Votul etnic, învins de Sófalvi Sándor Szabolcs în Sângeorgiu de Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 6988 Vizualizări

Votul etnic, învins de Sófalvi Sándor Szabolcs în Sângeorgiu de Mureș

Candidatul UDMR Sófalvi Sándor Szabolcs a câștigat cel de-al patrulea mandat de primar al comunei Sângeorgiu de Mureș, cu un scor de 86,38% (3.732 de voturi) din totalul voturilor exprimate la alegerile locale din data de 27 septembrie.

Următorii clasați în competiția pentru funcția de primar al comunei Sângeorgiu de Mureș au fost, la mare diferență față de învingător, Ioan-Sergiu Brefelean (PSD, 223 de voturi – 5,16%), Valer-Irimie Babă (PNL, 172 de voturi – 3,98%), Ștefan-Ioan Mureșan (PMP, 169 de voturi – 3,91%) și Ioan Matei (ALDE, 24 de voturi – 0,55%).

La alegerile locale din data de 27 septembrie, din totalul celor 8.600 de alegători înscriși pe listele din Sângeorgiu de Mureș s-au prezentat la urne 4.443 de alegători (prezență de 51,56%), iar 116 de voturi au fost declarate nule.

În ceea ce privește votul pentru Consiliul Local al comunei Sângeorgiu, cele 16 mandate de consilieri locali s-au distribuit astfel: 12 pentru UDMR, 2 pentru PNL, 1 pentru PSD și 1 pentru Mariana Opriș.

Primar din anul 2008 al comunei Sângeorgiu de Mureș, localitate care potrivit ultimului recensământ este alcătuită din 50,3% maghiari, 36,9% români și 7,9% romi, Sófalvi Sándor Szabolcs a reușit înainte de toate să învingă una din cele mai nocive prejudecăți care din păcate mai bântuie societatea mureșeană, respectiv votul etnic, rezultatul obținut la scrutinul din 27 septembrie arătând faptul că a fost reales în funcție nu pentru naționalitatea sa, ci pentru activitatea de succes pe care a desfășurat-o în ultimii 12 ani, perioadă în care Sângeorgiu de Mureș a devenit cea mai dezvoltată comună din județul Mureș.

Reporter: Ați fost reales în funcția de primar, cu o majoritate covârșitoare, de 86%, de românii, maghiarii și romii din comună. Ce mesaj aveți pentru alegătorii dumneavoastră?

Sófalvi Sándor Szabolcs: În primul rând, sunt mândru de comuna Sângeorgiu de Mureș, de toți locuitorii ei, pentru că și acum au dat dovadă că le pasă de comunitatea în care trăiesc, le pasă de comună, de viitorul copiilor și al nepoților, pentru că alegerile nu sunt o decizie de moment, ci arată spre viitor. Sunt mândru și de faptul că iarăși au demonstrat că la Sângeorgiu de Mureș nu se votează etnic, ci se votează omul. Într-o localitate în care maghiarii au o pondere de peste 47%, să obțin un scor de aproape 87% demonstrează într-adevăr că și români, și maghiari, și romi au votat omul, au votat practic continuarea investițiilor. Toată lumea a văzut că suntem pe un drum bun, pe o direcție bună și chiar dacă sunt decalări de termene și unele nerealizări, chiar dacă și eu, care sunt primar de 12 ani, am slăbiciunile mele, totuși au considerat că strategia pe care am ales-o acum 12 ani, care a dus la câștigarea a zeci de proiecte europene clasând comuna Sângeorgiu de Mureș printre primele comune din județ ca și număr de proiecte câștigate, a fost bună, demonstrează faptul că e bine să lucrezi, e bine să fii perseverent, să menții acel elan. Eu așa simt, că încă am acel elan de acum 12 ani, mă simt foarte tânăr și încă simt acea chemare primită de la Dumnezeu să lucrez în administrație și să îmi pun toate cunoștințele în slujba comunității. Mă bucură și faptul că participarea în număr mare a sângeorzenilor la vot, peste media pe țară, pe județ și pe Târgu Mureș, denotă faptul că oamenii vor să își spună cuvântul măcar o dată la 4 ani.

Rep.: Ce așteptări aveți de la viitorul Consiliu Local unde UDMR are majoritatea?

S.S.S.: Am aceleași așteptări ca și până acum, indiferent de ce etnie au sau ce coloratură politică au, în cei 12 ani aproape toate hotărârile de Consiliu Local au fost votate în unanimitate, ceea ce denotă faptul că atât consilierii vechi, și sper că și cei noi, pot avea încredere în Executiv, în mine ca primar, în proiectele pe care le propunem deoarece acestea sunt menite să aducă dezvoltarea comunei, bunăstare locuitorilor. Mă bazez că va fi aceeași atmosferă bună de lucru, de stimă reciprocă, care a dăinuit timp de 12 ani și care e privită cu oarecare invidie de alte localități unde consilierii locali se ceartă aproape în fiecare ședință. Certurile inutile, am văzut asta și la Târgu Mureș, duc la tensiuni, duc la un consum inutil de energie care s-ar putea investi în dezvoltarea localității. Noi, în Sângeorgiu de Mureș, ascultăm părerile, ascultăm orice inițiativă bună, constructivă, deoarece cred că indiferent de religie, limba vorbită sau de coloratura politică pentru toți interesul este același, să meargă lucrurile bine și comuna Sângeorgiu de Mureș să se dezvolte și să rămână acea comună care în ultimii 4 ani a fost considerată cea mai dinamică din județul Mureș în privința dezvoltării. De exemplu, anul trecut au fost emise cele mai multe autorizații de construcții pentru case de locuit dintre toate comunele din județul Mureș, ceea ce arată că mulți oameni, mai ales tineri, vor să se mute în Sângeorgiu de Mureș, consideră localitatea ca fiind cu potențial mare. De asemenea, zona industrială prezintă o atracție pentru diferite afaceri, în viitorul apropiat se va deschide de exemplu o fabrică de pâine, de lapte, am oficiat cea de-a 301-a căsătorie, toate aceste semne ne arată că Sângeorgiu de Mureș este o comună atractivă aproape din toate punctele de vedere.

Rep.: Cum vedeți viitorul Zonei Metropolitane Târgu Mureș și rolul comunei Sângeorgiu de Mureș în dezvoltarea acestei zone?

S.S.S.: Nu aș ști să răspund la această întrebare dacă Zona Metropolitană s-ar fi dezvoltat într-un ritm mare în ultimii 10-12 ani, dar neîntâmplându-se nimic, față de nimic eu sunt optimist că orice se va întâmpla va fi un lucru mai bun și acum nu se va mai putea invoca acea lipsă de consens între Consiliul Județean Mureș și Primăria Târgu Mureș. Direcția, strategia este bună, iar noi, localitățile limitrofe, suntem foarte deschise pentru că și noi vom fi în primul rând beneficiarii oricărei forme de dezvoltare, indiferent că este vorba despre infrastructura drumurilor ocolitoare sau despre infrastructura de transport local, cu care nu suntem mulțumiți în zona limitrofă municipiului Târgu Mureș, indiferent dacă sunt investiții în domeniul recreerii, culturii, turismului, turismului balnear care prezintă un potențial aici în zonă.

A consemnat Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE