Home / Administratie / Asociația ASTUR, implicare în decarbonizarea orașelor

Asociația ASTUR, implicare în decarbonizarea orașelor

La data de 31 ianuarie 2020, Marea Britanie a ieșit oficial din Uniunea Europeană, dar, în ciuda acestui lucru, prin ambasadele din diferite țări europene, a păstrat o colaborare constantă cu acestea, militând spre dezvoltări de proiecte punctuale cu fiecare țară europeană în parte, în special în direcția unor subiecte de interes general, precum protecția mediului, întrucât schimbările climatice afectează fiecare țară, indiferent de poziția geografică.

Cu acest scop, în perioada 3 – 4 septembrie, Ambasada Marii Britanii din București și Ambasada Marii Britanii din Sofia au oferit un sprijin total pentru UK Science&Innovation Network (SIN), în organizarea și desfășurarea webinar-ului ,,Climate needs action”, acțiune condusă de Emilia Pecheva, ofițerul SIN pentru Bulgaria și România.

Scopul acestei acțiuni a fost de a reuni mediul academic, de afaceri și politic din cele trei țări, Marea Britanie, România și Bulgaria, pentru a răspunde la câteva întrebări esențiale în ceea ce privește găsirea de metode pentru un transport prietenos față de mediul ambiental, evitarea călătoriilor și utilizarea de resurse nepoluante în asigurarea transportului, cu o focalizare pe decarbonificarea transporturilor, acesta fiind un lucru esențial în luarea măsurilor primare în sectorul motric al economiei, ce are efecte directe și asupra sănătății cetățenilor Europei care locuiesc în orașe.

Teme interesante

Pe durata celor două zile, în intervalul orar 11.00 – 18.30, 42 de vorbitori din cele trei țări au realizat prezentări online, conținând cele mai diverse abordări asupra schimbărilor climatice din perspectiva zonei lor de habitat.

Deschiderea lucrărilor a fost realizată de Excelența Sa, Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, iar printre temele prezentate se numără: tranziția către zero nivel de carbon în transporturi, focalizat pe strategii, cercetări și inovații; transport și energie, focalizat pe cele mai eficiente soluții în domeniul lor și cum pot fi implementate; orașe inteligente neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, focalizat pe evitarea, schimbarea și reducerea noxelor în urbe; inovații și tehnologii cu emisii scăzute de carbon în transportul urban și mobilitatea integrată de emisii scăzute de carbon în orașele inteligente, cu accent pe aeroporturile/ porturile din orașe, dar și pe mobilitatea urbană față de cea rurală.

Colaborare regională

În prima sesiune, lucrările au fost conduse de Delia Dimitriu, care s-a născut la Dej și este reprezentanta Universității Manchester din Marea Britanie și care în urmă cu câțiva ani a primit alături de echipa sa premiul Nobel pentru cercetare în domeniul mediului ambiental.

Printre ceilalți vorbitori care au participat la webinar se numără: Borbely Laszlo, în numele Guvernului din România, Ovidiu Cîmpean și prof. Bogdan Varga, reprezentanți ai Clujului, Decebal Făgădău,  primarul Constanței, Elena Farca și Cătălin Boghiu din Iași, Liviu Stanciu din Alba Iulia.

Rolul final al acestui eveniment a fost identificarea experților din zona Balcanilor, care împreună cu experții din Marea Britanie să poată realiza proiecte în următoarea perioadă și să dezvolte o colaborare regională în decarbonizarea transportului și a orașelor, iar din aceste proiecte nu va lipsi nici expertul târgumureșean Petru Ștefan Runcan, președintele Asociației ASTUR.

Andreea ȚIȚIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

INTERVIU cu președintele USR Mureș. Subprefectul Ana Lucia Hang, susținătoare a cauzelor pentru femei

Dacă au înțelegere și susținere, femeile nu trebuie să renunțe la nicio latură a ”triunghiului” …