Strategie în Sănătate propusă de dr. Vass Levente Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 461 Vizualizări

Strategie în Sănătate propusă de dr. Vass Levente

Medici din toată România s-au întâlnit, la sfârșitul săptămânii trecute, la lansarea proiectului sindical ”Alianță pentru Sănătate”, inițiativă demarată de Sindicatul promedica și USMR Alianța Medicilor, informează www.mediazece.ro. Prima temă de discuție din cadrul acestui proiect a avut ca temă finanțarea sistemului medical, iar la dezbatere a participat și dr. Vass Levente, deputat UDMR de Mureș și secretar al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

Potrivit sursei citate, scopul proiectului sindical ”Alianță pentru Sănătate” este constuirea unui grup de lucru alcătuit din experți, medici, oameni politici și reprezentanți ai instituțiilor sanitare care să dezbată problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate din România și să găsească, iar apoi să implementeze, cele mai optime soluții.

Statistici îngrijorătoare

Punctul de plecare al dezbaterii despre finanțarea sistemului medical l-a reprezentat faptul că în România cheltuielile pentru sănătate sunt cele mai scăzute din Uniunea Europeană atât pe cap de locuitor (1.029 de euro, media Uniunii Europene fiind de 2.884 de euro), cât și ca procent din PIB (5% față de 9,8% în Uniunea Europeană).

Totodată, organizatorii dezbaterii au precizat că ”ponderea cheltuielilor pentru sănătate finanțate din bani publici (79,5%) este în concordanță cu media Uniunii Europene (79,3%) și, deși plățile directe sunt în general scăzute, cu excepția cheltuielilor pentru medicamentele prescrise în cadrul asistenței medicale ambulatorii, plățile informale sunt deopotrivă substanțiale și răspândite”, iar ”în termeni absoluți, cheltuielile din toate sectoarele sunt scăzute, iar sistemul de sănătate este subfinanțat într-o măsură semnificativă.”

În alocuțiunea sa, deputatul Vass Levente a susținut că în opinia sa în prezent cea mai mare problemă a sistemului medical în cea ce privește finanțarea este lipsa de strategie pe termen lung în domeniul sănătății.

„Cea mai mare problemă este că nicio guvernare și niciun ministru al Sănătății nu și-au expus strategia și ideologia politică din punct de vedere al sistemului sanitar, pe termen lung și anume ce își alege să facă cu prioritate în mandatul său. Dacă noi nu decidem împreună care să fie politica pe care să o urmeze orice guvernare, atunci când vine vorba de sănătate, nimeni nu o să poată să ia decizii corecte, pentru că dacă o parte vrea să facă reformă, imediat cealaltă parte o să se opună, dacă nu are susținere profesională. De aceea, felicit ideea sindicatului medicilor de a propune o alianță pentru sănătate”, a declarat dr. Levente Vass.

Următoarele teme de dezbatere din cadrul proiectului sindical ”Alianță pentru Sănătate”vor fi infrastructura sistemului sanitar, politici de personal și Legea malpraxisului și comunicarea medic-pacient.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE