INTERVIU ”Magna Cum Laude”. Zoltan Varga, pasionat de partea reală a lucrurilor Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 215 Vizualizări

INTERVIU ”Magna Cum Laude”. Zoltan Varga, pasionat de partea reală a lucrurilor

Cotidianul Zi de Zi vă propune o serie de prezentare a șefilor de promoție din cadrul unor instituții de învățământ superior din județul Mureș, promoția 2020. Zoltan Varga este șeful de promoție al programului de masterat Managementul sistemelor de energie din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ,,George Emil Palade” din Târgu Mureș, iar în interviul următor ne oferă câteva informații despre energia alternativă și cum putem contribui la reducerea energiei.

Reporter: Pentru început, te rog să ne spui câteva lucruri despre tine.

Zoltan Varga: M-am născut în orașul Târgu Mureș și lucrez ca inginer proiectant energetician.

Rep.: Ce te-a determinat să te îndrepți spre acest domeniu?

Z.V.: Cred că totul a început în anii de liceu, mai ales din cauza specializării alese, care era profilul real de matematică – informatică – intensiv engleză, iar în anii aceștia mi-a fost ,,formată” mintea pe partea reală, palpabilă a lucrurilor și tocmai din acest motiv nu am avut nicio intenție de a-mi schimba acest parcurs și să aleg o facultate cu profil uman. Țin să menționez că nu mi s-a părut niciodată un lucru greu să învăț teoria pur seacă, dar totuși mi-a plăcut să am un reper, ceva palpabil în lumea reală, ce îmi poate oferi facultatea de inginerie.

Rep.: Care este cel mai interesant lucru pe care l-ai învățat în acești ani?

Z.V.: Nu aș putea alege nicio materie și să spun că aceea a fost cea mai interesantă materie din facultate. Bineînțeles, au fost materii care mi-au plăcut mai mult decât altele, precum cele în legătură cu electronica de putere, microprocesoare, energii regenerabile, audit energetic, dar cu siguranță toate materiile în momentul potrivit devin mai interesante.

Rep.: Care consideri că este cea mai bună sursă de energie alternativă?

Z.V.: Momentan sunt de părere că energia provenită din biomasă ar fi o bună sursă de energie alternativă, deoarece comparând impactul ei pozitiv cât timp a fost un material organic viu, de exemplu o plantă, cu impactul ei negativ prin arderea sa ca să obținem energie termică, rezultă că acestea sunt aproape identice.

Rep.: Cum putem noi ca oameni să contribuim la reducerea energiei la noi acasă?

Z.V.: Aici nu pot să vă spun să nu consumați energie electrică și termică, ci să încercați să vă documentați în privința noilor tehnologii și dispozitive apărute, sau care urmează să apară, care consumă mai puțină energie și probabil oferă aceleași sau chiar performanțe mai bune, și să le schimbați, dacă se poate.

Rep.: Cum au afectat cursurile online ultimul an de studiu pentru tine?

Z.V.: Fiindcă lucram și învățam pentru un curs de formare profesională pentru locul de muncă, din punct de vedere al timpului pe care l-aș fi petrecut pentru deplasarea din A în B, mi-a părut bine că am economisit timp. Platforma de internet a fost ușor de folosit, profesorii ne-au ajutat dacă aveam nelămuriri referitor la aceasta, dar, nu aș prefera ca această metodă de predare să fie etalonul. Pe perioade scurte poate fi utilizată, dar mie îmi place să mă întâlnesc în mod fizic cu profesorii și colegii.

Rep.: În ce măsură consideri că acest program a contribuit la dezvoltarea ta profesională?

Z.V.: Deoarece a trecut destul de puțin timp de la absolvire, încă nu aș putea spune că văd beneficiile acestui program, dar sunt sigur că în viitor se vor dezvălui și acestea.

Rep.: Este mai importantă partea teoretică sau partea practică în acest domeniu?

Z.V.: Ambele părți sunt importante, ele umblând mână în mână și consider că niciuna nu poate exista fără cealaltă. Este un lucru bun când poți observa că partea teoretică se dovedește în mod cea practică.

Rep.: Care sunt planurile tale de viitor?

Z.V.: Pe viitor voi încerca să rămân pe această traiectorie. M-aș înscrie la încă un program de masterat într-un domeniu similar, sau pe partea de IT, sau la un program de doctorat în inginerie energetică.

Rep.: Ce sfat le-ai oferi celor care doresc să își continue studiile cu această specializare?

Z.V.: Sfatul meu este să încerce să dezvolte și mai mult trăsăturile de inginer, adică găsirea și punerea în practică a soluțiilor inovatoare prin aprofundarea cunoștințelor în domeniu.

A consemnat Andreea ȚIȚIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE