Cei care vă cer azi “să nu vă irosiți votul” sunt cei care au irosit negocierile ieri Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 486 Vizualizări

Cei care vă cer azi “să nu vă irosiți votul” sunt cei care au irosit negocierile ieri

Cea mai utilizată expresie în campania electorală din Mureș este: nu vă irosiți votul! Dar oare nu ne irosim votul de 30 de ani? Oare nu am ajuns în situația actuală pentru că votul de încredere acordat unor partide și unor oameni a fost total eronat. De ce? Pentru că am încercat să sprijinim un om sau altul pe fundamentul unui vot etnic sau de partid, care manipulează cetățenii prin inducerea fricilor și a răului iminent.

Eterna și fascinanta clasă politică post decembristă!

Stimați alegători, realitatea e următoarea: în Consiliul Județean, și până la alegerile trecute și în Consiliul Local, în ultimii 30 de ani legea a fost făcută de trei partide în conformații diferite: PSD, PNL, UDMR. Au mai existat formațiuni care ulterior au suferit metamorfoze, dar regula rămâne aceeași: dacă amestecăm galben cu roșu rezultă portocaliu. Cred ca înțelegeți la ce mă refer. Plus verde, eternul verde!

Sub amprenta acestei nefaste structuri, județul Mureș a rămas în urmă iar dacă ne uităm simplu la Regiunea Centru vedem că ne luptăm în mare pentru cele 3 locuri de la coadă cu Harghita și Covasna.

Cine e vinovat? Ei…, acest discurs al votului irosit, al votului etnic, bătu-l-ar vina! Al votului care ar trebui să avantajeze un partid mare, care oricum nu se va reforma, nu de alta dar acest vot îl obține ușor de la electoratul fidel. Prin urmare poate pune pe listă pe cine dorește, indiferent de competențe, indiferent de morală și asta pentru că masa lor de votanți e constantă. Ia vedeți câte partide au venit în față cu tineri care au experiență și care pot face ceva?

Sondajele – cea mai josnică manipulare din campania actuală.

Pe principiul votului etnic și a lozincii „nu vă irosiți votul” a apărut cea mai josnică manipulare a campaniei: sondajele de opinie care ar trebui să legitimeze un candidat sau altul. Nici nu a debutat bine campania că cetățenii au primit un sondaj în cutia poștală, care favoriza un candidat sau altul. Pe parcursul campanie o parte a candidaților s-au luptat în sondaje care normal le erau prielnice. În ultima săptămână primim iarăși un sondaj în cutiile poștale.

Dar oare acești candidați consideră electoratul chiar atât de limitat intelectual încât să nu-și dea seama că ele reprezintă niște manipulări josnice. Majoritatea celor care reclamă sondaje când sunt întrebați recunosc că rata celor nehotărâți este de peste 25%. Ce înseamnă? Totul se poate schimba la vot.

Și vă întreb ce preferați? Un viitor reprezentant care deja încearcă să vă manipuleze sau unul care a fost onest cu voi toată campania? Voi decideți prin vot!

Primarii trebuie să-și recâștige vocea în partide și în Județ!

Ce mă surprinde cel mai mult e obediența primarilor în partidele mari. Primarii au cea mai mare forță în partid, cu condiția să se unească. Fără susținerea lor nu există consilieri județeni, președinte de consiliu județean, parlamentari și nu există guvern. Și totuși, cu toate că refulează nemulțumire în multe direcții, nu iau atitudine în partid. De ce?

Obediența excesivă duce la dezastru, mai ales când direcția e greșită. Dacă direcția e bună, succesul trebuia să se vadă deja. Soluția nu e traseismul, soluția e simplă: primarii trebuie să-și recapete vocea în partide! Dar și la nivel de Județ!

Ajungem la nevoia unui candidat unic!

Se putea? Da! S-a vrut? Cred sincer că NU! Pentru o astfel de negociere e nevoie de 3 lucruri:

  1. voința de a negocia și de a face compromisuri. Întrebarea este dacă a existat o astfel de voință realmente, sau doar un joc al orgoliilor politice și personale.
  2. maturitate politică. Aici aș include două direcții. Prima capacitatea de a înțelege când e cazul să faci un pas în spate dar să oferi cetățenilor o alternativă viabilă. A doua să aduci oameni capabili care să prezinte credibilitate în fața alegătorilor.
  3. credibilitate față de adversarii politici care în același timp sunt colegi de negociere. Dar când toată lumea minte pe toată lumea, când toată lumea înșală pe toată lumea, nu mai există cuvânt și nici încrederea că fiecare își va respecta partea de înțelegere.

Vă rog să vă gândiți care sunt politicienii locali și partidele care întrunesc aceste trei precondiții? Care sunt cei care au investit milioane în campanie și de ce? Vă las să găsiți voi răspunsul prin vot!

… și revenim la cetățeni și la eterna întrebare: eu cu cine votez?

Realitatea este că un compromis politic nu s-a făcut, prim urmare rămâne pe seama cetățenilor să demonstreze că în cei 30 de ani post revoluție au învățat lecțiile democratice pe care trebuiau să le deprindă. Care sunt acestea?

  1. Votăm oameni, nu liste!
  2. Sancționăm prin vot politicienii care au stat 4 ani, pe banii noștri fără rezultate!

Indiferent de conjunctură masa mare de votanți UDMR vor merge pe un vot etnic. Românii vor alege! Ce vor alege? Vom vedea în 27 septembrie!

Soluția!

Mureșul, Târgu Mureș, se vor dezvolta doar când cetățenii români și maghiari ies din jocul votului etnic. În Cluj Napoca votului etnic marile realizări erau vopsitul băncilor în tricolor. Cum s-a ieșit din acest joc municipiul și județul s-au dezvoltat. Aceasta e o lecție care trebuie înțeleasă de toți votanții indiferent de etnie! Când ne pleacă copiii din Mureș nu mai contează că suntem români, maghiari, sași, secui sau rromi. Suntem pur și simplu părinți.

Tinerii singura forță socială necontrolată de niciun partid politic.

Realitatea este că tinerii sunt forța socială necontrolată politic de niciun partid. Ei se informează, nu cred în stabilimente clasice văd lumea altfel. Dacă tinerii ies masiv la vot o să lase o întreagă clasă politică în aer. Da, știu, au apărut noi partide care le-au promis tinerilor o altfel de politică, în final s-a dovedit că urmau aceeași cale a manipulării și a luptei pentru ciolan, la fel ca și “partidele consacrate” îmbrățișând astfel simpla demagogie și uitând să aducă oameni de calitate în față!

Ieșiți la vot! E viitorul nostru! Nu mai lăsați pe alții decizia!

Un gând de final

NU VREM SĂ FIM ÎNCĂ O GENERAȚIE DE SACRIFICIU

Să nu uităm, evenimentele importante în istorie au fost făcute de oamenii simpli, care s-au adunat într-o voce, într-o direcție, într-un ideal. Ei au susținut alți oameni de valoare, cei care pot fi numiți elite. Asta trebuie să faceți și acum! Care e direcția o decideți voi, electoratul, pentru că istoria o scrieți voi în democrație. Fără votul vostru nu se ajungea aici, fără pasivitate nu se ajungea aici.

DAR, fac un apel la memorie!

Bunicii noștri au înfruntat războiul și au trăit pe piele proprie trecerea în dictatură. Au fost o generație de sacrificiu.

Părinții noști au trăit în comunism pe care l-au răsturnat prin revoluție dar speranțele lor au fost sfărâmate prin prost înțeleasa tranziție spre democrație: care la noi a însemnat închiderea fabricilor, pierderea locurilor de muncă. O altă generație de sacrificiu.

Copiii lor, au luat drumul occidentului în căutare unui trai decent și a unui loc de muncă. O altă generație de sacrificiu.

Putem să schimbăm totul prin vot! Să nu mai fim pasivi și să acceptăm orice. Ne plângem că nu vin copiii acasă! La ce? La o României lăsată de politicieni în secolul trecut?

Dacă tot nu există o alianță de data aceasta alegeți voi omul care întrunește condițiile de care vă spuneam mai sus, care e credibil, care știe, care poate negocia și mai ales care face politică într-un alt mod.

Vă invit să vă desprindeți de partide pentru prima dată și să votați oameni: serioși, onești și implicați.

Merităm mai mult! Copiii noștri merită mai mult!

Să dăm șanse schimbării pentru că alternativa e cu adevărat înfricoșătoare: încă o generație de sacrificiu!

Tot ce am propus și am spus în această campanie reprezintă ceea ce știu, ceea ce îmi doresc să fac și ceea ce simt. Am venit în campanie fără mască, fără populism, fără să vă mint și fără să arunc sune exorbitante. Am promis că nu voi fi un simplu nume pe o listă. Am promis că voi fi o voce. M-am implicat pentru că am convingerea că a venit momentul să schimbăm modul în care se face politică. Dacă și voi vă regăsiți în acest mod de trăi și acționa atunci, cu siguranță, votul dumneavoastră are un destinatar.

Mihaela NATEA, candidat PMP la funcția de președinte al Consiliului Județean Mureș

(Material comandat de: Partidul Mișcarea Populară – Organizația Județeană Mureș / Cod unic de autentificare AEP: 21200020 / Executat de Zi de Zi Events SRL prin www.zi-de-zi.ro)

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE