Școală în pandemie. Ce se va întâmpla cu elevii care nu poartă mască Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1003 Vizualizări

Școală în pandemie. Ce se va întâmpla cu elevii care nu poartă mască

Începând de luni, 14 septembrie, masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării prin unitatea de învăţământ sau în timpul recreaţiei (atunci când se află în interior şi în exterior), iar excepție vor face preșcolarii, a anunțat joi, 10 septembrie, cu prilejul unei conferințe de presă, prof. Sabin Gavril Pășcan, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Mureș.

”Ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății spune foarte clar că pe tot programul cursurilor și în spațiile închise elevii, cadrele didactice, personalul didactic auxiliar, nedidactic, trebuie să poarte mască”, a declarat prof. Sabin Gavril Pășcan.

Apel pentru respectarea regulilor de siguranță

Reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Mureș și-a manifestat încrederea că elevii care din diverse motive nu vor fi de acord să poartă mască în timpul cursurilor vor fi convinși, cu tact, de cadrele didactice, să se protejeze împotriva infectării cu COVID-19.

”Cred în competența și în profesionalismul de care dau dovadă colegii noștri profesori pentru că știm că ceea ce ne spune doamna învățătoare sau doamna dirigintă este literă de lege. Cu siguranță cadrele didactice vor găsi măsurile și modul în care să poată să îi educe pe fiecare din elevii din județul Mureș astfel încât pe parcursul orelor în spațiile închise, și în pauze dacă sunt zone, să poarte masca. Este un exercițiu cu care trebuie să ne adaptăm cu toții”, a precizat prof. Sabin Gavril Pășcan.

Același îndemn către cadrele didactice, dar și către părinți, a fost transmis și de Mara Togănel, prefectul județului Mureș, respectiv de dr. Iuliu Moldovan, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Mureș.

”Intervine rolul părintelui și al cadrului didactic. Cred că școala poate să găsească o modalitate pe parcursul orelor, educatorul, profesorul să dea o mască elevului să poată sta la ore”, a afirmat dr. Iuliu Moldovan.

”Regulile sunt pentru toată lumea”, a precizat și prefectul județului Mureș.

Ce se va întâmpla la intrarea în școli

La intrare în unitățile de învățământ din județul Mureș, reprezentanții școlilor vor asigura triajul epidemiologic în funcție de temperatură și vor pune la dispoziția elevilor materiale dezinfectante și chiar măști de protecție în cazul elevilor uituci, iar elevii care nu vor purta mască de protecție nu vor fi lăsați să intre în incinta școlii.

”La intrare, fiecare unitate de învățământ va avea soluții dezinfectante și măști. Acestea se vor procura cu ajutorul UAT-urilor (unităților administrativ-teritoriale – n.r.). Doamna prefect a luat legătura cu toate UAT-urile, aceste aspecte sunt clar reglementate de către toți primarii și toată lumea ne-a asigurat că în toatte unitățile de învățământ se fac achiziții pentru soluții dezinfectante și pentru măști. Elevul nu intră în unitatea de învățământ fără mască. Acestui elev i se va da mască, va fi urmărit ca să poarte mască, noi trebuie să respectăm legislația în vigoare și trebuie să încurajăm elevii și dascălii să se adapteze acestei situații. Legea nu este scrisă pentru a fi negociată. Legea este scrisă pentru a fi aplicată, iar cei care au gândit toate aceste măsuri le-au gândit pentru siguranța și protejarea noastră”, a subliniat prof. Sabin Gavril Pășcan.

Alex TOTH

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE