Luduș: „Nunta de aur”, o tradiție care continuă și în pandemie Luduș
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 425 Vizualizări

Luduș: „Nunta de aur”, o tradiție care continuă și în pandemie

Ziua de 1 octombrie a fost indicată de Organizația Națiunilor Unite, prin Rezoluția 45/106 din 14 decembrie 1990, ca fiind dedicată persoanelor vârstnice. În România, această zi se sărbătorește începând din anul 1996 din inițiativa Federației Naționale a Sindicatului Pensionarilor.

La Luduș, sărbătorirea pensionarilor a fost inițiată cu ani în urmă de Traian Dancu și Ovidiu Crișan cu sprijinul consistent al administrațiilor locale care s-au perindat la conducerea orașului. Situația economică în care se găsește țara, legislația de multe ori neprietenoasă cu cei în vârstă a făcut ca oamenii care au trudit o viață întreagă să nu se simtă prea confortabil atunci când trebuie să-și plătească facturile la utilități, medicamentele și tratamentele vitale și acolo, mai la urmă, și nevoile spirituale sau de alimentație.

O festivitate simplă, dar caldă

În anii trecuți, sărbătorirea cuplurilor care au cucerit medalia de aur în competiția fidelității și iubirii s-a desfășurat mereu în prezența unui număr important de participanți, în anul 2019 fiind peste 350 de invitați. În acest an, reglementările impuse de pericolul COVID-19 a făcut ca invitațiile lansate de Primăria orașului Luduș și Consiliul Local să fie trimise doar sărbătoriților: Aizner Maria și Emeric, Albeș Maria și Ioan, Balea Zamfira-Nastasia și Marian, Bukkosi Ana și Ioan, Damian Letiția și Iosif, Dee Magdolna și Francisc, Găbudean Ana și Emanoil, Ferenczi  Maria și Imre, Gambarelli Maria și Simion, Gherman Letiția și Ioan, Kovacs Mara-Eva și Dionisie, Moldovan Maria și Petru, Oaneș Susana și Gheorghe, Pandrea Ana și Mihai, Șofron Maria și Dumitru, Șopterean Ana și Zacheiu, Szasz Gizela și Iosif, Uțiu Maria și Laurean, Varga Aurora și Andrei, Vari Ana și Alexandru.

Despre importanța sărbătorii a vorbit primarul Cristian Moldovan, Andronic Stoica, președintele sindicatului pensionarilor, Ovidiu Crișan și Ana Pandrea. Sărbătoritul Marian Balea a citit poezia proprie „Suflete pereche” din care reproducem ultima strofă: „Am dus lumina vieții/Îndemn primit de sus/ cu dragoste. În toate/ egal, stăpân, supus!” Ioan Cristian Moldovan a spus: „Condițiile în care se desfășoară această festivitate sunt impuse de epidemie, trebuie să ne obișnuim cu ele, dar trebuie să luăm toate măsurile care sunt recomandate de guvernanți și specialiști. Suntem în cadru legal, câte șase la o masă și nu suntem mai mult de 50 de persoane. Dumneavoastră, cei prezenți, meritați să fiți aici de ziua internațională a persoanelor vârstnice și să fiți sărbătoriți pentru jumătatea de veac pe care o trăiți împreună. Este o datorie a noastră, a administrației publice locale să facem tot ce este posibil ca să aveți o bătrânețe fericită. În primele două mandate sper că am reușit să fac ceva pentru dumneavoastră, ca viața pe care o duceți să fie mai frumoasă. Noi, generația tânără nu putem să fim fericiți dacă părinții și bunicii noștri nu sunt la fel de fericiți. Pentru că m-ați primit aici cu aplauze care m-au emoționat vă mulțumesc pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o pentru a treia oară, prin voturile care au trecut peste 50% la alegerile locale de duminică”.

Primarul Cristian Moldovan și viceprimarul Kis Istvan au înmânat cuplurilor sărbătorite diplome „în semn de respect și prețuire cu ocazia aniversării a 50 de ani de căsătorie”, a flori și a un plic cu 400 de lei și invitația la masa festivă cu bucate alese pregătite la salonul „Romeo și Julieta”.

După câteva ore agreabile, participanții la această „Nuntă de Aur” deosebită, au plecat la casele lor cu mulțumirea că cel puțin pentru o zi s-au simțit oameni de seamă a comunității.

Ioan A. BORGOVAN

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE