IMPORTANT! Rectorul UMFST Tîrgu Mureș, scrisoare deschisă către toți candidații la alegerile locale Invatamant
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 1191 Vizualizări

IMPORTANT! Rectorul UMFST Tîrgu Mureș, scrisoare deschisă către toți candidații la alegerile locale

Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) “George Emil Palade” din Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, a adrest marți, 22 septembrie, o scrisoare deschisă către toți candidații la alegerile locale din 27 septembrie.

Redăm, în rândurile de mai jos, conținutul integral al documentului, intitulat ”Decență și onestitate”:

”Decență și onestitate

(Scrisoare deschisă adresată tuturor candidaților la alegerile locale)

Aceste zile de campanie electorală pentru alegerile locale, pe care o urmăresc cu preocuparea firească a unei persoane cu responsabilități aferente unei funcții publice publice (și atât, fără alte patimi!!)  mi-au stârnit din nou un zâmbet amar.

Văd colegi candidați care se prezintă ca membri de frunte ai Universității și sunt surprins de cât de mulți dintre ei împletesc aspirațiile academice cu cele administrative și de decizie publică. Unii uzează ca temă de campanie o serie de aspirații, proiecte concrete și planuri deja așternute pe hârtie ale UMFST, și în care nu au avut vreo contribuție măcar în plan de concepție, darămite implicare de fond.

Cred ca mi-e nepermis sa nu intervin în spațiul public punctual, cu precizări asupra unui proiect major al instituției pe care o conduc, și a cărui realizare va însemna un salt uriaș în calitatea îngrijirii medicale acordate pacienților, în cadrul unui spital universitar, conex înființării unui Parc universitar tehnologic și științific. A lăsa să se rostogolească cuvintele unor candidați care au auzit, tangent, de aceste proiecte, neexpuse deocamdată pe larg publicului pentru că încă nu reprezintă certitudini, doar obiective care cer muncă asiduă a unei echipe largi care lucrează de mai bine de 6 luni cu speranța unei mari reușite, ar fi o injustă ignorare a realității. Șase luni de întâlniri, documentări, proiectări și reproiectări, aprobări și avize, negocieri și drumuri pentru ca ceva de care va beneficia întreaga zonă să fie un fapt și nu o vorbă. La momentul potrivit, când voi avea garanția finanțării lui, voi face publice toate detaliile tehnice.

Vă rog, dragi candidați, încercați să fiți parte a acestui demers instituțional, nu falși ideologi de ctitoriri mărețe. Înțeleg că ideile au un contur al proprietății mai puțin ferm decât obiectele. Tocmai de aceea, departe de țopăiala electorală, undeva în conștiința fiecăruia, vă propun o reflecție potrivită azi, indusă de bine-știutele cuvinte ale lui Kennedy: “Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, întreabă ce poţi face tu pentru ea!”. UMFST a făcut și încă va face multe. Aștept să văd ce veți face voi, cei care veți ajunge sus.

Am decis să scriu această scrisoare acum pentru ca nimeni ulterior, să nu aibă argumente să îmi ceară ceea ce eu cer altora azi: decență și onestitate.

Date obiective:

  1. În 17 ianuarie 2020 mi-am depus Planul managerial pentru candidatura la funcția de rector, document aflat pe site-ul universității, în care propuneam înființarea unui Parc tehnologic care să aibă în centru un spital universitar construit și administrat de universitate.
  2. În 6 aprilie 2020 senatul Universității își asumă acest plan și implicit, acest obiectiv, el devenind parte a Planului strategic de dezvoltare instituțională a universității pe perioada 2020-2024.
  3. În data de 9 iulie 2020 universitatea aprobă înființarea Parcului Universitar Științific și Tehnologic ”Novum Forum – University Science and Technology Park și a Spitalului universitar ”George Emil Palade” din cadrul acestui parc, precum și constituirea SC Novum Forum SRL, cu acționar unic, universitatea, care urmează să administreze acest parc tehnologic.
  4. În cadrul acestui parc vor exista în prima etapă o structură de incubare și accelerare tehnologică – Tech incubator (în care vor fi efectuate activități de cercetare fundamentală și industrială, transfer de cunoștințe, introducerea rezultatelor pe piață prin transfer tehnologic) și Spitalul universitar „George Emil Palade”, structură în cadrul căreia se va realiza, pe lângă activitatea medicală, transferul rezultatelor activităților de cercetare industrială și vor fi realizate activități de dezvoltare experimentală, testare și validare în condiții de activitate clinică reală.
  5. În paralel, Ministerul Educației și Cercetării aprobă prin Ordin de Ministru includerea noului Spital universitar între obiectivele de investiții ale universității.
  6. În perioada mai-septembrie 2020 managementul universității și echipa de la departamentul de Proiecte europene împreună cu un grup de lucru de specialiști realizează proiectul Parcului tehnologic si a Spitalului, obține certificatul de urbanism si toate avizele necesare pentru a depune acest proiect pentru finanțare europeană pe un teren de 1,7 ha aflat în proprietatea universității. Proiectul este în faza finală și urmează a fi depus pentru finanțare în zilele următoare. (În imagine, o unică randare a acestuia)

Prof. dr. Leonard Azamfirei

Rector al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Tîrgu Mureș”

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Locuitorii orasului Tg.Mures si al judetului Mures ar fi fost mult mai multumiti cu Universitatea de medicina si farmacie care formeaza medici de foarte buna calitate cum a fost in trecut.Dupa uniformizarea invatamantului retrogradand profesorii universitare maghiare in simlpii traducatori formarea profesionala ale medicilor a facut primii pasi catre mediocritate.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE