Medicii, cadre universitare, stimulați financiar să predea în continuare Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1641 Vizualizări

Medicii, cadre universitare, stimulați financiar să predea în continuare

Medicii, medicii stomatologi, farmaciștii care sunt și cadre didactice la Universitățile de Medicină și Farmacie vor beneficia, începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2021, de un salar majorat. Potrivit Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, și publicată în Monitorul Oficial în data de 18 septembrie 2020, cadrele didactice din universitățile cu profil medical, care desfășoară activitate integrată, vor beneficia de o ”indemnizație lunară egală cu 50% din salarul de bază al funcției de medic, medic stomatolog sau farmacist, corespunzător vechimii în muncă și gradului profesional deținut”.

Această măsură este menită să stimuleze cadrele universitare medici și farmaciști să predea, în continuare, în condițiile în care a existat doar o majorare a salarului de medic nu și de cadru didactic. Cadrele universitare din universitățile cu profil medico-farmaceutic sunt încadrate în funcția de medic pe secțiile spitalelor doar cu o jumătate de normă, existând posibilitatea de a se renunța la activitatea universitară în favoarea unui salar cu normă întreagă pentru încadrarea clinică.

 

”Este un demers extrem de util universităților de medicină care, în ultima vreme, mai ales după creșterea semnificativă a salariilor din domeniul Sănătate, s-au confruntat cu un exod al cadrelor didactice dinspre universitate spre spitale, unde aveau salarii mai bune. Actuala abordare recunoaște faptul că medicii care sunt și cadre didactice universitare au responsabilități suplimentare față de medicii din rețeaua Ministerului Sănătății. Ei desfășoară, în paralel, activități de învățământ medical cu studenții, cu medicii rezidenți dar, în egală măsură, îngrijesc bolnavi la standardele unei clinici universitare. Sunt motoarele de dezvoltare ale unei specialități medicale și sunt cei care fac diferența dintre o secție de spital obișnuită și o secție clinică”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Prof. Dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Altă modificare aduse de legea recent intrată în vigoare se referă și la integrarea clinică a cadrelor didactice universitare. Potrivit textului de lege ”Personalul didactic medico-farmaceutic din universități care au în structură facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate beneficiază de integrare clinică în unitățile și instituțiile din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Sănătății, în unitățile medicale din subordinea ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, în unitățile și instituțiile medicale din subordinea autorităților administrației publice locale, precum și în spitale și cabinete private”.

Arina TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE