Home / Politic / Dezvoltarea Județului trebuie să plece de la avantajele sale. Nodul logistic – soluția numărul 1!

Dezvoltarea Județului trebuie să plece de la avantajele sale. Nodul logistic – soluția numărul 1!

Distribuie

Dezvoltarea județului Mureș trebuie să plece de la avantajele pe care acesta le prezintă sub aspect geografic, economic și social. Situat în centrul țării, județul se evidențiază prin multiple avantaje dintre care amintesc:

  • accesibilitate în privința rutelor de transport – prin conectarea la rețeaua de autostrăzi care leagă Mureșul la rețeaua europeană TEN-T;
  • multiculturalitate;
  • relief diversificat care oferă avantaje pentru agricultură și turism;

Pornind de la cele menționate anterior și având în vedere nevoia de schimbare a strategiei de dezvoltare la nivel județean, prezentul plan de dezvoltare se structurează pe două direcții. În primul rând, pledez pentru mai multe obiective strategice, care au în vedere dezvoltarea județului Mureș pe linia unor investiții menite să ofere infrastructura care să pună în evidență avantajele incontestabile ale acestor meleaguri. În al doilea rând, am evidențiat mai multe direcții de dezvoltare care urmăresc îmbunătățirea obiectivelor care intră în obligațiile uzuale ale Consiliului Județean Mureș. Totodată, am diferențiat în cadrul strategiei măsuri specifice pentru mediul rural și urban și aceasta pentru că, deși există probleme comune, adresarea lor trebuie făcută conform nevoilor, capacităților fiecărei UAT și ținând cont de specificul zonal.

Care e situația reală a județului?

Plecând de la avantaje trebuie să  analizăm situația reală a județului. În ultimii 10 ani județul a scăzut atât la nivel economic cât și social. Cu toate că ne situăm pe locul 2 ca număr de locuitori în Regiunea Centru, după Brașov, numărul este în scădere. De asemenea, putem observa că județul Mureș are cel mai mare număr de comune din regiune 91, la o distanță considerabilă de următoarea clasată, Alba cu un număr de 67 de comune.

Sub aspect economic PIB-ul / cap de locuitor clasează județul Mureș pe locul al 4-lea la mică distanță de Covasna și Harghita. În ierarhia Regiunii Centru la secțiunea salariu mediu net Mureșul e situat pe locul al treilea după Sibiu și Brașov. În ceea ce privește exporturile /locuitor județul Mureș ocupă din nefericire, din nou, locul 4 din 6, cu 1826 EUR/ cap de loc în timp ce media pe regiune e 4641 EUR/cap de locuitor.

Ce ne spun aceste date? Situația economică la nivel de județe e în scădere. Mai nou „concurăm” pentru ultimele locuri în regiune cu Harghita și Covasna, că populația încetul cu încetul pleacă în căutarea unui loc de muncă.

În acest context este obligatorie dezvoltarea infrastructurii necesară dinamizării mediului de afaceri și atragerii investitorilor. Realitatea este că județul a rămas în urmă față de cele din regiune: nu avem centuri ocolitoare, lucrările mari de infrastructură sunt în urmă sau lipsesc, atragerea investitorilor este deficitară, aeroportul, parcul industrial și Transilvania Motor Ring sunt mai mult pe minus. Obiectivele care trebuiau să asigure dezvoltarea abia se susțin financiar.

Pentru a recupera acest decalaj am propus mai multe obiective strategice care vor pune baza dezvoltării integrate a județului!

Dezvoltarea unei infrastructuri de transport care să conecteze eficient județul Mureș la marile rute de transport naționale și internaționale este o prioritate. Aceasta se traduce prin centuri ocolitoare, amplasarea unor centre logistice, eficientizarea aeroportului și dezvoltarea lui în direcția transportului de marfă.

Trăim în județul cu gara principală la Sighișoara și aeroportul cu cele mai multe opțiuni de zbor la Cluj, iar dacă dorim să mergem de la Târgu-Mureș la București cu trenul ajungem în 9 ore, cu mașina în 6 ore, iar aeroportul nu are o cursă aeriană directă spre capitală, operând doar 7 rute dintre care o parte se adresează turiștilor care vor să ajungă în Turcia, Grecia sau Egipt. Centrele logistice sunt slab reprezentate, centurile ocolitoare menite să fluidizeze traficul le regăsim în dezbateri și promisiuni politice de campanie electorală, iar proiectul unor centuri verzi în jurul orașelor pare a fi desprins dintr-o altă lume.

Infrastructura este un pas important, dar nu suficient pentru dezvoltarea durabilă a județului Mureș. Trebuie să punem în valoare locul central al județului Mureș pe harta României, care oferă posibilitatea înființării și dezvoltării unor centre logistice care să opereze pe infrastructura actuală și viitoare.

Pe lângă faptul că se află în centrul țării, ce poate avea în comun Județul Mureș cu Łódź în Polonia, Sereď în Slovacia sau Castilla-La Mancha în Spania? Centre logistice de anvergură operate de companii mari în domeniu.

Dezvoltarea unui nod logistic (HUB) în zona aeroportului care să interconecteze rețelele de transport aerian, feroviar și rutier completate cu un centru logistic inter/multimodal generează baza pentru atragerea unor companii mari în zonă. Pentru a realiza acest proiect trebuie demarate mai multe obiective de investiții:

  • dezvoltarea Aeroportului prin aducerea la standardele necesare pentru o pistă de decolare/aterizare cargo;
  • dezvoltarea unui centru logistic inter/multimodal;
  • conectarea centrului logistic la ruta de cale ferată;
  • bursă de mărfuri agroalimentare dotată cu spațiu de depozitare tip clasic și frigo, benzi de sortare și cântărire și spațiu de piață permanentă en-gros și en-detail.

În articolele următoare voi prezenta toate soluțiile pe care le propun pentru județ

(Material comandat de: Partidul  Mișcarea Populară – Organizația Județeană Mureș / Cod unic de autentificare AEP: 21200020 / Executat de Zi de Zi Events SRL prin www.zi-de-zi.ro)

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Carduri sociale de alimente și mese calde. Cum pot fi obținute și care sunt categoriile de beneficiari?

Distribuie Persoanele defavorizate din Municipiul Târgu Mureș care beneficiază de tichete sociale electronice pentru alimente …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.