Home / Politic / Valer Botezan, alegerea social-democrată pentru administrarea orașului Sărmașu

Valer Botezan, alegerea social-democrată pentru administrarea orașului Sărmașu

Distribuie

PSD Sărmașu susține un independent pentru funcția de primar. Valer Botezan, alegerea social-democrată Partidul Social Democrat (PSD) susține și la alegerile locale din acest an un candidat independent pentru funcția de primar al orașului Sărmașu. Pe Valer Botezan. Proiectul de candidatură al acestuia, susținut de PSD Sărmașu, organizație coordonată de Camelia Doina Moga, vizează o mai bună relație între cetățeni și administrația publică locală, prin trasparentizarea activității primăriei și Consiliului Local, dar și proiecte de modernizare a comunei și de îmbunătățire a nivelului de trai. Valer Botezan promite ferm că nu va conduce primăria de la etaj, dacă va fi ales.

Căsătorit, tată a două fiice, Valer Botezan, candidatul independent susținut de Partidul Social Democrat pentru mandatul de primar al orașului Sărmașu, are 44 de ani, este de meserie economist și este angajat al Depogaz Ploiești în funcția de contabil. De altfel, pentru o scurtă perioadă, între 2002 și 2003 a fost contabil în primărie. În ultimele două legislaturi a fost consilier local. Atunci când l-am întâlnit, a ținut să sublinieze că: “Sunt aici pentru a mulțumi Partidului Social Democrat pentru că este a doua oară, prima dată în 2016, când au înțeles că interesele comunității sunt mai presus decât interesele de partid și susțin un independent, pe care ei consideră că are șanse să câștige, în urma sondajului făcut. De asemenea, le mulțumesc și partidelor care au considerat că este importantă pentru comunitate o schimbare și nu și-au numit candidați, susținându-mă astfel pe mine. Dacă PSD-ul va câștiga președinția Consiliului Județean, voi avea o foarte bună colaborare cu ei, având în vedere că m-au susținut în două rânduri prin nenumirea unui candidat propriu pentru Primăria Sărmașu”. Susținerea lui Valer Botezan i se datorează Cameliei Doina Moga, președintele PSD Sărmașu din 2007, care recunoaște că își dorește mai mult pentru orașul său natal. În etate de 53 de ani, căsătorită, mamă a două fete, liderul PSD Sărmașu a lucrat pentru o perioadă în Târgu Mureș, pentru ca din 1995 să revină acasă, iar de mai bine de un deceniu conduce propria afacere.

Canalizarea, o durere locală

O mare durere a comunității sărmășene rămâne canalizarea, deși nici rețeaua de apă nu e introdusă până la ultimul sărmășean.

“La branșamentele de apă, procentul e undeva la 90%. Poate între 80-90%, pentru că la canalizare sunt doar orașul Sărmașu și o stradă din Satul Sărmășel, Strada 1 Mai. În fapt, din totalul localităților componente, sunt sub 50% cei branșați la canalizare. Și-atunci și canalizarea este o problemă delicată, pentru că fiind oraș, conform normativelor de oraș, ar trebui să fie cel puțin 50%din gospodării branșate. Și sunt satele componente Balda, Vișinel, Sărmășel Gară, Larga, Moruț, care nu au canalizare”, arată Valer Botezan.

Rețeaua interioară de drumuri este asfaltată în proporție de 20%, astfel că un proiect este și asfaltarea drumurilor până la ultima casă locuită.

“Atunci când te gândești la asfaltare, trebuie să ai infrastructură, apă, canalizare funcțională, astfel că fiecare cetățean din oricare sat al comunei să aibă traiul decent asigurat, prin utilități. Și asta, pe fonduri europene. Am solicitat în acest scop formarea unei echipe la nivel de primărie, externalizarea serviciului”, punctează Camelia Doina Moga. Valer Botezan completează: “Pentru atragerea fondurilor europene trebuie înființat un birou de consultanță, atât pentru cetățenii din comunitate cât și pentru întocmirea de dosare pentru proiectele pe care să le facă primăria”.

Vrem un spital

Sărmașu a avut un spital care în 2010 a fost închis prin hotărâre de consiliu local, în urma hotărârii de guvern care prevedea sistarea finanțării pentru un an de zile. Consiliul local a hotărât că e mai bine să-l închidă, să facă azil. Între timp, după 36 de luni de zile de finanțare de la bugetul local a azilului, acesta a fost concesionat unui privat ca să îl administreze.

“Vrem deschiderea unei secții în Sărmașu, pentru că spațiile există, sunt libere, au rămas încă spațiile spitalului de pediatrie lângă urgență. Acolo s-ar putea face o secție aparținătoare de Luduș, Târgu Mureș, vom vedea. Sperăm că după situația aceasta de criză cu Covid-19 să înțeleagă autoritățile și Ministerul Sănătății că e important ca într-o localitate situată la 60 de kilometri de cel mai apropiat spital, pentru persoanele vârstnice cu afecțiuni cronice să existe 10-15 paturi pentru a fi tratate”, punctează cei doi interlocutori. Aceștia mai propun un proiect de modernizare a clădirii dispensarului uman și să ofere sprijin pentru dotarea cu aparatură medicală. De asemenea, o problemă pe care o întâmpină secția SMURD de la Sărmașu este cea a asigurării apei, soluția propusă fiind montarea unui rezervor. Și nu doar atât, spun cei doi interlocutori: “Noi vom face tot posibilul să acordăm UPU-SMURD sprijin rapid și de urgență în consiliul local când îl solicită, pentru că e singurul ajutor pentru cetățeni în caz de boală, de urgență”.

Ca paranteză, subliniază Camelia Doina Moga, la ultima rectificare de buget s-a micșorat la jumătate suma alocată SMURD Sărmașu.

Învățământul dual, în proiect

Sărmașu este la interferența a trei județe, Bistrița-Năsăud, Cluj și Mureș și pe o rază de cel puțin 20 de kilometri, majoritatea familiilor își trimiteau copiii la Sărmașu, la școală. Acum au început să se orienteze spre alte zone în care autoritățile s-au implicat spre a face ceva pe termen lung.

“Nu putem lăsa să se continue ce se întâmplă acum: închidem școli, reducem posturi, trimitem acasă copiii. Aici ne-am dori implementarea învățământului dual, chiar dacă puțin am pierdut startul. Râciu ne-a luat-o înainte. Vrem să avem o școală profesională în care să fie pregătiți tinerii în anumite meserii care se pretează în zona aceasta de câmpie: lăcătuși-mecanici, electricieni, chiar și în domeniul agricol, zootehniști sau mecanici agricoli. Și învățământul dual înseamnă să facem și parteneriate cu agenți economici care să acorde bursele elevilor pe perioada studiilor”, propun cei doi candidați.

În ceea ce privește infrastructura în domeniul educației, Camelia Doina Moga și Valer Botezan, dau asigurări că: “Vom continua proiectele începute de actuala conducere: modernizarea clădirilor din Școala Generală Sărmașu și Școala Generală Balda. Finanțarea este asigurată prin PNDL – în Guvernarea PSD, cu cofinanțare din bugetul local. Tot prin PNDL a fost asigurată și finanțarea dotărilor grădiniței”.

Pentru elevi, candidații au mai propus extinderea numărului de școlari cărora să le fie acordate burse, asigurarea transportului tuturor elevilor cu domiciliul în satele aparținătoare, realizarea de activități extrașcolare, în parteneriat cu părinții și profesorii: un club al copiilor, găsirea unor soluții pentru cadrele didactice de a rămâne în Sărmașu – plata chiriei sau locuințe de serviciu.

Sprijin pentru oamenii de afaceri – mini parc industrial

În domeniul economic, candidații spun că vor susține identificarea terenurilor de stat rămase disponibile și vor acorda facilități investitorilor producători care vin să construiască și să creeze locuri de muncă.

“Există un astfel de teren în zona fostului CAP, unde putem asigura din bugetul local toate utilitățile, asfalt, canalizare, apă. Prin hotărâri de consiliu vom acorda facilități, scutiri de impozite locale. Vom face astfel un fel de mini-parc industrial. Un alt punct important este sprijinirea fermierilor și a micilor producători în a forma asociații de producători și a realiza întreprinderi de procesare a produselor agricole locale. Deocamdată sunt doar asociații mici, pe localitățile aparținătoare. În zonele agricole și pășuni vor fi forate puțuri pentru apă industrială, ca soluții la alimentarea cu apă”, enumeră Valer Botezan, candidatul susținut de PSD la Primăria Sărmașu.

Sărmașu, dimpreună cu satele aparținătoare, sunt ofertante din punct de vedere turistic, iar Valer Botezan și PSD Sărmașu au câteva proiecte fezabile: “Ca zone de interes turistic avem bisericuțele de lemn și focurile. Avem și un nămol foarte bun, la Băile Sărmășel, care în anul 2003 au fost vândute unui investitor privat. Din păcate nu sunt funcționale, dar se dorește redarea lor în folosință, printr-o modalitate de sprijinire a investitorului privat pentru ca băile să poată reintra în circuitul turistic. Ce-mi doresc eu, și aici probabil că Sărmașu a pierdut startul, e să realizăm și un muzeu al tradițiilor de pe Câmpie. Personal îl văd ca un muzeu multietnic, pentru că pe Câmpie trăiesc și români, și maghiari, și țigani. Fiecare etnie are tradiții și porturi specifice. La noi în Sărmașu este o comunitate mare de evrei. Se pot face activități culturale, sunt foarte mulți turiști din Israel care vin, vizitează România, le plac lucrurile noastre naturale, le plac lucrurile tradiționale, dar pentru asta trebuie să știm să ne promovăm valorile”.

Alte proiecte de care interlocutorii noștri au amintit sunt: acordarea de terenuri tinerilor până în 35 de ani, pentru a se stabili acolo, introducerea iluminatului public pe leduri și cu panouri solare, ceea ce ar însemna o reducere cu 70% a costurilor.

“Eu candidez ca să fiu primarul tuturor cetățenilor, în slujba cetățenilor și nu stăpânul lor, să gestionez corect banii publici, să asigur o bună guvernare locală, să fiu cinstit, cu bun simț și să fac totul numai și numai pentru oameni. Îmi doresc ca toți cetățenii români, maghiari, romi, să vină cu drag la primărie și problemele să le fie rezolvate cât mai repede și eficient”, a declarat Valer Botezan.

“Eu tot timpul i-am susținut și sunt acolo doar pentru cetățeni. Singurul meu scop este ca tot ce fac să fie pentru cetățeni. Mai am și o lozincă: Când mă întorc acasă de la ședințele de consiliu, eu îmi doresc să mă pot uita în ochii fetelor mele”, spune Camelia Doina Moga.

“PSD Sărmașu susține candidatura mamei, femeii și, totodată, politicianului de succes Dumitrita Gliga, pentru ca cetățenii judetului Mureș să beneficieze de flerul, intuiția, perseverența și grija unei mame devotate”, ne-a declarat Doina Moga, președinte PSD Sărmașu.

Investiții în orașul Sărmașu în guvernarea PSD (2016 – 2019):

– Valoarea totală: 5.158.563,36 lei.

– Rețele de canalizare și stație epurare ape uzate pentru orașul Sărmașu și localitățile componente; Valoarea investiției: 1.139.997,00 lei; Sursa de finanțare: PNDL 1, finalizat 2017.

– Dotare grădiniță cu program normal, localitatea Sărmașu; Valoarea investiției: 117.810,00 lei; Sursa de finanțare: PNDL 2.

– Modernizarea străzilor din orașul Sărmașu; Valoarea investiției: 3.409.070,00 lei; Sursa de finanțare: PNDL 2.

– Construire grădiniță cu program normal, amenajări exterioare, instalație de hidranți și semnalizare incendiu; Valoarea investiției: 491.686,36 lei; Sursa de finanțare: PNDL 2.

(Material comandat de: PSD Mureș / Cod unic de autentificare AEP: 21200019 / Executat de Zi de Zi Events SRL prin www.zi-de-zi.ro)

 

 

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferința de diseminare și promovare a Proiectului Correctional la Penitenciarul Târgu Mureș

Distribuie Penitenciarul Târgu Mureș a organizat joi, 28 martie, conferința de diseminare și promovare a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.