”Sunt foarte răbdătoare și, de aceea, îmi ating mereu scopurile.” (Margaret Thatcher) Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 139 Vizualizări

”Sunt foarte răbdătoare și, de aceea, îmi ating mereu scopurile.” (Margaret Thatcher)

Una dintre priorităţile mele la preşedinţia Consiliului Judeţean Mureş va fi interconectarea Târgu-Mureşului şi a judeţului cu regiunile învecinate, pentru că pot fi valorificate o mulţime de scheme de finanţare dedicate proiectelor regionale. Am aici în vedere mai larga deschidere a Aeroportului Transilvania, prin atragerea de operatori aerieni regulaţi, low-cost, dar şi prin dezvoltarea zonei cargo şi prin conectarea aeroportului la autostradă.

Am, de asemenea, în vedere, revigorarea Zonei metropolitane, rămase la stadiul de înfiinţată şi atât, din 2005 încoace, fără de care Târgu-Mureşul şi zona adiacentă nu au cum se dezvolta.

Mă voi axa şi pe introducerea reţelelor de apă şi canalizare în cât mai multe sate din judeţ, pentru că nu este de conceput un trai civilizat fără aceste două atribute esenţiale.

Medicina, această emblemă definitorie, de mândrie, a Târgu Mureşului, va avea în mine un aliat de nădejde. Avem o Facultate de Medicină de prestigiu, medici extraordinari, excelăm în chirurgia cardiovasculară a adultului şi chiar şi a bebeluşilor, dar este nevoie stringentă de un spital adecvat. Sprijin înființarea noului spital universitar și dacă medicii vor considera, construirea unui Centru Spitalicesc nou, care să rezolve în prima fază cele două impedimente majore: vechimea clădirilor și distanțele mari dintre acestea. Nu voi permite, ca preşedinte al Consiliului Județean Mureş, ca acest blazon de excelenţă medico-universitară să pălească.

Proiectele în turism vor avea parte de o atenţie deosebită din partea mea. Avem nişte bogăţii naturale fabuloase, aproape deloc sau insuficient valorificate. Apele sărate din zona de nord şi est a judeţului pot resuscita turismul balneoclimateric, podgoriile din bazinul Târnavelor pot determina dezvoltarea turismului oenologic. Cicloturismul, care deja face primii paşi şi la noi, va fi dezvoltat prin proiecte care să pună în valoare şi salba de aşezări săseşti din zona Sighişoara-Mediaş, dar şi frumuseţile Călimanilor.

Voi pune accent deosebit pe dezvoltarea de platforme digitale în folosul cetăţenilor. Gata cu copie xerox după buletin şi altele asemenea. Vom sprijini crearea de platforme online pentru cât mai multe plăţi la bugetul de stat şi la cele locale, dar vom oferi producătorilor de bunuri şi servicii acces la „pieţe” digitale. Astfel de modele există în alte oraşe mari din ţară, de ani de zile, şi şi-au dovedit utilitatea.

Voi urmări să dezvoltăm cât mai multe proiecte regionale cu judeţele vecine; turismul viti-vinicol, în parteneriat cu vecinii din Alba, dar am în vedere astfel de proiecte şi cu Sibiul (satele săseşti dintre Sighişoara şi Mediaş, de exemplu), cu Bistriţa-Năsăud (cooperare în domeniul pomicol şi viticol), cu Harghita, în domeniul balnear etc.

Poate nu trebuia să las la urmă proiectele de mediu pe care mi le propun. Găsesc inacceptabil ca un oraş ca Târgu-Mureşul să nu aibă în 2020 un transport urban de călători mai puţin poluant. Turda, spre exemplu, care e un oraş mai mic decât cartierul Dâmbu de la noi, are transport de călători integral electric. Râmnicu-Vâlcea foloseşte autobuze care merg cu gaz de ani de zile. Nu mai spun de Cluj-Napoca, de Oradea, de Timişoara etc. Noi folosim doar autobuze diesel, majoritatea vechi, uzate, poluante. E timpul să trecem la mijloace de transport mai prietenoase cu mediul. Este, de asemenea, timpul să oferim mureşenilor piste de biciclete adecvate. Nişte benzi de vopsea verde, trasate pe carosabil, nu sunt suficiente. Bicliştii trebuie să aibă pistele lor, numai ale lor, astfel încât să poată merge în siguranţă.

Mă angajez să sprijin şi să dezvolt programe de încurajare a folosirii resurselor de energie regenerabilă, în genul celei solare şi a celei eoliene. În parteneriat cu autorităţile locale putem veni în completarea programelor guvernamentale în acest sens, sprijinindu-le eforturile pentru obținerea de fonduri direct la Bruxelles.

Vreau să accentuez faptul că, în toate demersurile enumerate aici, dar şi în altele pe care le am în vedere, ca preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, nu voi pregeta să-mi folosesc toată experienţa antreprenorială probate deja în mediul concurenţial, privat, dar şi abilitatea de atragere a investiţiilor străine, dobândită în acelaşi mediu.

Ştiţi, desigur, celebra zicală cu „Nihil sine Deo”, nimic fără Dumnezeu. Eu aş completa-o în acest context cu „nimic fără cetăţeni”. Pe ei, pe dumneavoastră, vă voi consulta în permanenţă şi vom pune în practică acele proiecte pe care ni le dorim cu toţii. Altfel nu ar avea sens să vorbim despre „împreună”. Democraţia neparticipativă nu mai este democraţie pe de-a întregul.

Sunt și chestiuni ce ţin de latura socială. Mă preocupă găsirea unor soluții și acordarea de sprijin pentru oamenii vârstnici care trăiesc singuri, îndeosebi în mediul rural, precum şi sprijin, împreună cu societatea civilă, pentru copiii care suferă de autism.

Am fost partener de încredere ca om de afaceri, voi fi acelaşi partener de încredere şi la conducerea destinelor judeţului. Ţelul meu este să ridic şi să dezvolt judeţul Mureş exact aşa cum mi-am ridicat şi dezvoltat propriile afaceri private.”

Dumitrița Gliga, candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Mureș

(Material comandat de: Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Mureș / Cod unic de autentificare AEP: 21200019 / Executat de Zi de Zi Events SRL prin www.zi-de-zi.ro)

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE