Constantin Mihai Fiscu, candidatul PNL la Primărie: „Primăria trebuie să «coboare» din Cetate, mai aproape de cetățenii Sighișoarei” Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 868 Vizualizări

Constantin Mihai Fiscu, candidatul PNL la Primărie: „Primăria trebuie să «coboare» din Cetate, mai aproape de cetățenii Sighișoarei”

Dle Constantin Mihai Fiscu, sunteți candidatul Partidului Național Liberal pentru funcția de primar al Municipiului Sighișoara. În programul dv. de guvernare vă propuneți să aduceți primăria alături de oameni. Concret, ce intenționați să faceți?
Îmi propun înființarea unui Centru cetățenesc – practic, un birou unic –, unde cetățeanul să poată veni să-și rezolve problemele cu un singur drum, cu o singură hârtie sau fără hârtii, unde toate birourile, serviciile, departamentele primăriei să fie reprezentate și în folosul cetățeanului. Cetățeanul să nu mai facă atâtea drumuri – sus, la Primărie, jos, în oraș, la xerox – să avem toate serviciile într-un birou unic: urbanism, taxe și impozite, adeverințe pentru APIA, pe scurt, toate serviciile integrate. Biroul Unic, pe care îl văd organizat jos, în oraș, va fi spațios, aerisit, cu parcări, dar și cu o stație pentru mijloacele de transport în comun.. Astfel, cetățeanul va simți că este respectat și va avea acces la toate serviciile primăriei, viața cetățeanului sighișorean va deveni mai simplă și mai ușoară, printr-un Birou Unic. Pentru un oraș liber, pentru un partid liberal, acesta e necesar și obligatoriu.
În același timp, încercați să ajungeți în casele sighișorenilor și prin intermediul internetului, „la un click distanță”…
Obligatoriu! Primăria trebuie digitalizată. Trebuie să oferim oamenilor aceste servicii integrate și online, astfel încât cetățenii să-și poată plăti taxele, să poată accesa documentele oferite de Primărie, autorizații, adeverințe etc.
Pentru cei care vin din afară, Sighișoara e înainte de toate… cetatea. Dar pentru sighișoreni și pentru administrația municipiului, fiecare stradă, fiecare cartier e important. Credeți că sunt cartiere care au, poate, mai multă nevoie de edilul lor?
Bărăganul e cel mai mare cartier al Sighișoarei. În Bărăgan trebuie construit un centru cetățenesc care să vină în sprijinul locuitorilor acestui cartier. Văd, înainte de toate, înființarea unui centru social pentru ei. Și revin la ideea dinainte: Primăria trebuie „să coboare” în oraș, cu toate departamentele și serviciile ei, mai aproape de cetățeni, în cartierele în care ei locuiesc. Nu mai putem fi la distanță de oameni, să ne închidem în primăria din Dealul Cetății. Centrul de servicii integrate – Biroul Unic – și digitalizarea departamentelor Primăriei sunt prioritare. Practic, trebuie să modernizăm modul în care lucrăm și interacționăm cu cetățeanul. Sunt multe aspecte care pot fi solicitate online de cetățean, analizate într-un centru integrat de servicii, soluționate și apoi comunicate tot pe internet solicitantului. Avem exemple clare, primării precum Alba Iulia, Oradea, Cluj, unde se lucrează cu acest sistem digital și e un succes.
Aproape de cetățean și împreună cu cetățeanul… În programul de guvernare locală cu care echipa liberală a intrat în campania electorală spuneți: „Hotărâm împreună viitorul”. Care sunt proiectele pe care le vedeți rezolvate, în acest sens?
În primul rând, noi, cei care vom fi aleși în consiliile locale și în funcția de primar, ne propunem să asigurăm o transparență decizională, de la început. Sighișoara și sighișorenii au suferit până acum din cauza lipsei de informare ori a informării trunchiate sau întârziate cu privire la proiectele și deciziile administrației locale. De aceea, ne propunem să asigurăm transmisia live a ședințelor consiliului local. De asemenea, ședințele trebuie să aibă loc într-o sală spațioasă, pentru ca sighișorenii care vor să asiste să poată face asta. Nu vrem ședințe desfășurate în secret, cu proiecte scoase dintr-un sertar și lăsate pe ultima zi, plimbate de la un grup de interese la altul. Ședințele consiliului trebuie să fie publice și bine mediatizate, astfel încât cetățeanul să știe ce s-a dezbătut, ce hotărâri s-au luat în legătură cu cartierul lui, cu strada lui, cu școala copiilor lui etc. Revin cu o temă pe care am tot afirmat-o, în această campanie: trebuie să readucem spiritul vecinătății în Sighișoara. Suntem puțini, ne cunoaștem toți, trebuie să reîncepem dialogurile cu cetățenii, să dezbatem problemele pe care le avem și să hotărâm împreună viitorul nostru și al copiilor noștri.
Afirmați, într-un alt interviu, că Sighișoara nu a accesat suficient – pe unele linii de finanțare, chiar deloc – fondurile europene nerambursabile. Ar putea o administrație liberală să „recupereze” acest să-i spunem „deficit”? Care ar fi prioritățile?
Sighișoara a pierdut startul în ceea ce privește fondurile nerambursabile, dar… trecutul e trecut, iar acum echipa liberală își asumă viitorul și prioritatea nr. 1 este înființarea unui GAL urban pentru accesarea fondurilor europene. Mai ales a celor în domeniul social. În Sighișoara sunt probleme sociale grave, pe care le putem rezolva cu fonduri europene. De asemenea, este vitală înființarea unui departament pentru accesarea, scrierea și implementarea proiectelor pentru fondurile europene și pentru granturile norvegiene, precum și a înțelegerilor pe care UE le are cu Elveția, în domeniul atragerii de fonduri. Din acest departament trebuie să facă parte angajați din toate celelalte servicii și departamente din primărie: urbanism, tehnic, social ș.a. E nevoie de o perspectivă coerentă asupra nevoilor orașului, a liniilor de finanțare și a proiectelor cu grad mare de eligibilitate.
Aveți în vedere și legăturile cu orașele înfrățite? Pentru că și de acolo poate veni un sprijin...
Da. Este o altă prioritate pentru noi revitalizarea relațiilor cu orașele înfrățite. Putem învăța din experiența lor: cum au implementat proiecte, cum au găsit soluții pentru proiecte, cum au adus plusvaloare în viața cetățenilor lor?
Sunteți liderul unei echipe liberale care și-a propus mult pentru viitorul acestui oraș. Dar știm foarte bine că lucrul cel mai important este educația, atât învățământul obligatoriu, cât și cel de formare inițială sau continuă…
Pentru a avea o percepție pozitivă asupra viitorului, trebuie să investim în prezent. Asta înseamnă că în Sighișoara trebuie investit în creșe, grădinițe, școli. Școala trebuie să fie modernă, dinamică și să țină seama de nevoile pe care le au locuitorii. Pentru noi, de exemplu, e prioritară construirea unei grădinițe în cartierul Bărăgan. Am văzut, în orașele înfrățite, cum sunt școlile, grădinițele, creșele. Trebuie să aplicăm și în Sighișoara standardele lor. Odată învățământul obligatoriu încheiat, se pune problema carierei pe care o pot urma absolvenții. Formarea inițială într-o profesie, dar și formarea continuă ori reprofesionalizarea adulților pot fi determinante atât pentru creșterea economică a orașului, cât și pentru păstrarea tinerilor în oraș. În acest sens, propunem un parteneriat între Primărie-antreprenori-ONG-asociații profesionale, pentru crearea unui Centru de meserii pentru adulți. Este important să calificăm cadre în meseriile de care au nevoie antreprenorii din Sighișoara.
Planul de guvernare al Partidului Național Liberal pentru Sighișoara atinge un aspect important: „Sighișoara verde”. Un oraș cu mai puține noxe, dar cu mai multe parcuri… Care sunt proiectele dv.?
Ca să putem discuta despre „Sighișoara verde”, despre reducerea noxelor și aer curat, trebuie să discutăm, mai întâi, despre centura ocolitoare. Recent, la cererea mea, guvernul liberal a scos de la naftalină acest proiect, l-a avizat ministerial și speranța mea este că se va și realiza, într-un timp scurt. Pe de altă parte, Sighișoara are nevoie de spații verzi, de locuri de joacă și trebuie să recunoaștem că avem un deficit mare la acest capitol. Una dintre propunerile noastre vizează încurajarea cetățenilor să creeze și să îngrijească grădini urbane, pe terenurile publice. În toată Europa sunt stimulate grădinile urbane. Verdeață înseamnă viață. Flori înseamnă frumusețe. Sighișoara va fi verde prin grădini urbane, parcuri, locuri de joacă, pădurea înconjurătoare, un proiect peisagistic pentru Dealul Cetății ș.a.
Ați amintit aici una dintre marile dureri, unul dintre marile of-uri ale sighișorenilor: centura ocolitoare și faptul că aveți sprijinul Guvernului, în acest sens…
Da, așa este. Chiar președintele Partidului Național Liberal, prim-ministrul Ludovic Orban a ținut să le comunice personal sighișorenilor acest lucru. Vineri, 18 septembrie, alături de membri ai Guvernului și de personalități liberale din județul Mureș și din țară, premierul a venit la Sighișoara, în Piața Cetății, la lansarea programului nostru de guvernare locală, al candidaților la Primărie și la Consiliul Local. Și dați-mi voie să redau aici exact cuvintele prim-ministrului Ludovic Orban: „Pot să vă spun că Ministerul Transporturilor a pregătit Hotărârea de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici, care este fundamentală pentru a putea pregăti documentațiile de licitație. Nu știu dacă până în 27 septembrie obținem toate avizele, dar, imediat ce va fi avizată, hotărârea va fi adoptată de Guvern, iar mesajul pe care vi-l transmit este: «Vă garantez că vom finanța centura ocolitoare a Sighișoarei!»”.Într-adevăr, un mesaj mai mult decât încurajator, ținând cont de faptul că studiul de fezabilitate a fost făcut în urmă cu 8 ani și de atunci pe dosarul respectiv…
… S-a așternut praful. Așa e. Atunci când dl senatorul Cristian Chirteș a venit să îmi propună să candidez pentru funcția de primar, din partea Partidului Național Liberal, i-am răspuns că voi intra în campanie dacă știu că pot face cu adevărat ceva pentru sighișoreni. Și cum nu îmi place să intru nepregătit într-o bătălie importantă, într-un proiect magistral – așa cum sunt și campania pentru un mandat la Primărie, am cerut să aflu ce s-a întâmplat cu unul dintre cele mai necesare proiecte pentru Sighișoara: cel al centurii ocolitoare. La cererea mea și a domnului senator, apoi, dosarul a fost căutat, scuturat de praf și readus în discuție. Așa cum spunea vineri seara și dl prim-ministru Ludovic Orban, s-au creat premisele ca, într-un interval decent de timp, sighișorenii să vadă pus în faptă acest vechi gând al lor.
Sighișoara înseamnă Cetatea, protectoratul UNESCO asupra acestui oraș multisecular… Care sunt proiectele dv. și ale echipei liberale în acest sens?
Reabilitarea și restaurarea Cetății sunt o prioritate în programul liberal de guvernare locală. Statutul de sit UNESCO obligă, iar dacă administrația locală nu se implică, dacă nu are un program coerent pentru acest patrimoniu, știți că acest statut poate fi pierdut. Am însă o veste bună: împreună cu ministrul Culturii, care a fost recent la Sighișoara, vom iniția un concurs internațional pentru un proiect de restaurare și vom reuși să găsim resurse pentru a realiza reabilitarea și restaurarea acestei minunate cetăți medievale, respectând standardele europene în domeniu. Cetatea Sighișoara merită toate eforturile, iar un proiect de restaurare pe fonduri europene, cu sprijinul arhitecților români și al arhitecților europeni, este un proiect magistral, care poate fi dus până la capăt de o echipă liberală.
Cum vedeți Sighișoara, începând cu prima zi a mandatului dv. la Primărie?
Proiecția mea este pentru o Sighișoară curată, cu toate străzile asfaltate, cu toate casele racordate la rețeaua de apă-canal. O Sighișoară cu parcuri curate, cu un management al reciclării deșeurilor bine pus la punct, european. O Sighișoară la standarde europene, pentru că știm că și la Sighișoara #SEPOATE! Dar pentru asta, trebuie să muncim împreună, în fiecare zi. Primarul și echipa liberală de consilieri avem obligația de a coborî, după preluarea mandatului, în cartiere, în mijlocul asociațiilor de proprietari. Trebuie reînviată tradiția vecinătăților și ne propunem un alt fel de dialog cu societatea civilă. Cunoscând problemele, putem găsi și soluțiile potrivite. Vom încuraja societatea civilă, ong-urile să vină cu proiecte, pe care să le dezbatem împreună și să găsim soluții pentru accesarea de fonduri nerambursabile și pentru implementarea lor. Ca să putem da viață tuturor acestor idei, important este votul cetățenilor, pe 27 septembrie. Dragi concetățeni, puneți ștampila pe nr. 1, în buletinul de vot: Constantin Mihai Fiscu și echipa liberală!

(Material comandat de: Partidul Național Liberal – Filiala Mureș / Cod unic de autentificare AEP: 21200012 / Executat de Zi de Zi Events SRL prin www.zi-de-zi.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE