Orașele viitorului! Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 225 Vizualizări

Orașele viitorului!

Administrarea unităților administrativ teritoriale urbane la nivelul județului necesită aplicarea, în primul rând, a principiilor eficienței și transparenței administrative, corelate cu digitalizarea și implementarea soluțiilor Smart City. Modernizarea trebuie să fie centrată în primul rând pe cetățean, prin reducerea birocrației, acces ușor la servicii publice, servicii on-line și timpi reduși de așteptare pentru soluționarea cererilor. Dezvoltarea economică este indisolubil legată de eficiența administrației în emiterea documentelor în timp util, fără întârzieri de luni sau ani, pentru obținerea unei autorizații de construcție.

Știați că
România ocupă ultimul loc în Europa în indexul Digitalizării (2020)  la capitolul serviciile publice digitale!

Dezvoltarea orașelor trebuie legată de accesul la rutele principale de transport, prin centuri ocolitoare care să devieze traficul din centrul orașelor, și, pe cale de consecință, să reducă poluarea urbană.

Pentru dezvoltarea orașelor și a municipiului-reședință de județ, sunt necesare următoarele măsuri:

  • zonă metropolitană real funcțională;
  • eficientizarea Parcului Industrial și susținerea construirii altor parcuri industriale;
Știați că
Mureșul se află printre județele care accesează puține fonduri de infrastructură!
  • transparență și eficiență administrativă;
  • digitalizare și implementarea soluțiilor de tip Smart City;
  • realizarea centurilor ocolitoare Târgu-Mureș, Reghin, Sighișoara;
  • management integrat al deșeurilor.

Eficientizarea administrației publice – o prioritate

Eficientizarea și profesionalizarea aparatului administrativ reprezintă o prioritate la nivelul Consiliului Județean și la nivelul tuturor comunităților urbane și rurale. Reducerea numărului de angajați, este o idee atât de vehiculată în campanie dar care nu reprezintă o soluție universal aplicabilă. Problema cea mai mare a aparatului administrativ e nepotismul reclamant într-un procent covârșitor de 82% care ne situează pe primul loc în statisticile UE.

Management integrat al deșeurilor

Colectarea selectivă este o prioritate la nivel de județ pentru finalizarea implementării proiectului privind sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Solide în Județul Mureș. Mai mult, anul acesta a fost adoptată legea 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile. Ce înseamnă? Plata gunoiului se va face în funcție de volumul lui și prin selectare, deșeurile reciclabile fiind colectate separat.

Implementarea colectării separate la nivelul județului Mureș reprezintă o prioritate, având în vedere proiectul european de care a beneficiat județul și prevederile legale care trebuie implementate de anul viitor.

Atragerea resurselor financiare oferite prin proiectul Fondului pentru o tranziție Justă în Mureș.

În raportul de țară Comisia Europeană identifică județul Mureș în rândul celor 4 județe care produc cumulat 35% din emisiile de gaze cu efect de seră din România, emisii care provin din industria minieră și din industria prelucrătoare (produse chimice, ciment, de prelucrare a metalului, îngrășăminte etc.). Fondul pentru o tranziție Justă ofere resurse pentru dezvoltarea IMM-urilor, cercetare dezvoltare, reconversie profesională.

Cercetarea, Dezvoltarea și Inovarea – un motor pentru dezvoltarea județului

Dezvoltarea colaborării instituționale între Consiliul Județean Mureș, mediul economic și instituțiile de învățământ superior pentru dezvoltarea cercetării și inovării reprezintă o prioritate în mandatul meu. Mureșul este un reputat centru universitar medical cu medici și spitale de renume. În urma fuziunii Universității de Medicină și Farmacie și a Universității “Petru Maior” s-a creat cadrul instituțional și resursa umană care să poată genera proiecte în domenii precum: tehnologii avansate, educație cu accent pe învățământul dual, sănătate, agricultură, mediu, securitate națională.

Consiliul Județean Mureș poate pune la dispoziție infrastructura necesară dezvoltării activităților de cercetare și inovare, conectarea investitorilor din județ cu mediul universitar, dezvoltarea parcului industrial.

O astfel de abordare necesită o strategie de ansamblu, o utilizare integrată a resurselor din județ și are ca scop creșterea economiei județului, atragerea investitorilor, scăderea ratei șomajului.

În corelare cu aceste obiective județene aplicabile orașelor și municipiilor din județ candidații PMP adaugă următoarele priorități:

Târgu Mureș are nevoie de un management eficient și fonduri europene

PMP prin candidatul la primăria Târgu Mureș și lista de consilieri locali propun un proiect ambițios coerent și modern de dezvoltare a municipiului. Direcțiile prioritare sunt:

  • Reorganizarea aparatului propriu de specialitate și a modului de lucru în Primăria municipiului Târgu-Mureș: Administrarea corectă, eficientă, judicios chibzuită, a banului public; Simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației pentru cetățeni, concesionarea serviciilor publice din subordinea Primăriei și a Consiliului local prin proceduri de achiziție publică etc.
  • Dezvoltare, infrastructură, drumuri, poduri, parcări, organizarea traficului: abordarea unitară a circulației rutiere la nivelul municipiului Târgu-Mureș; reorganizarea transportului public, înnoirea parcului auto, mijloace de transport ecologice; prelungirea str. Calea Sighișoarei pentru care există un proiect făcut uitat de mai mulți ani. Promovarea unui proiect pentru realizarea unui nou pod peste râul Mureș;
  • Educație, unități de învățământ: construirea unui campus școlar modern pe locul fostei cazarme din preajma Podului Mureș; reabilitarea/ modernizarea/ extinderea/ echiparea liceelor și colegiilor naționale; Implicare în dezvoltarea învățământul dual (WBL),
  • Digitalizarea, o asumare obligatorie: Realizare strategie „Smart City”; Parcare inteligentă – optimizarea locurilor de parcare; Dezvoltarea serviciilor publice on-line, inclusiv aplicații online pentru cetățeni.
  • Valorificăm oportunitățile pentru domeniile cercetare-dezvoltare: înființarea incubatoarelor de afaceri; Promovarea și acreditarea clusterelor economice în servicii și industrie, incluzând cercetare – dezvoltare – inovare în domenii „hard”, producție în domenii de înaltă tehnologie, verde, IT, turism, cultură, sport.
  • Eficiența energetică trebuie asumată ca o prioritate a administrației publice locale
  • Eficientizarea activităților sociale, într-un oraș cu mulți oameni necăjiți!

Ungheni – un oraș modern

La Ungheni, Duma Ioan Cosmin, candidatul PMP la funcția de primar, este  antreprenor de 15 ani în domeniul farmaceu­tic. Este absolvent al Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca și în trecut a îndeplinit funcția de Consilier Local. Proiectele prioritare pentru oraș sunt:

– transparență decizională în administrația publică locală.

– extinderea și modernizarea sistemului de utilități publice (apă, canal, electricitate și gaze).

– construirea unui spital orășenesc.

– promovarea activităților culturale și sportive de masă.

– amenajarea de parcuri și locuri de joacă pentru copii.

La Luduș e nevoie de o schimbare!

La Luduș, Ciprian Dragoș Cipăian, candidatul PMP la funcția de primar este absolvent al facultății de educație fizică și sport din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca. Este cadru didactic cu o vechime de 16 ani și antrenor posesor Licența “B UEFA” în fotbal, respectiv antrenor de natație. Proiectele prioritare sunt:

  • atragerea investitorilor, investițiilor și crearea de noi locuri de muncă.
  • modernizarea infrastructurii rutiere, fluidizarea traficului, demararea proiectului de centură ocolitoare.
  • modernizarea unităților de învățământ, a asistenței sociale și medicale.
  • dezvoltarea și întreținerea parcurilor și spațiile verzi, locurilor de joacă pentru copii și bazele sportive.
  • Susținem dezvoltarea unui oraș agro-industrial de înaltă calitate și productivitate.

Iernutul se dezvoltă prin cooperare.

Avem o echipă remarcabilă la Iernut, condusă de un bun gospodar, de un om pragmatic și de acțiune, actualul viceprimar Vasile Mărginean. Aveți încredere în echipa PMP pentru Consiliul local din Iernut, este compusă din oameni de calitate, profesioniști și competenți.

La Târnăveni  Gligor Mihaela Olimpia este candidata din partea PMP la funcția de primar al municipiului Târnăveni. Gligor Mihaela este absolventă a Academiei de Poliție “Alexandru Ioan  Cuza” București și a Universității “Lucian Blaga”, Sibiu. Și-a desfășurat activitatea în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Mureș~Poliția Municipiului Târnăveni, în calitate de ofițer, timp de 28 de ani, dând dovadă de profesionalism, corectitudine și perseverență. Sub Motto-ul “Respectul pentru cetățean!” va implementa următoarele obiective:

– Îmbunătățirea relației administrație publică-cetățean.

– Atragerea de fonduri UE nerambursabile.

– Atragerea de investitori și valorificarea zonelor peri urbane.

– Reabilitarea tuturor instituțiilor de învățământ de la cele preșcolare până la sistemul liceal.

– Programe “ A doua șansă” pentru comunitatea rromă prin: alfabetizare, pregătire profesională și integrare socială.

– Reabilitarea tuturor străzilor din municipiu (Bobohalma, Cuștelnic, Botorca)/canalizare, apă curentă și asfaltare.

– Amenajarea unui parc municipal cu zonă de agrement.

– Punerea în valoare a potențialului turistic local.

– Ecologizarea zonei batale, a fostei platforme a combinatului chimic.

Sighișoara este un oraș cu care ne mândrim! Dar în egală măsură are multe probleme care așteaptă soluții. Ele pot fi implementate doar de oameni capabil, dinamici și cu dorință de muncă! Împreună cu Coman Meluș Florian candidat PMP la funcția de primar și echipa PMP pentru consiliul local Sighișoara vom dezvolta orașului și Județul! Câteva din proiectele prioritare pentru Sighișoara sunt

  • Administrarea corecta și durabilă a patrimoniului
  • Proiecte de întreținere pentru cetatea Sighișoara
  • Dezvoltarea turismului de destinație prin promovarea unor obiective asociate turismului
  • Întreținere infrastructură și rețea edilitară
  • Digitalizare.

(Material comandat de: Partidul  Mișcarea Populară – Organizația Județeană Mureș / Cod unic de autentificare AEP: 21200020 / Executat de Zi de Zi Events SRL prin www.zi-de-zi.ro)

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE