Florin Buicu (PSD), inițiativă legislativă pentru persoanele cu dizabilități vizuale Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 473 Vizualizări

Florin Buicu (PSD), inițiativă legislativă pentru persoanele cu dizabilități vizuale

Președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, deputatul social-democrat Florin Buicu, a depus miercuri, 16 septembrie, la Parlament, un proiect de lege care propune ca persoanelor cu dizabilităţi vizuale să li se asigure accesul la tehnologia asistivă: echipamente, dispozitive şi instrumente pentru prevenirea, compensarea, limitarea sau neutralizarea efectelor dizabilităţii.

”Conform statisticilor oficiale, în România trăiesc peste 94.000 de persoane cu handicap vizual grav, accentuat sau mediu. Aceşti oameni au imperativă nevoie de sprijin tehnologic specific pentru a putea suplini absenţa parţială sau totală a vederii. Din păcate, în România, spre deosebire de toate celelalte state din Uniunea Europeană, persoanele cu handicap vizual nu beneficiază de sprijin din partea statului la achiziţionarea de echipamente care să le permită autonomia personală, viaţa independentă, accesul la educaţie şi încadrarea în muncă. Astfel, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, deficienţii de vedere, spre deosebire de persoanele cu alte dizabilităţi, nu beneficiază de niciun echipament specific, în afara implantului de cristalin, motiv pentru se impune un act normativ distinct”, a precizat, în expunerea de motive, Florin Buicu.

Ce prevede proiectul legislativ

Inițiatorii proiectului susțin că ”actul normativ va avea un impact excepțional asupra vieții persoanelor cu dizabilități vizuale, impact cuantificabil pe trei nivele: creșterea numărului de copii care vor urma și vor absolvi învățământul obligatoriu, creșterea numărului de angajați în muncă și creșterea gradului de participare la viața publică.”

Potrivit proiectului de lege, ”persoanele cu handicap vizual pot beneficia, în funcţie de gradul de handicap, o dată la cinci ani, de decontarea achiziţionării de tehnologii asistive şi de acces, în următoarele cuantumuri: persoanele cu handicap vizual grav: maximum 3.000 de euro, persoanele cu handicap accentuat: maximum 2.000 de euro și persoanele cu handicap mediu: maximum 1.000 de euro”.

Sumele de bani se vor deconta din bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA). Bugetul necesar aplicării prezentei legi se poate aloca de la bugetul de stat în tranșe anuale egale, sumele rămase necheltuite raportându-se pentru anul urmator.

Ce trebuie să conțină dosarul beneficiarilor

Beneficiarii vor depune la ANDPDCA un dosar care cuprinde următoarele documente: cerere de aprobare a achiziţionării echipamentului/ echipamentelor, copii ale cărţii de identitate şi ale certificatului de încadrare în grad de handicap şi factura proformă.

ANDPDCA are obligația de a soluționa dosarul și de a transmite solicitantului un răspuns, prin orice mijloc de comunicare, în scris, în termen de 30 de zile. În 30 de zile de la aprobarea dosarului, beneficiarul va depune la ANDPDCA, factura fiscală care să dovedească achiziția produsului și un extras de cont valabil. ANDPDCA va vira beneficiarului suma aprobată, în termen de 30 zile de la primirea documentelor de achiziție.  În cazul în care costul echipamentelor de tehnologie asistivă și de acces achiziționate depășește cuantumul prevăzut în cadrul prezentei legi, diferența va fi suportată de beneficiar.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea Senatului şi, apoi, a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Sonia-Andreea BORȘA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE