Home / Stiri nationale / Suprafața plajelor de pe litoralul românesc va crește cu 200 de hectare

Suprafața plajelor de pe litoralul românesc va crește cu 200 de hectare

Distribuie

Direcția de Comunicare, Transparență și IT din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis joi, 17 septembrie, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că s-a lansat faza II a programului de ,,Reabilitare a zonei costiere”, finanțat din fonduri europene și care va presupune înnisiparea artificială a zonelor de plajă existente, montarea de diguri de stabilizare a falezelor și ziduri de sprijin, valoare investiției fiind de peste 800 de milioane de euro.

,,11 sectoare de plaje vor fi reabilitate și redate turiștilor. Investim în faza II a proiectului o sumă dublă de bani, față de Faza I, într-un număr tot dublu de sectoare de plajă. Suprafața plajelor românești va crește cu aproape 200 de ha – adică, de trei ori mai mult față de rezultatele din Faza I a proiectului. Cum vom face asta? Dublând lățimea sectoarelor de plajă incluse în proiect, care au, în prezent, o lățime medie de 40-50 de m și care vor ajunge la circa 80-100 de m. Dar asta nu înseamnă doar mai multe șezlonguri pe plajă, mai multe investiții în turism sau mai mulți turiști care să încapă în noile plaje lărgite, ci și întârzierea cu zeci de ani a eroziunii costiere și protecția vieții oamenilor care trăiesc aici”, a declarat ministrul mediului, Costel Alexe.

În prima etapă a fazei II se vor reabilita stăvilarele Edighiol/Periboina și plajele Mamaia, Tomis – Cazino, Agigea, Eforie, iar în etapa a doua, plajele Costinești, Olimp, Jupiter – Neptun, Balta Mangalia – Venus – Aurora, Mangalia – Saturn și 2 Mai, iar lucrările vor debuta la începutul lunii octombrie cu reabilitarea stăvilarelor Edighiol și Periboina, care sunt grav afectate de eroziunea costieră.

În ceea ce privește cele 6 sectoare de plajă din zona de sud, Costinești, Olimp, Jupiter, Balta Mangalia – Venus – Aurora, Mangalia – Saturn și 2 Mai, dar și pentru consolidarea falezei, în prezent se derulează procedura de licitație.

,,Odată finalizat, proiectul va contribui și la îmbunătățirea biodiversității marine și a biosferei Delta Dunării. În același timp, locuitorii din zonele expuse vor fi mai protejaţi de riscul de inundații, iar turiştii vor beneficia de o plajă mai largă şi modernă. Mai mult, rezultatele proiectului vor stimula activitatea socio-economică din zona litoralului românesc. Pe de o parte, operatorii economici vor fi mai motivați să-și dezvolte și să-și extindă activitatea, iar pe de altă parte, creșterea încrederii în potențialul economic tot mai stabil al zonei litoralului va stimula crearea de noi locuri de muncă mai stabile, inclusiv în extrasezon”, a adăugat Costel Alexe.

Andreea ȚIȚIU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Medicii avertizează: “Domnilor guvernanți, exodul medicilor va reîncepe!”

Distribuie În urma protestelor inițiate în data de 16 ianuarie de asociațiile reprezentative naționale ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.