Home / Cultură / Ghid cultural târgumureșean pentru o posibilă variantă de city break

Ghid cultural târgumureșean pentru o posibilă variantă de city break

Distribuie

Vă invităm să redescoperiți un oraș uitat în inima Transilvaniei. Un târg în care se împlestesc istoriile și legendele comunităților de secui și maghiari, de evrei, români, armeni și romi. Un oraș al cărui brand s-a uzat până la decolorare totală în ultimul deceniu. O urbe care se zbate să-și regăsească o indentitate, o efervescență și o imagine de care să fie mândri, în primul rând, proprii locuitori – oameni cu care orașul nu a fost tocmai prietenos. În momentul în care o așezare urbană nu este prietenoasă cu oamenii pe care îi găzduiește, e mai greu să devină atractivă pentru posibili vizitatori. Totuși, în urma alegerilor locale se înfiripează o atmosferă de încredere că e posibil ca frumosul oraș adormit – Târgu Mureșul, să se trezească. Și să primească oameni curioși care vor să cunoască acest oraș cu o ofertă culturală deloc de neglijat.

„Ghidul cultural târgumureșean 2020-2021” acoperă mare parte din valorile arhitecturale, din instituțiile de cultură și, într-un mod fragmentar, poate fi un bun bilet de intrare într-o istorie tumultoasă începută undeva în secolele XII-XIII. Bineînțeles, primele pagini sunt dedicate celor mai importante clădiri în stil seccesion: Palatul Culturii și Palatul Administrativ, lângă care a fost înălțată clădirea nouă a primăriei, în stil neoromânesc. Plimbarea continuă în centrul orașului, pe lângă clădirile în stil baroc din Piața Trandafirilor, piață închisă de catedrale, între timp aflăm povestea Mănăstirii Franciscane din actuala Piață a Teatrului, povestea Casei cu picioare și ne apropiem de Cetatea Medievală care găzduiește cea mai veche clădire din oraș – Biserica Franciscană, dar și una dintre cele mai timpurii construcții cu caracter industrial din această zonă – o fabrică de cărămidă.

Broșura este conectată cu o aplicație pentru mobil, care poate fi accesată scanând QR-code-ul din paginile ghidului. Odată descărcată și instalată aplicația puteți citit sau asculta descrieri mai ample ale fiecărui obiectiv.

Cetatea Medievală, Grădina Zoologică, Platoul Cornești deja sunt spații care atrag oameni și care pot completa o zi în care am vizitat muzeele și galeriile de artă administrate de Muzeul Județean Mureș cu o seară agreabilă.

Prin „Ghidul cultural târgumureșean” ne adresăm unui public din anul 2021, un an în care sperăm că la nivel național vom învăța să conviețium cu noul virus, iar la nivel local sperăm ca Târgu Mureșul să-și poată întâmpina oaspeții cu una-două zone pietonale. În aceeași idee, pentru că un oraș înseamnă în primul rând oameni și grupuri de oameni creativi, lansăm potențialilor turiști care vor veni în city break la Târgu Mureș invitația să urmărească evenimentele Asociației K`arte, ale B5 Studio, ale Yorick Studio sau ale 3g HUB.

Un proiect realizat de Asociația Educație pentru Europa și finanțat de Primăria Târgu Mureș


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.