- redactia
- 0 comentarii
- 609 Vizualizări
Se caută soluții pentru valorificarea lânii
25 septembrie 2020A fost odată ca niciodată un program de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii, unde sprijinul financiar era undeva la 8 lei pe cap de ovină. Programul în cele din urmă a fost retras de către Ministerul Agriculturii care, prin vocea ministrului de resort, a precizat că se caută alte măsuri pentru ca lâna să nu ajungă pe foc, ci să devină o sursă de venit pentru fermieri. Subiectul a fost dezbătut marți, 15 septembrie, de către ministrul Agriculturii, Adrian Oros, prezent în mijlocul fermierilor din comuna mureșeană Vătava, majoritatea dintre participanți fiind crescători de ovine.
„A fost foarte mult folclor vis a vis de acest program. S-a încercat în urmă cu vreo doi, trei ani, pentru că lâna nu era cerută, să fie un fel de subvenție pe kilogramul de lână, inițial 1 leu, după care a fost 2 lei. Lâna, nefiind considerată produs agricol, statele membre nu au voie să subvenționeze acest produs. Anul trecut în octombrie, a venit o hârtie de la Bruxelles în care s-a spus faptul că trebuie găsită o altă formă de compensare, dat fiind faptul că lâna nu este trecută ca și produs agricol nu poate fi subvenționată. Din această cauză nu am dat sumele respective pentru lână”, a precizat Adrian Oros.
Ce e de făcut?
„Ca să rezolvăm această problemă cu lâna, în cursul zilei de joi vom avea o discuție la Bistrița cu mai mulți oameni interesați să prelucreze lâna, să încercăm să găsim o soluție. Aici, avem o singură problemă care este destul de mare. Sunt deja firme care ar vrea să ia lâna pentru textile, pentru izolații în construcții sau chiar pentru îngrășământ, dar nu există intermediarul, cel care să o preia și să facă separarea, respectiv prelucrarea primară și spălarea. Acolo nimeni nu vrea să se ocupe. Atunci singura modalitate este ca noi, dacă tot nu putem subvenționa lâna, să subvenționăm activitatea celor care o prelucrează primar și o spală, ca să putem închide cercul. Din acest lanț lipsește tocmai această verigă. Lână există, oamenii trebuie să o tundă pentru că nu au ce face cu ea, pe de altă parte unii ar prelua-o pentru industria textilă pentru izolații sau îngrășământ, iar cel care achiziționează lâna să facă prelucrarea primară, să o separe pentru cele trei categorii. Nimeni nu vrea să se apuce decât dacă facem niște măsuri de sprijin cu bani europeni prin care să subvenționăm această activitate de preluare, spălare și prelucrare primară a lânei. Trebuie să găsim exact care este soluția cea mai bună, pe proiecte, iar din 2021 să facem câteva centre. Nu noi, cineva din domeniul privat, iar noi, pe bani europeni să oferim o măsură de subvenționare, să găsim beneficiari care să facă această parte de preluare a lânei. Și acum, cei care cât de cât mai iau lâna, o duc în Turcia unde o spală, o separă după care o aduc înapoi și o folosesc. Ideea este că e foarte costisitor pentru ei tot acest proces, de aceea dau pe lână bani puțini. În momentul în care ar fi mai ieftin pentru ei această parte de spălare și prelucrare, atunci și lâna ar avea preț, iar crescătorii de oi ar fi căutați de către cei care sunt interesați de prelucrare. Trebuie să venim de la piață către producător, altfel este extrem de greu să rezolvăm această problemă”, a subliniat ministrul Agriculturii.
Alin ZAHARIE
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu