Home / Cultură / Colecția de cojoace a Muzeului „Anton Badea”, restaurată și expusă publicului

Colecția de cojoace a Muzeului „Anton Badea”, restaurată și expusă publicului

Printre colecțiile Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin se numără și cea de cojoace, care urmează să intre într-un proces de restaurare după cum afirmă reprezentanții muzeului reghinean. Mai mult de atât, colecția ce urmează să fie restaurată va face obiectul unei viitoare expoziții.„În cursul zilei de miercuri, 30 septembrie,  10 cojoace au pornit pe un drum nou, al restaurării, spre o echipă care le va reda frumusețea, în ton cu autenticitatea lor. Colecția  muzeului  cuprinde 75 de cojoace, românești, maghiare și săsești. O parte din acestea sunt deja expuse, o parte urmează să fie restaurate și vor face obiectul unei noi expoziții”, a precizat Roxana Man, managerul Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin.

De la utilitate la simbolistică

„Cojocăritul a fost unul dintre cele mai răspândite meșteșuguri specializate în prelucrarea pieilor de oaie și s-a dezvoltat în general în zonele muntoase. Aici, condițiile de mediu, relieful, dar și cele economice au favorizat dezvoltarea unor ocupații mixte pastoral forestiere sau pastoral agricole, în care erau valorificate produsele animaliere (lâna/ blana, pieile animalelor). Produsele cojocăritului sunt pieptarele deschise în față, care s-au purtat în Bucovina, Maramureș, Banat, Transilvania; pieptarele înfundate într-o parte, întâlnite în Munții Apuseni, Bran, Vâlcea, Transilvania; cojoacele lungi fără mâneci, cojoacele cu mâneci. Ca element de port tradițional, cojocul a evoluat odată cu costumul popular, influențat de ocupații și modul de viață. Pe lângă rolul de a asigura căldura corpului în anotimpul rece, el reprezintă și o creație a artei populare, prin prezența unei ornamentici bogate. Astfel diferențierile impuse de varietatea ocupațiilor, a factorului etnic și cultural, a mediului geografic și istoric, au conturat un mod de viață specific care s-a reflectat și în artă. O trăsătură definitorie a artei populare o constituie profunda simbolistică, cu rădăcini în cultura autohtonă. Prin compoziție, motive, figuri geometrice, reprezentări cu caracter simbolic, generalizări sau stilizări, dispuse alternativ, simetric sau repetitiv pe cojoace și pe costumul popular, în general, este realizat câmpul ornamental și întreaga gamă a elementelor decorative” se arată în prezentarea făcută de reprezentanții Muzeului Etnografic „Anton Badea”.

Foto: Muzeul Etnografic „Anton Badea”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Revalorizarea profesională a românilor din țară și diaspora

Prea mulți români consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită, conform tuturor sondajelor. Eu …