Home / Politic / Prof. Dr. Iosif Todea, cel care a dat numele “Mihai Eminescu” Liceului Pedagogic, candidează pe listele PSD la Consiliul Local Târgu Mureș

Prof. Dr. Iosif Todea, cel care a dat numele “Mihai Eminescu” Liceului Pedagogic, candidează pe listele PSD la Consiliul Local Târgu Mureș

Distribuie

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dascăli din Tîrgu Mureș, prof. dr. Iosif Todea candidează la alegerile locale din 27 septembrie, pentru un loc în Cosniliul Local Târgu Mureș pe listele PSD.

“Am ales să mă alătur echipei PSD Târgu Mureș pentru că îi cunosc pe cei mai mulți dintre ei  de multă vreme.  Le-am urmărit cariera și activitatea și doresc să-mi aduc aportul pentru un rezultat bun în alegerile locale. Îl cunosc pe Sergiu Papuc, îi cunosc familia, apreciată în orașul nostru, știu că are o educație și o cultură de nota 10. Îl cunosc pe dl senator Horea Soporan președintele PSD Târgu Mureș și știu că promovează tineri, că promovează oameni merituoși și că are o viziune de dezvoltare a orașului nostru. Pe dl Gliga Vasile îl știu de când eram directorul liceului pedagogic, acesta susținând, în mai multe rânduri școala prin instrumentele muzicale pe care ni le-a donat”, ne-a declarat dl Iosif Todea.

În rândurile de mai jos vom reda, pe scurt, principalele evenimente din cariera de apreciat a profesorului târgumureșean care, prin activitatea sa și-a pus amprenta asupra multor generații de educatoare, învățătoare și profesori mureșeni. Vom spicui din rândurile unui articol realizat de dr. Ist. Felician Suciu și publicat în paginile cotidianului Cuvântul Liber.

  • Peste 50 de ani în slujba educației. În 1977 devine doctor în pedagogie

În general, 50 de ani înseamnă mai mult de jumătate din viaţa unui om. Acest număr de ani, Iosif Todea i-a petrecut în învăţământul preuniversitar şi universitar, lăsând în urma sa cu multă satisfacţie tot atâtea promoţii de elevi şi/sau studenţi ale căror realizări ulterioare profesionale şi de viaţă, măcar într-o mică, dar certă măsură i-o datorează distinsului lor profesor.

Iosif Todea s-a născut la 3 august 1941, în Oarba de Mureş, județul Mureş, fiind al cincilea dintr-o familie de nouă copii – opt băieţi şi o fată – dintr-o familie modestă. Tatăl, Iosif, era muncitor, iar mama, Aurelia, casnică. Părinţii, prin truda lor, au reuşit ca pe şapte dintre copii să-i susţină în diferite facultăţi – medicină, drept, inginerie şi istorie-filozofie -, iar după absolvire unii dintre aceştia au ocupat funcţii importante. Reuşita lor a fost posibilă în mare măsură şi pentru că au fost crescuţi în spiritul, ba chiar cultul muncii, a cinstei, corectitudinii şi demnităţii umane.

Iosif Todea care şi-a început studiile primare la liceul „Al. Papiu Ilarian”, unde a continuat cu cele gimnaziale şi liceale pe care le-a absolvit în anul 1959. Din toamna aceluiaşi an a devenit student al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Filozofie, specialitatea Pedagogie – Limba şi Literatura Română, pe care a absolvit-o în anul 1964. Şi astăzi îşi aminteşte cu mare plăcere de toţi dascălii pe care i-a avut de-a lungul timpului. Spaţiul restrâns însă pentru publicare, mă determină să aduc la lumină doar câteva nume din perioada studenţiei sale, personalităţi care au marcat învăţământul românesc de atunci şi de mai târziu şi au rămas şi în conştiinţa generaţiilor actuale: Mihai Ralea, Zoe Dumitrescu-Buşulenga, care ca şi Alexandru Boboc, a devenit academician, Ion Stanciu, Pantelimon Golu, Ana Tucicov-Bogdan, Paul Popescu Neveanu etc.

A fost repartizat la Institutul Pedagogic de 2 ani din Odorhei, dar cum acesta a fost desfiinţat curând, şi-a continuat activitatea didactică la Liceul Pedagogic din aceeaşi localitate. Dorind să se apropie cât mai mult de locul de baştină, în anul 1968 a susţinut un examen, în urma căruia a primit transferul la Liceul Pedagogic din Târgu Mureş.

Încă de la absolvirea studiilor superioare, tânărul profesor Iosif Todea şi-a manifestat pasiunea pentru cercetarea ştiinţifică, pasiune care l-a însoţit pe tot parcursul carierei, participând cu lucrări remarcabile la numeroase sesiuni de comunicări naţionale şi internaţionale, în urma cărora s-a ales cu aprecieri deosebite şi respectul din partea unor personalităţi de seamă în domeniu.

La vârsta de numai 36 de ani – în 1977 – a obţinut titlul ştiinţific de doctor în pedagogie, cu lucrarea „Integrarea socio-profesională a absolvenţilor de liceu pedagogic”, unanim apreciată, deopotrivă, pentru calităţile ei ştiinţifice, cât şi pentru originalitatea şi caracterul ei practic-aplicativ.

  • A refuzat Universitatea Babes Bolyai pentru a rămâne în Târgu Mureș

Deşi a fost solicitat să activeze în calitate de cadru universitar titular la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, de către reputatul prof. univ. dr. Dumitru Salade care i-a fost coordonator al tezei de doctorat, dar şi la Facultatea de Filologie şi Istorie din Sibiu, dar, fiind prea legat sufleteşte de activitatea de pregătire a învăţătorilor şi educatoarelor, rămâne să activeze în continuare la Liceul Pedagogic din Târgu Mureş.

  • În cei opt ani de directorat la Liceul Pedagogic a reușit să-I atribuie instituției denumirea “Mihai Eminescu”

În anul 1990, la Olimpiada de Pedagogie şi Psihologie de la Galaţi, faza naţională, elevii pregătiţi de el obţin premiile I şi II, două premii speciale şi o menţiune. Datorită acestui impresionant rezultat şi drept recompensă este numit în toamnă director al Liceului Pedagogic, o funcţie extrem de dificilă, mai ales că, imediat după revoluţie, învăţământul a suferit un proces de bulversare. Experienţa în învăţământ, dar şi flexibilitatea noului director au condus la conectarea instituţiei la noile cerinţe educaţionale, imprimându-i noile valori. Drept urmare, în anul 1993, Liceul Pedagogic din Târgu Mureş avea să se situeze pe locul III ca valoare şi pregătire, în ierarhia liceelor pedagogice din ţară.

Toate aceste rezultate de excepţie, cu care s-a continuat şi în anii următori, au făcut să fie remarcat de miniştrii de atunci ai educaţiei şi învăţământului – prof. univ. Mihai Golu şi prof. univ. dr. Andrei Marga – care l-au recompensat acordând acestui liceu pedagogic un substanţial şi deosebit sprijin material şi ştiinţific.

În cei 8 ani de director la Liceul Pedagogic a reuşit să dea şcolii un nume „Mihai Eminescu” şi un prestigiu de invidiat. După expirarea celor două mandate de director revine la catedră.

  • Zeci de generații de deascăli au fost îndrumate de prof. Dr Iosif Todea

Ani la rând a condus lucrări de grad didactic I la învăţătoarele şi educatoarele din judeţ. Mulţi dintre foştii elevi şi absolvenţi ai profesorului Iosif Todea sunt jurişti, medici, profesori – mai ales în specialitatea pedagogie-psihologie -, alţii ajungând chiar cadre universitare.

Eminentul profesor a făcut parte din numeroase comisii la examenele de diplomă (Cluj-Napoca, 1967), de bacalaureat, unde a fost şi preşedinte la colegiile naţionale „Unirea”şi „Traian Săvulescu”, şi de numire de directori la diverse licee.

Pe parcursul anilor a fost conferenţiar şi profesor universitar – prin decizia nr. 196 din 02.10.1992 a rectoratului şi consiliului ştiinţific a Universităţii Ecologice „Dimitrie Cantemir” Iaşi, filiala Târgu Mureş -, decan al Facultăţii de Psihologie din cadrul acestei universităţi (2002-2004), a cărei baze le-a pus; a fost profesor asociat la Universitatea „Petru-Maior” şi Universitatea de Arte. Ani la rând a fost membru în Comisia de examinare la specialitatea Pedagogie şi Psihologie a medicilor, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. S-a pensionat în anul 2004.

(Material comandat de: Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Mureș / Cod unic de autentificare AEP: 21200019 / Executat de Zi de Zi Events SRL prin www.zi-de-zi.ro)

 

 

 

De asemenea, verificati

Sistare de gaze naturale într-o localitate mureșeană

Distribuie Pentru efectuarea unor lucrări specifice la sistemul de distribuție a gazelor naturale, compania Delgaz …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.