Conferință cu idei europene, la International Summer Law School Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 127 Vizualizări

Conferință cu idei europene, la International Summer Law School

Ediția a XIII-a a International Summer Law School a început luni, 21 septembrie, cu găzduirea unei conferințe cu tema ,,Ideea europeană – de la filosofie la acțiune: drept, economie, politică și diplomație”. Conferința s-a desfășurat la Teatrul de Vară, iar pe lista invitaților s-au aflat personalități cunoscute, precum: prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ,,George Emil Palade” (UMFST) din Târgu Mureș, conf. univ. dr. Nicolae Ploeșteanu, UMFST Târgu Mureș, prof. univ. dr. Valerius Ciucă, Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Valentin Constantin, Universitatea de Vest din Timișoara și lector univ. dr. Manole Decebal Bogdan, Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

,,Ne-am tot mutat în fiecare ediție în alt oraș și am încercat să menținem tradiția și în vremea asta de pandemie, dar nu online, ci am vrut să aducem profesorii într-un mediu sigur, pentru a exista acea dezbatere. În majoritatea edițiilor am avut și studenți străini, francezi, polonezi, ucrainieni, care au participat în anii trecuți la dezbateri, dar în acest an, ediția nu e la fel de interactivă, din cauza pandemiei”, a declarat organizatorul acestei ediții, lector. univ. dr. Raul – Felix Hodoș.

De asemenea, în cadrul acestei ediții se va lansa un volum In Honorem pentru profesorul Mircea N. Costin, un bine cunoscut profesor în domeniul dreptului comercial și al arbitrajului.

,,Nu prin izolare se poate trata această maladie”

Prof. univ. dr. Valerius Ciucă a fost numit Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ,,George Emil Palade” din Târgu Mureș, iar pentru a onora această distincție, a pregătit pentru colegii târgumureșeni un material care conține o analiză a reacțiilor europene în criza pandemică, în raport cu principiul libertății de circulație, acesta fiind un principiu fundamental dreptului european, întrucât este cel mai apreciat de oameni, deoarece fiecare cetățean al Europei are un folos extraordinar din libertatea de circulație.

,,Fiind în faza a doua a pandemiei am observat că orientarea guvernanților din Uniunea Europeană nu mai este către izolarea absolută, ci către identificarea focarelor și tratarea lor, permițând restului populației să își desfășoare activitatea după ritmul normal și permițând libera circulație, nu numai în interiorul statului, ci și între statele Uniunii Europene. Toți au înțeles că prin izolare nu se poate trata această maladie. Observ că nu se mai grăbesc guvernanții din Uniunea Europeană să ne izoleze, sau să izoleze regiuni mari, și se apropie cel mai mult de paradigma conform căreia cazul se tratează în mod cazuistic, nu în mod sociologic. În faza a doua a pandemiei am asistat și la intervenția unor factori politici sau politico – juridici nefaști, care au pus între paranteze efortul colosal al corpului medical din România, iar medicii au fost tratați de parcă ar fi dușmanii spiritului românesc, a fost o nedreptate cumplită care li s-a făcut de către niște interpreți ai dreptului nepotriviți”, a informat prof. univ. dr. Valerius Ciucă, de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Construcția europeană din perspective opuse

O abordare asupra funcționalismului și naționalismului juridic a fost oferită de prof. univ. dr. Valentin Constantin, a cărui inspirație a fost dată de faptul că Jean Monnet a ales pentru proiectul său funcționalist tehnica tratatelor internaționale separate.

,,În imaginea Uniunii Europene plecăm de la nașterea pe care a dat-o primele tratate, un tratat care a eșuat și unul care a reușit, ambele tratate fiind semne ale evoluției. Tratatul Comunității Europene a Cărbunelui și a Oțelului din 1951 reprezintă succesul, iar Tratatul Comunității Europene a Apărării din 1952, reprezintă eșecul”, a declarat prof. univ. dr. Valentin Constantin, de la Universitatea de Vest din Timișoara.

De asemenea, în ceea ce privește eșecul, consecințele durabile ale acestuia sunt mult mai ușor de observat astăzi, decât în oricare dintre etapele trecerii de la comunități la uniune, însă, atât succesul, cât și eșecul, au implicat alegeri juridice.

Andreea ȚIȚIU

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE