Home / Recomandări zi de zi / Cum identificăm escrocheriile informatice?

Cum identificăm escrocheriile informatice?

Distribuie

Reprezentanții Poliției Române au realizat un material de informare, având ca subiect căutarea soluțiilor de detectare, investigare și contracarare a noutăților ce apar în criminalitatea informatică, de la structurarea grupărilor infracționale, specializate pe diferite paliere, la utilizarea tehnologiei digitale și a oportunităților oferite de internet, până la tehnici și strategii de săvârșire a infracțiunilor.

Motivele răspândirii criminalității informatice

Factorii care au favorizat criminalitatea informatică sunt dezvoltarea rapidă a rețelei de internet din România, numărul crescut de utilizatori de laptop-uri, smartphone-uri, tablete, care sunt conectate la internet, creșterea numărului de societăți comerciale care își desfășoară activitatea economică în mediul online, dar și răspândirea rețelelor de socializare și utilizarea serviciilor de comunicație prin internet de către mulți oameni. De asemenea, un alt factor este dependența agenților economici, a instituțiilor publice și a utilizatorilor individuali de sistemele informatice, pentru gestionarea resurselor, ceea ce îi face pe aceștia mai vulnerabili la influența pe care o poate avea criminalitatea informatică.

Cum se manifestă criminalitatea informatică?

Printre formele de manifestare ale fraudelor pe internet se numără ofertele de produse și servicii la prețuri avantajoase, promovate în online, sub diverse forme, fie site-uri false, rețele de socializare sau campanii de email.

,,Atacurile informatice asupra rețelelor informatice, cât și utilizarea pe scară largă a programelor informatice de tip malware sunt din ce în ce mai frecvente și mai sofisticate, beneficiind de existența unei rețele digitale în plină dezvoltare și utilizată în toate domeniile vieții sociale. Aceste genuri de infracțiuni vizează obținerea frauduloasă a unor informații nedestinate publicului, precum date personale, date ale instrumentelor de plată electronică și date bancare, date utilizate la conectarea la diferite sisteme și rețele informatice, date folosite la conectarea la serviciile de poștă electronică sau rețele de socializare în mediul online”, se menționează în materialul de informare.

Fraudele informatice în contextul pandemiei

În contextul actual, aceste atacuri pot viza unități din cadrul sistemului de sănătate, platforme sau aplicații online, folosite pentru activitățile de învățământ, care pot fi perturbate din cauza măsurilor precare de securitate IT, ca urmare a accesării lor de către persoane din afară. De asemenea, o altă acțiune care poate atrage atenția grupărilor infracționale este utilizarea tot mai frecventă în mediul online a cardurilor bancare, iar în acest caz, grupările infracționale pot încerca să compromită aceste facilități de plată.

Andreea ȚIȚIU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

CNAS a emis ediția a II-a a Ghidului Asiguratului. Ce drepturi au pacienții români asigurați și neasigurați?

Distribuie Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) din România a elaborat, în data de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.