Sighișoara: Cuptor din secolul al IV-lea, relocat Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 293 Vizualizări

Sighișoara: Cuptor din secolul al IV-lea, relocat

Un cuptor din secolul al IV-lea cu valoare de unicat, care a produs ceramică de tradiţie romană şi a fost descoperit în urmă cu 39 de ani în Sighişoara, va fi relocat pentru a fi inclus în circuitul turistic al municipiului, a anunţat, vineri, primarul Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean.
„Cuptorul, datat în perioada post romană, a produs exclusiv ceramică de tradiţie romană şi a fost descoperit în timpul campaniei arheologice din anul 1981, în aşezarea de la Dealul Viilor. Ameninţat de distrugere în locul în care a fost descoperit, cuptorul a fost extras în anul 1982 şi depozitat în următorii 24 de ani într-un container din Cetate, iar apoi a fost transferat la SC SICERAM SA, unde a fost restaurat şi expus. Acum, noua conducere a fabricii şi-a anunţat intenţia de a returna cuptorul Muzeului de Istorie din Sighişoara, fapt care implică şi anumite riscuri legate de operaţiunile de relocare, de rezistenţa obiectului, de depozitare şi conservare”, a arătat Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean într-un comunicat de presă.
Edilul anunţă că acest cuptor va fi amplasat într-un pavilion închis, transparent şi integrat în peisajul natural, în spaţiul identificat pe strada Morii, mai precis în părculeţul aflat între pasarela pietonală şi blocul de la numărul 22B.
Primarul spune că amplasamentul propus are condiţii bune de expunere pentru public, fiind lângă aleea pietonală, iar pentru prezentarea contextului istoric şi arheologic în care a fost descoperit obiectul de patrimoniu, acesta va fi însoţit de o legendă realizată de reprezentanţii Muzeului de Istorie Sighişoara
„Pregătirile pentru amplasarea cuptorului din sec al IV-lea, cu valoare de unicat, într-un pavilion de sticlă, pe strada Morii, sunt în desfăşurare. Se lucrează de mai multe zile, în prezenţa arheologilor şi muzeografilor, pentru relocarea cuptorului în noul spaţiu, pentru ca acesta să nu fie distrus şi să fie apreciat ca obiect din patrimoniul local. Ne dorim să relocăm acest cuptor, în condiţii de siguranţă, într-o zonă circulată, pentru ca el să poată fi apreciat atât de sighişoreni cât şi de turişti. Având în vedere atât valoarea de unicat a artefactului cât şi fragilitatea acestuia, cea mai bună soluţie pentru viitor este o singură şi definitivă operaţiune de mutare, într-un loc adecvat, cu o bună expunere publică”, a subliniat Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean.

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE