Carta de Dezvoltare a Zonei Metropolitane Târgu Mureș încinge campania electorală Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 892 Vizualizări

Carta de Dezvoltare a Zonei Metropolitane Târgu Mureș încinge campania electorală

Asociația Zona Metropolitană Târgu Mureș a organizat miercuri, 2 septembrie, în localitatea Pănet, un eveniment în cadrul căruia a fost semnată Carta de Dezvoltare a Zonei Metropolitane Târgu Mureș, prin care autoritățile locale din zonă își reconfirmă angajamentul față de realizarea planurilor de dezvoltare a Zonei Metropolitane, în special a obiectivelor care privesc dezvoltarea infrastructurii de transport.

La eveniment au participat președintele UDMR Mureș și al Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, candidatul independent pentru funcția de primar al municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, precum și reprezentanți UDMR ai autorităților locale membre ale Asociației Zona Metropolitană Târgu Mureș.

,,Asociația funcționează de 14 ani, dar în acești ani nu a reușit să realizeze nicio investiție majoră din cauza imposibilității colaborării între municipalitate și Consiliul Județean Mureș. Astăzi, vrem să arătăm că printr-o colaborare între județ, oraș și comunitățile din zona metropolitană, se poate lucra împreună și se pot obține succese în comun, iar scopul asociației este dezvoltarea economică, socială, culturală și turistică în comun a localităților care aparțin Zonei Metropolitane”, a informat Péter Ferenc.

Proiectele Cartei de Dezvoltare

Printre principalele proiecte pe care asociația dorește să le implementeze se numără: facilitarea transportului în comun între municipalitate și Zona Metropolitană, construirea unei centuri ocolitoare pentru a evita aglomerarea traficului rutier din oraș, construirea a 100 de kilometri de piste de biciclete și construirea, până în anul 20208, a primei rețele multimodale de transport din regiune, care va conecta transportul aerian, rutier și feroviar.

,,Asociația Zona Metropolitană, care este alcătuită din 14 localități, este capabilă să obțină resurse de finanțare pentru următorii ani, 2020 – 2027, și datorită acestora ne putem angaja într-un proces de dezvoltare a orașului și a zonelor limitrofe și putem îmbunătăți transportul în comun regional, drumul de ocolire al orașului poate fi finalizat, iar pistele pentru biciclete pot fi extinse în mod semnificativ”, a fost mesajul transmis de Soós Zoltán.

În ceea ce privește proiectul unei centuri ocolitoare, aceasta va fi construită în regiunea nord-vest a municipiului Târgu Mureș, pe o distanță de 25 de kilometri, și va porni din Ungheni, de la punctul de coborâre de pe autostrada A3, ajungând până la intersecția din Ernei. Va fi un drum de mare viteză, cu patru benzi de circulație și piste de biciclete, conectând toate localitățile prin care trece, iar ,,valoarea totală a investiției, inclusiv cu drumurile de legătură spre comune, cu două poduri peste Mureș, două poduri peste calea ferată și piste de biciclete, este de aproximativ 140 – 150 de milioane de euro, aceasta fiind valoarea exprimată în prima fază”, a informat Bors Istvan, director de dezvoltare Multinvest.

Comunicat PNL: ”UDMR se joacă de-a campania electorală”

În replică la evenimentul organizat în Pănet, Biroul de presă al PNL Mureș a remis un comunicat de presă intitulat ”UDMR ia pe cont propriu Asociația Zona Metropolitană și se joacă de-a campania electorală”, al cărui conținut îl redăm, integral, în rândurile de mai jos.

”Arheologul Soós Zoltán anunță că se va semna un acord fantomatic, pe care îl denumește, abuziv, “Pactul de colaborare între Asociația Zonei Metropolitane din Târgu Mureș și Primăriile din Zona Metropolitană”. Tot în mod abuziv, Péter Ferenc, șeful UDMR Mureș și candidat la președinția Consiliului Județean profită de poziția de co-președinte al Asociației Zona Metropolitană Târgu Mureș și îi convoacă la o întâlnire pe “primarii din Zona Metropolitană și pe reprezentanții primăriilor locale”. Aberant și de neînțeles este anunțul prezenței la eveniment a arheologului Soós Zoltán, candidatul susținut de UDMR la Primăria Târgu Mureș. PNL Mureș îl somează pe președintele Consiliului Județean să nu folosească resursele instituției și poziția sa publică în campania electorală. Péter Ferenc a avut la dispoziție patru ani, în care și-a dovedit incompetența. Urmele celui mai slab mandat de președinte al Consiliului Județean nu pot fi șterse printr-o ședință convocată la Nazna. Singura explicație logică pe care o găsim în demersul lui Péter Ferenc este că a citit programul PNL pentru Târgu Mureș, unde a văzut resursele financiare puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru Zonele Metropolitane. Este lăudabil, totuși, că până și UDMR apreciază abordarea guvernului liberal de a sprijini dezvoltarea zonelor metropolitane, ca principale contributoare la PIB-ul României. Noi, liberalii, am decis în cea mai recentă ședință de Guvern, să extindem măsurile de descentralizare și la exercițiul financiar 2021-2027 al Uniunii Europene. Astfel, marile orașe scapă de dependența de guvern pentru dezvoltarea marilor proiecte locale. Acestea vor fi implementate de echipa pe care Cristian Chirteș, viitorul președinte al Consiliului Județean o va face cu Theodora Benedek, viitorul primar al municipiului Târgu Mureș”, a transmis Biroul de presă al PNL Mureș.

Andreea ȚIȚIU, Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE