INTERVIU. Theodora  Benedek: ”Cred că orașul are nevoie de o femeie la conducere” Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1093 Vizualizări

INTERVIU. Theodora Benedek: ”Cred că orașul are nevoie de o femeie la conducere”

Candidatul liberal la Primăria Târgu Mureș răspunde unor acuzații și argumentează de ce e nevoie de un altfel de edil.

După câteva tentative eșuate, la fel ca-n cazul celorlalți candidați, am reușit să luăm legătura cu Theodora Benedek, prima femeie care-și încearcă norocul pentru funcția de primar, într-un oraș condus de 533 de ani doar de bărbați. În sondaje e printre cei trei care au șanse, dar campania ei s-a bazat pe ce a făcut și proiecte extrem de clare. Doctor cardiolog și economist, fără griji financiare, cu n funcții în CV și mamă a trei copii, Theodora Benedek a ales calea politicii pentru a oferi din experiența sa, susține dânsa. În bătălia de acum e un Don Quijote cu fustă, având în vedere adversarii ei cei mai puternici, care beneficiază de campanii agresive și extrem de costisitoare.

De ce candidați? Ce v-a determinat?

Candidez pentru că mi-e drag acest oraş, este oraşul în care m-am născut, am crescut şi am învăţat, este oraşul în care îmi cresc copiii, este oraşul în care trăiesc, este  ACASĂ.  Consider  că o  datorie   față de acest  oraș. În opinia mea, primăria nu este un generator de privilegii, ci motorul care trebuie să pună în mişcare dezvoltarea economică a oraşului, astfel încât să genereze prosperitate pentru toţi cei care plătesc taxe şi impozite în acest oraş. În viziunea mea, primăria nu este izvor de dezbinare, ci trebuie să ofere cetăţenilor un cadru pentru a clădi împreună un viitor mai bun, un trai mai bun, civilizat pentru toţi locuitorii oraşului, indiferent de etnie, de religie, de sex sau de vârstă. Fără falsă modestie, sunt convinsă să sunt singurul candidat care are anvergura necesară pentru a imprima oraşului o direcţie de dezvoltare la nivelul standardelor europene, candidatul care are vitalitatea, ambiţia şi energia de a pune în practică aceste proiecte şi, totodată, experienţa administrativă şi conexiunile necesare cu administraţia centrală şi administraţia europeană, pentru a face ca toate aceste proiecte să treacă de la vis la realitate.

Pe ce vă bazați că veți reuși să convingeți electoratul, care de la înființarea orasului a votat doar bărbați?

În primul rând mă bazez pe convingerea că în anul de grație 2020, electoratul va ști să depășească mentalitățile învechite și să aleagă candidatul care a dovedit profesionalism în activitatea sa. Orașul a suferit atât de mult în ultimii ani din lipsa de proiecte încât are nevoie de tenacitatea specifică femeilor pentru a se dezvolta. Și nu uitați: în prezent cele mai importante administrații europene sunt conduse de femei. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, este femeie. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este femeie. Comisarul European al României, Adina Vălean, este femeie. De ce nu, și la Târgu Mureș? Dacă vrem să fim un oraș European, ne trebuie și o mentalitate modernă, europeană.

Considerați ca e vorba de misoginism sau pur si simplu are dreptate electoratul când consideră că un bărbat face treaba mai bine ca edil?

Cred că, pur și simplu, Târgu Mureș nu a avut, până în prezent, un candidat redutabil femeie. Locuitorii au avut de ales între candidații de pe buletinele de vot și, dacă nu mă înșală memoria, nu prea erau pe acele buletine de vot politicieni de sex feminin.  De ce mediul politic nu a promovat femeile, să ajungă pe buletinele de vot? Asta e o altă întrebare. Poate pentru că lupta specifică unei campanii este atât de murdară, uneori, încât puține femei pot rezista la avalanșa de atacuri sub centură. Doar cele foarte tenace, printre care mă număr și eu.

Dacă veți ajunge primar, veți echilibra balanța în angajarea mai multor femei în sistem?

Dacă voi fi primar, voi angaja profesioniști, indiferent de sex. Echipa mea trebuie să dea dovadă, în primul rând, de seriozitate și profesionalism, pentru că orașul nostru nu își poate permite să piardă timpul cu discriminări. Avem foarte mult de lucru în reconstrucția orașului, cu toții, indiferent de sex sau etnie. Dar ce pot să vă asigur este că voi avea grijă ca femeile să beneficieze de tot respectul cuvenit la locul de muncă.

Cum privesc fetițele dvs candidatura? Care e reacția colegilor de la școală?

Cele trei fetițe ale mele sunt încântate pentru că văd o speranță pentru generația tânără. Cele două mai mari înțeleg foarte bine mesajul meu adresat tinerilor. Cea de-a treia, care are 7 ani, înțelege doar că mama vrea să facă un lucru bun pentru oraș. Cu colegii nu prea comentează pentru că s-au întâlnit mai puțin în perioada pandemiei. Acum urmează proba de foc în privința asta, când începe școala și vine și momentul culminant al campaniei.

Există cumva și printre doamne personalități marcante ale orașului (de la înființarea lui)?

Până acum, în istoria orașului au fost mai mult bărbați. Nu am avut niciodată o femeie primar, ceea ce înseamnă că este timpul să o avem. Bărbații s-au certat destul la cârma orașului și a județului, iar femeile au fugit de tensiuni. Acum e timpul să vină o femeie care să aplaneze tensiunile, cu tact și diplomație.

De ce l-ați ajutat în trecut pe Dorin Florea să obțină ultimul mandat?

Nu eu l-am ajutat pe Florea! În 2016 Florea era susținut de Partidul Național Liberal, iar eu eram membră PNL. Nu era deci opțiunea mea, ci a partidului. Însă după ce a câștigat alegerile, Florea nu a urmat linia partidului, iar PNL a exclus din partid toti consilierii care au votat niște proiecte de hotărâri aberante propuse de el. I-a exclus pe toți în afară de mine. Eu am fost singura care am fost fidelă politicii PNL, motiv pentru care am rămas, o bună perioadă de timp, singurul consilier local asumat de PNL, și sunt azi candidatul PNL la Primărie.

Ce  legătură există  între  medicină  și administrație locală?

Oamenii. Dorința de a  face   ceva  pentru ei, de a-i ajuta. După zeci de ani în care nu am abandonat și am căutat în permanentă soluții pentru semenii mei, cred cu tărie că a venit momentul să-mi transfer munca și vocația de a ”vindeca”, spre toți aceia care nu își pot imagina prezentul și viitorul trăind în altă parte decât în Târgu Mureș. Sunt pregătită să schimb, pentru următorii ani, sala de operații cu sala de Consiliu, cabinetul medical cu biroul de primar, pentru a deschide larg ușile unei administrații care să iasă în întâmpinarea oamenilor. Am fost mereu în mijlocul lor, i-am ascultat și mi-am dat seama că împreună putem face infinit mai mult pentru a transforma administrația locală, din spectator într-un actor implicat.

Ce  ați  făcut,  până acum  pentru  Mureș,  în afara   faptului că ați  salvat  vieți?

Proiectele europene de  cercetare  și inovare și  proiectele de  cercetare și dezvoltare, finanțate de  Ministerul Educației, și  realizate de mine, au adus, în  județul Mureș,  peste  6 milioane  de euro. De asemenea, 12  locuri de  muncă au fost create  în  domeniul  cercetare-inovare, 7 locuri de muncă în cercetare și 5 locuri de muncă  prin  Programul StartUp Nation.

Mai mult, în perioada 2016-2019, mi-am donat toate veniturile  primite din  indemnizația de  consilier  local pentru susținerea  excelenței  în educația  tinerilor din Târgu Mureș. Am donat 10000 de  lei  pentru renovarea, modernizarea și dotarea cu mobilier a unei săli de clasă de la  Grădinița “Căsuța  cu  povești”, din  Târgu Mureș.

Anual,  familia  mea  achiziționează abonamente de Mecenat “Paul Gusty” și “Bernady Gyorgy” la  Companiile “Liviu Rebreanu” și “Tompa Miklos”, la  Teatrul Național Târgu Mureș,  în  valoare de 21600 de lei.

Din postura de primar al orașului Târgu Mureș cred că pot face mult mai mult pentru bunăstarea oamenilor și dezvoltarea localității.

Biografie

Candidatul  PNL  la  funcția  de  primar al orașului Târgu Mureș este medicul Theodora  Benedek și are un CV  impresionant. Este doctor și economist, fiind licențiată în medicină la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș (1991-1997), respectiv în științe economice la Universitatea “Petru Maior” Târgu-Mureș – Facultatea de Științe Economice (2002-2007).

Este Habilitat (2013) și Doctor în științe medicale (1999-2002), absolventă a unui masterat în management sanitar, la Universitatea ”Petru Maior” Târgu-Mureș (2005-2006).

Theodora Benedek este medic primar cardiologie și interne și ocupă funcția de Șef al Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș. Este profesor de cardiologie, cardiologie intervențională și medicină internă, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu-Mureș. Din anul 2013 este conducător de doctorat.

În perioada 2012-2019 a fost Director al Departamentului de Medicină Internă al UMFST Târgu-Mureș, iar din 2020 este coordonator de rezidențiat în specialitatea cardiologie.

Totodată, Theodora Benedek este președintele Filialei Mureș a Societății Române de Cardiologie, Președinte al Comisiei de Etică a Cercetării Științifice din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, expert extern al Comisiei Europene, Programul Horizon 2020, Vice-chair – panel științific cercetare medicală (Life panel), coordonează Centrul de Cercetare Avansată în Imagistică Cardiacă Multimodală și este redactor-șef al publicației Journal of Interdisciplinary Medicine.

Nu doar că este  un  reputat specialist  în cardiologie,  dar Theodora  Benedek se  trage  dintr-o  familie de  intelectuali,  mama  ei  este  născută la Castelul  din  Ciucea  și a  fost  botezată de  soția  marelui  poet  Octavian  Goga,  fost prim-ministru al României. Mai mult, printre rudele dinspre bunica Theodorei Benedek se număr și marele  politician acad. Mircea Malița, ministru al  Învățământului și  ministru de Externe pentru ONU.

(Material comandat de: Partidul Național Liberal – Filiala Mureș / Cod unic de autentificare AEP: 21200012 / Executat de Zi de Zi Events SRL prin www.zi-de-zi.ro)

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE