sau din afara acesteia, el a reușit să se întoarcă la familie, să-și vadă fiul născut după plecarea sa în război și să-și construiască o viață model, cu care se poate mândri acum la bătrânețe. La fel și noi, am descoperit în persoana sa un suflet bun, cald, credincios – dovadă stând și troița ridicată în curtea casei, ,,la drum”, în semn de mulțumire pentru ajutorul pe care Dumnezeu i l-a dat de-a lungul vieții, în pofida tuturor greutăților pe care le-a întâmpinat”, a transmis lt. col. Sergiu Colceriu.

”Recunoștință veteranilor mureșeni”

Activitatea de la Habic face parte dintr-un proiect mai amplu al Garnizoanei Târgu Mureș intitulat sugestiv ,,Recunoștință veteranilor mureșeni” care se va derula până la sfârșitul anului 2020.

”Suita de proiecte dedicate veteranilor de război se desfășoară neîntrerupt din anul 2015, an care a fost declarat ,,Anul veteranilor de război” cu prilejul aniversării a 70 de ani de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial. Dacă la data demarării primului proiect, în luna februarie 2015, în județul Mureș mai trăiau 414 veterani de război, la jumătatea lunii august 2020, numărul acestora s-a redus la doar 64 de veterani de război, conform datelor furnizate de Casa de Pensii Mureș. De asemenea mai sunt în viață două văduve de război și 964 de văduve de veterani de război”, a mai precizat lt. col. Sergiu Colceriu.

Alex TOTH (Foto: plt. adj. Sorin ARCHIUDEAN)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE