Interviu Smaranda Enache – Îmi doresc un oraș vibrant, modern, tânăr, un oraș care, clădindu-se pe tradiția sa, să aibă o nișă de oportunitate pentru secolul 21 Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 851 Vizualizări

Interviu Smaranda Enache – Îmi doresc un oraș vibrant, modern, tânăr, un oraș care, clădindu-se pe tradiția sa, să aibă o nișă de oportunitate pentru secolul 21

1. Doamnă Smaranda Enache, sunteți cunoscută ca fiind printre cei mai duri și constanți apărători ai drepturilor și libertăților fiecărui cetățean, atât în țară cât și peste hotare. Ați fost ambasador, sunteți fondatoarea Ligii Pro Europa și ați candidat chiar pentru fotoliul de primar la Târgu Mureș, în 2012, din partea Acțiunii Populare. Sunteți o voce în politică, un analist fin. Cum s-a schimbat, în ultimii ani, La Târgu Mureș, mentalitatea în ceea ce privește votul etnic?
Pentru cei care nu sunt foarte familiarizați cu viața internă a Târgu Mureșului, pare că cele două comunități votează tot timpul separat. E un neadevăr, pentru că, de-a lungul anilor, au fost mulți maghiari, dar nu substanțial de mulți, care au votat însă pentru primari români. Chiar primarul în funcție s-a lăudat, nu de puține ori, că a avut și voturi maghiare.
Deci, există un fel de capabilitate a oamenilor de a traversa o segregare etnică, și aceasta, cred eu, deoarece evenimentele din Târgu Mureș din martie 1990, care au pus un stigmat pe oraș, au fost, de fapt, o construcție artificială, proiectată în afara orașului.
În ciuda acelui vechi stigmat, orașul a continuat să progreseze spre normalitate, să fie un oraș european prin locuitorii săi, care sunt, bineînțeles, europeni, care consumă o cultură de tip european, trăiesc în mod european, au o politețe înnăscută.
Din păcate, actuala administrație a marșat pe această diviziune etnică, ori de câte ori a fost nevoie iar când nu a fost, a lăsat, bunăoară, votanți maghiari să voteze pentru primari români. Însă când a fost nevoie să ascundă anumite aspecte obscure ale acestei administrații foarte mărginite și foarte puțin performante, atunci a fost scoasă din nou această carte.
Eu cred, și sunt convinsă de ceea ce spun, pentru că mă întâlnesc cu foarte multi oameni în acest oraș, că acel cerc vicios care a fost constituit în jurul acestui oraș în 1990, și au trecut 30 de ani de atunci, este pe cale să dispară.
Aș fi cea mai fericită și cea mai mândră să văd după aceste alegeri, pe prima pagina a ziarelor, că un candidat maghiar a fost ales cu aportul covârșitor al votanților români și că Târgu Mureșul nu mai este un oraș divizat pe criterii etnice sau confesionale.

2. La alegerile care vor urma, considerați că voltul etnic va mai avea un impact major?
Sunt mulți candidați și partide acum. Am studiat lista și programele lor dintr-o curiozitate de militant civic pentru că, eu însămi, am avut un program pentru acest oraș în 2012. Și acum văd că sunt partide sau personalități care încă animă, care vor să întrețină această diviziune etnică pentru profitul lor personal și al unui grup mic de interese. Aceeastă diviziune nu a adus nimic bun acestui oraș. Dacă investitorii nu au venit aici a fost pentru că erau informați de politicienii noștri locali cu antene la București că, de fapt, aici este o mare diviziune între oameni. Acest lucru nu este adevărat.
La nivel politic avem candidați care afirmă, de exemplu, că vor să ne unească, dar în partidul lor există, în poziții de frunte, personalități care au un discurs antimaghiar, care dezbină.
Eu cred că și la aceste alegeri vor exista, pe ultima sută de metri, sau există deja, candidați care sunt tentați sau care reprezintă partide care nu sunt tocmai ”curate”, care propovăduiesc europenismul dar de tip să fim conformi cu Bruxelles-ul la Bruxelles, dar la Târgu Mureș să nu fim la fel.
Ce ne interesează acum pe noi este faptul că, acest oraș bilingv, multicultural și pluriconfesional, are o șansă extraordinară de a se reabilita în ochii publicului și de a demonstra că tot stigmatul acesta etnic, care este impus din afară, nu mai joacă niciun rol.
De aceea, eu cred cu tărie că trebuie să ne gândim să alegem un om care este activ pe această linie, care face o campanie plurilingvă, care este implicat în societatea civilă fără niciun fel de bariere etnice și, nădăjduiesc că acest lucru se va întâmpla. Târgu Mureșul, care astăzi este comparat cu Bistrița sau Alba Iulia, în trecut a fost o capitală. În Evul Mediu, în 1332, s-a numit Novum Forum Siculorum, a fost o capitală de regiune, cu o populatie dublă a județului Mureș, până spre Sfântu Gheorghe, care aparținea atunci județului Mureș.
Noi dorim să redevenim o capitală regională, o capitală a bilingvismului, un model al conviețuirii și nu să întreținem vrajbe foarte primitive la nivel administrativ care, în viața de toate zilele, de fapt, nu există!

3. Dacă ar fi să alegeți ce este mai bine pentru orașul dumneavoastră natal, ce ați alege? Ce ați schimba și ce ați păstra?
Aș păstra, pentru orașul meu natal, această aspirație pe care a avut-o încă din Evul Mediu, de a fi un oraș cu un profil propriu, de a avea propria sa nișă, de a reprezenta ceva, o valoare adăugată pentru Transilvania, o plus valoare pentru România și pentru Europa.
Aș păstra acest caracter bilingv și multicultural, cu atenție nu doar la cele doua mari comunități dar și la comunitatea romă, și la comunitatea evreiască, și la comunitățile noi care se formează, pentru că sunt oameni de pe alte continente care vin la Târgu Mureș.
Aș păstra această aspirație și i-aș spune ambiție sau patriotism local, de a avea o viziune pentru oraș, nu numai planuri mici pe termen scurt pentru panseluțe, asfaltat și sens giratoriu. O viziune care să ne mobilizeze și să ne unească.
Aș renunța la mediocritatea administrativă, la acel tip de administratori și politicieni care divizează, care își ascund incapacitatea de a da o dimensiune regională și europeană acestui oraș, de a-i deschide o nișă, care stau închiși în niște birouri și, se spune că speculează niște procente din anumite proiecte.
Deci, îmi doresc un oraș vibrant, modern, tânăr, un oraș care, clădindu-se pe tradiția sa, să aibă o nișă de oportunitate pentru secolul 21.

4. Cine credeți ca are șansă să câștige acum bătălia pentru Târgu Mureș, și de ce?Eu credeam în 2012, de exemplu, că eu am cele mai multe șanse de a câștiga. Însă mi s-a spus atunci că încă nu a venit timpul. Târgumureșenii trebuie să se convingă că, băltind în ape călduțe vor face doar mici progrese, punctuale, dar nu vor face un salt în istoria orașului și nu vor redeveni ce au fost, o Capitală.
Eu cred că aici, cine are viziune, cine are determinare, cine are curaj, și cine a fost prezent tot timpul în societatea civilă din Târgu Mureș, are mari șanse. Dacă e să ma gândesc, dintre toate programele pe care le-am auzit zilele astea și din multele consultații pe care le-am avut, doar programul lui Soos Zoltan seamănă foarte mult cu ceea ce mi-aș dori eu pentru Târgu Mureș.
Cred, de asemenea, că el vine cu un bagaj extraordinar pentru că încă din anii 90 a fost prezent în societatea civilă, l-a interesat la fel de mult partea de cultură cât partea de inițiativă economică sau financiară, orașul verde, orașul primitor, orașul întinerit, deci toate aceste lucruri. A fost, a venit între noi, în societatea civilă târgumureșeană, a militat pentru valori în care credem și noi.
Mie nu-mi place să îmi pun toate speranțele într-un om pentru că, de multe ori, ne înșelăm.
Îmi pun însă speranțele în principii și mă uit cine ilustrează cel mai mult principiile pentru care și noi, Liga Pro Europa am militat 30 de ani.

5. Votul din 27 septembrie pentru alegerea conducerii orașului, îl putem considera un vot istoric? Cine sau ce considerați că va aduce schimbarea așteptata de toți târgumureșeni?
Da, poate fi un vot istoric și asta trebuie să fie. Noi, târgumureșenii, am trecut de-a lungul istoriei prin foarte multe încercări și, mai ales, prin foarte multe încercări din afară de a ne diviza. Dar am rămas uniți, suntem transilvaniști, europeni, suntem buni români, buni maghiari, buni romi.
Eu cred că putem învinge împreună. Și acest a învinge împreună înseamnă să credităm un om care este, nu neapărat, din etnia noastră.
Și eu cred în modelul în care o energie majoritară poate să promoveze, dincolo de liniile etnice și confesionale, un om de încredere. Și, în momentul când vom avea încredere unii în alții, pe această încredere se va naște o schimbare istorică.
În fiecare zi între noi o cultivăm aici, în Târgu Mureș, dar e nevoie, de data aceasta să o facem și la nivelul administrației pentru că altfel vom avea din nou o administrație care târăște Târgu Mureșul la o competiție cu orașe mai mici.
Ori, competiția noastră și nișa noastră pe care o căutăm, este cea cu orașe mari, cu capitale regionale ce sunt vibrante, pline de inspirație și care reatrag tinerii, nu îi pierd.
E nevoie de această schimbare și împreună putem să o facem.
Acum!

Material comandat de Candidatul Independent SOOS ZOLTAN
Cod unic de autentificare AEP 24200171
Executat de ZI de ZI EVENTS SRL prin www.zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE