FOTO: Harmonia Cordis, singurul festival organizat la nivel mondial în condiții de pandemie Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 459 Vizualizări

FOTO: Harmonia Cordis, singurul festival organizat la nivel mondial în condiții de pandemie

Festivalul Internaţional de Chitară Harmonia Cordis și-a derulat în perioada 8-13 septembrie,  cea de a XV-a ediție, eveniment găzduit de Cetatea Medievală, Palatul Culturii și Universitatea de Arte din Tîrgu Mureș.

Harmonia Cordis reprezintă  este cel mai mare festival de chitară din estul Europei cunoscând un succes notabil în precedentele ediţii prin atragerea de participanţi şi invitaţi din lumea muzicii clasice naţionale şi internaţionale. Anul 2020 a fost unul special, nu atât din cauza pandemiei, cât a faptului că festivalul a fost singurul la nivel mondial care s-a încumetat să fie organizat, după cum afirmă Beke István Ferenc, directorul festivalului Harmonia Cordis.„Putem spune că  în anul 2020, Harmonia Cordis a fost cel mai mare festival care a fost organizat la nivel mondial, în condițiile în care marile festivaluri din lume au fost anulate ca urmare a pandemiei. Unele festivaluri au fost anulate, altele au fost doar online. În schimb, noi am fost singurii care am organizat un festival cu public. Ne-am asumat acest lucru, am ținut cont de toate regulile, iar în final totul a ieșit super ok. Toți invitații din acest an s-au plâns de lipsa concertelor din acest an, inclusiv Jon Gomm și Yamandu Costa, cele două capete de afiș ale ediției din acest an care au spus că din februarie nu au mai avut parte de concerte sau festivaluri, fapt pentru care festivalul Harmonia Cordis a fost extrem de binevenit și pentru ei”, ne-a declarat Beke István Ferenc.

Concurs internațional și cursuri de măiestrie

Ediția a XV-a a Festivalul Internațional Chitară „Harmonia Cordis“ a  propus și în acest an cursuri de maiestrie găzduite de Universitatea de Arte din Târgu Mureș, completate de Concursul Internațional de Chitară „Harmonia Cordis”.„Nu a lipsit din festival cursurile de măiestrie, atâta doar că au fost mai puține decât în alți ani. Am oferit burse, astfel că aceste cursuri au fost pe bază de invitații, găzduite și în acest an de Universitatea de Arte (UAT). Trebuie amintit aici și Eurostrings Festival, din care face parte și Harmonia Cordis. Prima etapă a Concursul Internațional de Chitară Harmonia Cordis a fost online, cu concurenți din 9 țări, cu finaliști din patru țări, Portugalia, Polonia, Italia și Franța. Concursul a fost  câștigat în cele din urmă de Francisco Luís din Portugalia  care a câștigat o chitară în valoare de 5.000 de euro construită de lutierul grec Vasilis Sigletos. Concursul a avut loc în Sala mică a Palatul Culturii, fără accesul publicului, doar juriul,  format din cinci profesori de la diferite universități”, a declarat Beke István Ferenc.

Feedback pozitiv

În cadrul festivalului au urcat oe scenă  printre alții Samuelito, Rafael Feuillatre, Pusztai Antal, Radu Vâlcu Quartet, Jonas Egholm, Cassie Martin, Flavio Nati, Mateusz Kowalski, Nino DՙAmico, Beke István Ferenc, Duo Celeste, Alex Man, Tudor Niculescu-Mizil, Babțan Varga-Florian, Tudor Gliga, Ana Maria-Bibescu, Rácz László, Prósza Réka, Antonio Josan, Cosmin Mariciuc, Cătălin Milea, alături de cei doi invitați speciali,  Yamandu Costa din Brazilia și britanicul Jon Gomm.„Toate concertele ediției din acest an a festivalului au avut loc în Cetatea Medievală, în aer liber, începând cu ora 19, cu intrare liberă. Ne-am bucurat de o vreme foarte frumoasă, fapt pentru care și publicul a fost prezent în număr mare la toate concertele.  Legat de participanți, ne-am bucurat să-i avem prezenți pe Pusztai Antal, prezență constantă la Harmonia Cordis, dar am avut și invitați care au fost pentru prima dată la festival, muzicieni din Franța și Brazilia. Am avut bucuria să-l avem din nou pe afișul festivalului pe britanicul Jon Gomm care a susținut un super concert în ultima zi de festival, duminică, 13 septembrie. Sunt fan declarat Jon Gomm, dar pot spune că fiecare seară de festival a fost specială, începând cu concertul de deschidere unde l-am avut pe Yamandu Costa (Brazilia), apoi restul de concerte din cursul săptămânii, și desigur ultima seară, cea cu Jon Gomm. Ca și fapt divers, au fost  artiști din Franța precum Samuelito pe care de doi ani de zile tot am  încerca să-l aduc în festival, iar acum el au cerut să fie prezent la Harmonia Cordis, unde și-a exprimat dorința să revină și în cursul anului viitor. Spre bucuria noastră, în cele 6 zile de festival am avut parte 50.000 de vizitatori online, dovadă că festivalul stârnește interesul publicului iubitor de muzică. Pentru ediția de anul viitor sper ca lucrurile să reintre în normal, să nu mai avem parte de această perioadă de pandemie, și să putem ține festivalul în luna august, așa cum de regulă îl organizam în fiecare an”, a spus directorul Festivalului Harmonia Cordis.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE