Home / Cultură / 26 septembrie – Ziua Europeană a Limbilor

26 septembrie – Ziua Europeană a Limbilor

Distribuie

Biroul de Presă al europarlamentarului Loránt Vincze, copreședintele Intergrupului pentru minorități tradiționale, comunități și limbi naționale din Parlamentul European, a transmis vineri, 25 septembrie, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că la data de 26 septembrie se sărbătorește ziua europeană a limbilor, prilej cu care se poate pune în centrul atenției situația adesea fragilă și precară a limbilor minoritare și a limbilor mai puțin folosite în Europa, precum și necesitatea de a le recunoaște și a le proteja, întrucât în urma pandemiei de coronavirus, s-a putut observa faptul că cetățenii comunităților tradiționale naționale și lingvistice minoritare nu au avut acces la informații de bază despre măsurile de sănătate în limba lor maternă. Totodată, copiii acestor grupuri se confruntă cu dificultăți suplimentare în ceea ce privește accesul la educație în limba maternă, iar un alt lucru care a putut fi observat, este faptul că din cauza dimensiunilor mai reduse, mass – media și activitățile culturale în limbile minoritare au fost afectate în mod disproporționat de pandemie.

,,Noi, membrii intergrupului pentru minorități tradiționale, comunități și limbi naționale din Parlamentul European, subliniem importanța asigurării utilizării limbii materne în pofida momentelor dificile. Suntem siguri că utilizarea limbilor comunităților tradiționale și a grupurilor lingvistice minoritare în relația cu autoritățile publice, în educație și în viața culturală ar trebui garantată în fiecare Stat Membru al Uniunii Europene, atât în condiții normale, cât și în condiții extraordinare. Abia atunci putem spune că limbilor europene li se oferă respectul pe care toate îl merită”, se menționează în comunicat.

Ziua de 26 septembrie are rolul de a sărbători bogăția culturală și diversitatea Europei, o valoare cheie pe care se bazează proiectul european, care evidențiază avantajele învățării altor limbi europene, a descoperirii de noi culturi încapsulate în ele și a dobândirii de noi perspective asupra lumii, întrucât multilingvismul încurajează o mai bună înțelegere reciprocă și incluziunea în societate, dezlănțuind creativitatea și încurajând inovația.

Andreea ȚIȚIU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dr. Rădeanu Iulia-Maria. ” Încet, ne apropiem de un număr de 70 de copilași care poate astăzi nu ar fi existat”

Distribuie Promovarea Asociației Generații Iubite și Octrotite (GIO), chiar dacă am face-o săptămânal, tot nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.