Încă o localitate mureșeană beneficiază de platformă pentru depozitarea gunoiului de grajd Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 695 Vizualizări

Încă o localitate mureșeană beneficiază de platformă pentru depozitarea gunoiului de grajd

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat joi, 3 septembrie, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că instituția vine în sprijinul crescătorilor de animale din zona localității Miercurea Nirajului din județul Mureș, prin construirea unei platforme de depozitare a gunoiului de grajd, la care s-a semnat recepția pentru finalizarea lucrărilor, iar momentan se continuă finalizarea investițiilor în infrastructura destinată depozitării gunoiului de grajd.

Finanțarea a fost făcută prin proiectul ,,Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), iar fondurile sunt asigurate de Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială. Platforma are o capacitate de 2.279 mc/an, fiind calculată ținând cont de numărul de animale existente în zonă și urmează să fie exploatată de autoritatea locală, în beneficiul crescătorilor de animale din zonă, cu ajutorul utilajelor deja furnizate: tractor, două remorci, încărcător frontal, mașină de împrăștiat compostul și cisternă vidanjă.

,,Reducerea poluării apelor cu nitrați din surse agricole rămâne una din preocupările noastre continue. Pentru că acest tip de poluare afectează direct potabilitatea apei din fântânile oamenilor, scăzând dramatic calitatea vieții în mediul rural. Autoritățile locale din zonele unde există animale, localizate în ferme mici sau gospodării, care, în general, nu au posibilitatea gospodăririi corecte a dejecțiilor animaliere rezultate, ar trebui să înceapă, în număr mai mare, să își sprijine locuitorii prin construirea de facilități comune pentru depozitarea gunoiului de grajd”, a precizat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Valoarea totală a platformei este de 2.057.067 lei, iar investiția a fost suportată în proporție de 96% de către MMAP,  4% reprezentând contribuția locală a comunei Batoș, care a constat în contravaloarea serviciilor de proiectare.

Beneficiarii investițiilor făcute în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” sunt exclusiv unități administrativ – teritoriale care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanțare, comuna Miercurea Nirajului fiind a patra din județul Mureș care beneficiază de investițiile acestui program, după Crăiești și Gornești, finalizate în perioada 2008-2017 și Batoș, finalizată anul acesta, iar până la finalul lunii martie 2022 vor mai fi construite, numai în județul Mureș, încă trei platforme, în localitățile Bichiș, Iernut și Tăureni.

Andreea ȚIȚIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE